Kora tavaszi allergia
Életmód 2016-03-10 902

Kora tavaszi allergia

Nagyot fordult az elmúlt években a világ, és most főleg az évszakok furcsa váltakozására gondolok. Már meg sem lepődünk azon, hogy a tél a megszokottnál később, januárban kezdődik és egészen márciusig elhúzódik. Ám az idei évre úgy néz ki, más időjárás lesz a jellemző, egy hónap alatt lezajlott a tél és most a tavasszal találjuk szembe magunkat.

A mínusz fokokat magunk mögött hagyva, a természet is ébredezni kezd, növények sokasága bújik elő a föld mélyéről, okozva ezzel megannyi problémát az allergiásoknak. Kora tavasszal a legtöbb ember nem is veszi észre, hogy a tüneteik, amiket produkálnak, allergiás reakciók. Ehelyett egy egyszerű megfázással azonosítják. Majd csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már végigszenvedtek néhány hetet, és bizony rájönnek, ez több mint egy nátha.

Leggyakrabban a szénanáthát tévesztik össze a meghűléssel. Bár nevében szerepel a nátha szó, semmi köze hozzá, nem másról, mint egy légutat támadó allergiáról van szó. Ezt okozhatja a levegőben szálló pollen vagy akár a macska- vagy kutyaszőr is, de akár a házi por is kiválthatja. Mivel tüsszögéssel, orrfolyással és orrdugulással jár, könnyen összetéveszthető a náthával.

Kora tavasszal a mogyoró-, ciprus- illetve a tiszafafélék pollenkoncentrációja okozhat problémát. Az enyhe időjárásnak köszönhetően ezek a fák kezdenek el először virágozni. A virágzás megkezdésétől körülbelül egy hónap elteltével érheti el a levegőben lévő pollen azt a szintet, amely allergiás reakciókat válthat ki a betegekből. Tehát, ha az időjárás ugyanilyen tempóban enyhül továbbra is, február végére komoly nehézségekkel állíthatja szembe az allergiában szenvedőket.

Környezetünket megvizsgálva akár sejthetjük is, hogy mi okozhatja az allergiát, ám igazán pontosan csak a megfelelő vizsgálatok mutathatják ki. Ne vegyük félvállról a tüneteket, sajnos ez is egy betegség, ami egyre több embert érint. Ha időben diagnosztizálják, hogy mi okozza, meg lehet kezdeni a megfelelő gyógyszeres kezelést, ami ugyan nem gyógyítja meg, de visszaszorítja a kellemetlen tüneteket.

Azon betegek, akik inkább az alternatív gyógymódok hívei, látogassanak el először egy orvoshoz, ahol kiderül az allergia pontos oka, ezután érdemes a népi gyógyászatban keresni a megoldást, így elkerülhető, hogy még nagyobb kárt okozzunk szervezetünknek.

Ha már a szénanátháról esett szó, nézzük meg milyen alternatív gyógymódok lehetnek a csillapítására. Nem csak olyan növények léteznek a környezetünkben, amelyek kártékonyan hatnak szervezetünkre. Vegyük fel a harcot a szénanátha ellen a gyógynövényekkel! Sokan talán nem is tudják, hogy a kertjükben növekedő papsajt is jótékonyan hathat az allergiás tünetekre. Kutatók vizsgálatai alapján kiderült, hogy a növény hasonlóan hat, mint az antihisztamin, amelyet az allergia kezelésére legtöbbször alkalmaznak. A papsajt emellett remek hatással van az immunrendszerre. A növényből főzött tea, az asztma által okozott köhögési ingert is csillapítani képes.

A csalán pozitív hatásaival már talán többen tisztában vannak. Rengeteg betegség visszaszorításában közrejátszhat, úgymint a köszvény, vagy akár a nők menstruációs fájdalmait is enyhítheti. Naponta többször kortyoljunk a belőle készült teából és akár búcsút is inthetünk a szénanáthának.

Mind közül a leginkább ismert és hatásos gyógynövény a ginkgo biloba, amely kifejezetten a légutak gyulladását csökkenti. A papsajthoz hasonlóan az asztma kezelésére is kiváló gyógymód lehet.

Ezt olvastad már?

Életmód

Az ősz borzalmai

Itt van az ősz, itt van újra. Bizony itt van, és én még ma sem értem, Petőfi mit is szeretett benne annyira. Komor és mogorva, nem más, mint a tél

Életmód

Wellnessturizmus

Ünnepekkor és nyáron tömve vannak a wellness szállodák, külföldi és hazai vendégekkel egyaránt. A korosztály vegyes, kisgyermekes családoktól, fiatal párokig, szinte mindegyik típus megtalálható az év bármely időszakában, ezekben a

Életmód

Gyermekvállalás – Mikor van itt az ideje?

A gyermekvállalás komoly dolog, de mi határozza meg, hogy az ember készen áll-e az anyaságra illetve az apaságra? Vajon elég-e, ha valaki érettnek érzi magát már hozzá, vagy kell-e a