Kora tavaszi allergia
Életmód 2016-03-10 977

Kora tavaszi allergia

Nagyot fordult az elmúlt években a világ, és most főleg az évszakok furcsa váltakozására gondolok. Már meg sem lepődünk azon, hogy a tél a megszokottnál később, januárban kezdődik és egészen márciusig elhúzódik. Ám az idei évre úgy néz ki, más időjárás lesz a jellemző, egy hónap alatt lezajlott a tél és most a tavasszal találjuk szembe magunkat.

A mínusz fokokat magunk mögött hagyva, a természet is ébredezni kezd, növények sokasága bújik elő a föld mélyéről, okozva ezzel megannyi problémát az allergiásoknak. Kora tavasszal a legtöbb ember nem is veszi észre, hogy a tüneteik, amiket produkálnak, allergiás reakciók. Ehelyett egy egyszerű megfázással azonosítják. Majd csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már végigszenvedtek néhány hetet, és bizony rájönnek, ez több mint egy nátha.

Leggyakrabban a szénanáthát tévesztik össze a meghűléssel. Bár nevében szerepel a nátha szó, semmi köze hozzá, nem másról, mint egy légutat támadó allergiáról van szó. Ezt okozhatja a levegőben szálló pollen vagy akár a macska- vagy kutyaszőr is, de akár a házi por is kiválthatja. Mivel tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár, könnyen összetéveszthető a náthával.

Kora tavasszal a mogyoró-, ciprus- illetve a tiszafafélék pollenkoncentrációja okozhat problémát. Az enyhe időjárásnak köszönhetően ezek a fák kezdenek el először virágozni. A virágzás megkezdésétől körülbelül egy hónap elteltével érheti el a levegőben lévő pollen azt a szintet, amely allergiás reakciókat válthat ki a betegekből. Tehát, ha az időjárás ugyanilyen tempóban enyhül továbbra is, február végére komoly nehézségekkel állíthatja szembe az allergiában szenvedőket.

Környezetünket megvizsgálva akár sejthetjük is, hogy mi okozhatja az allergiát, ám igazán pontosan csak a megfelelő vizsgálatok mutathatják ki. Ne vegyük félvállról a tüneteket, sajnos ez is egy betegség, ami egyre több embert érint. Ha időben diagnosztizálják, hogy mi okozza, meg lehet kezdeni a megfelelő gyógyszeres kezelést, ami ugyan nem gyógyítja meg, de visszaszorítja a kellemetlen tüneteket.

Azon betegek, akik inkább az alternatív gyógymódok hívei, látogassanak el először egy orvoshoz, ahol kiderül az allergia pontos oka, ezután érdemes a népi gyógyászatban keresni a megoldást, így elkerülhető, hogy még nagyobb kárt okozzunk szervezetünknek.

Ha már a szénanátháról esett szó, nézzük meg milyen alternatív gyógymódok lehetnek a csillapítására. Nem csak olyan növények léteznek a környezetünkben, amelyek kártékonyan hatnak szervezetünkre. Vegyük fel a harcot a szénanátha ellen a gyógynövényekkel! Sokan talán nem is tudják, hogy a kertjükben növekedő papsajt is jótékonyan hathat az allergiás tünetekre. Kutatók vizsgálatai alapján kiderült, hogy a növény hasonlóan hat, mint az antihisztamin, amelyet az allergia kezelésére legtöbbször alkalmaznak. A papsajt emellett remek hatással van az immunrendszerre. A növényből főzött tea, az asztma által okozott köhögési ingert is csillapítani képes.

A csalán pozitív hatásaival már talán többen tisztában vannak. Rengeteg betegség visszaszorításában közrejátszhat, úgymint a köszvény, vagy akár a nők menstruációs fájdalmait is enyhítheti. Naponta többször kortyoljunk a belőle készült teából és akár búcsút is inthetünk a szénanáthának.

Mind közül a leginkább ismert és hatásos gyógynövény a ginkgo biloba, amely kifejezetten a légutak gyulladását csökkenti. A papsajthoz hasonlóan az asztma kezelésére is kiváló gyógymód lehet.

Ezt olvastad már?

Életmód

Házi immunerősítők

Beköszöntöttek a hideg téli hónapok, és ezzel a csúnya megfázások ideje is elkezdődött. Nem elég, ha az otthon melegében vagy a téli ruházatunkban bízunk, amint kitesszük a lábunkat, köhögő és

Életmód

Neked mi van a reggelivel? Eszel, nem eszel?

Valaki el sem tud indulni munkába reggeli nélkül. Kell egy szendvics, egy kis müzli, gyümölcs vagy gyümölcslé, tea vagy kávé. A helyes táplálkozás szerint ez a követendő példa. Ám vannak,

Életmód

Tavaszi randevú

A jó idő előrehaladtával nem csak a természet, de a szerelem és a romantika is ébredezni kezd. Végre lehetőség nyílik a párok számára, hogy elhagyják téli búvóhelyüket, akár csak a