Küzdelem a tejallergiával
Életmód 2016-06-11 543

Küzdelem a tejallergiával

Nem egy új keletű dologról van szó, régebben is léteztek tejallergiában szenvedők, csak nem vettek róla tudomást. Ennek egyik oka, hogy az orvostudomány sem fektetett rá túl nagy hangsúlyt. Viszont manapság egyre több emberről derül ki, hogy tejallergiában szenved. Mivel a tünetei legtöbbször összetéveszthetőek egy egyszerű haspuffadással, sokáig nem is tudják, hogy bizony egy komoly betegség állhat a hátterében. Viszont egy idő után a tünetek rendszeressé válnak, főleg, ha mindennaposan fogyasztanak tejterméket. Ekkor fordulnak orvoshoz, ahol egy egyszerű vizsgálat segítségével fényt lehet deríteni a problémára.

Kétféle tejallergiáról lehet szó, az egyik, amikor a tejcukorra érzékeny valaki, ezt nevezik laktóz intoleranciának. Ebben az esetben a szervezet nem tolerálja a tejcukrot, mivel hiányoznak azok az enzimek, amelyek a lebontását elősegítenék. Ez lehet veleszületett betegség, de felnőtt korban is kialakulhat, például egy komolyabb fertőzés következtében, amely kiöli a laktáz enzimet a szervezetből.
Ritkábban előforduló tejallergia típus a tejfehérje allergia. Ez inkább csecsemőkorban alakul ki. Ez esetben nem a laktóz okozza a problémát, hanem a tejben található kazein. Nagyon ritkán, mindkét allergia kialakulhat egy személynél, de erre nagyon kicsi az esély.

Ha az egyszerűbb laktóz intoleranciával találjuk szembe magunkat, elég arra odafigyelnünk, hogy laktózmentes termékeket fogyasszunk. Sőt, néhány esetben még erre sincs szükség, elég ha a patikából beszerzünk valamilyen rágótablettát, amely tartalmazza a szervezet számára azt az enzimet, amely segít lebontani a tejcukrot.
A tejfehérje érzékenyeknek viszont már nincs ilyen egyszerű dolguk. Egyfelől azért, mert a kazein szinte minden termékben fellelhető valamilyen mennyiségben, és már egy pici is kellemetlenségeket okozhat. Míg a laktózérzékenyek megúszhatják a dolgot a has puffadásával, gyomor illetve hasi fájdalommal, addig egy tejfehérje érzékeny embernek sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenéznie. Előfordulhat a tünetek között ekcéma, csalánkiütés, pattanásos bőr, főleg az arcon, az állcsont tájékán. Mivel semmilyen formában nem fogyaszthatnak tejterméket, a benne található kalciumot pótolni kell, így elkerülhető a csontritkulás kialakulása, amire csecsemőkorban kimondottan figyelni kell.

Mára népbetegségről beszélhetünk, Magyarország lakkosságának közel 1/3-a szenved tejérzékenységben. Erről szerencsére a kereskedelem is tudomást vesz, így egyre több bolt polcain találkozhatunk laktózmentes, illetve tejet helyettesítő termékekkel, mint például a szója-, rizs vagy kókusztejjel. Utóbbiakat azok is fogyaszthatják, akik tejfehérje érzékenységben szenvednek.

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet, hogy egyik napról a másikra át kell alakítani az étkezési szokásainkat, de ebben is rengeteg tejmentes recept áll a segítségünkre. Ajánlatos körülnézni a paleo ételek receptjei között, ugyanis ezek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, tehát semmilyen tejszármazékot sem.

Azt ajánlom, hogy ne negatívumként fogjuk fel ezt a betegséget, inkább gondoljunk rá úgy, hogy egy új világot nyit meg számunkra, amelyben bátran kezdjünk el barangolni. Ráadásul a legtöbb egészségguru elvből elutasítja a tejtermékek fogyasztását, így akár egy lépéssel közelebb is kerülhetünk az egészséges életmód felé.

Ezt olvastad már?

Életmód

Horkolás nélkül boldogabbak az éjszakák!

A horkolás talán az egyik legidegesítőbb dolog. Főként annak, aki hallja az egészet, aki a szituáció elszenvedő alanya, aki nem tudja magát éjjelente kipihenni a fülsüketítő horkolás miatt. Szólni azért

Életmód

A kényelem hátrányai. Miért ártalmas a luxus?

Talán sokan feltették már a kérdést, hogy a kényelem, amiben a világ lakosságának egynegyede él, milyen hatással van az emberi jellem formálódására. A fejlett társadalmakban abszolút természetesek bizonyos luxuscikkek, melyek

Életmód

Téli méregtelenítő kúrák

Hiába igyekszünk egész évben tudatosan étkezni, az ünnepek közeledtével, a családi ebédek és vacsorák alkalmával mindenki elcsábul kicsit, és bizony olyan fogásokat is elfogyasztunk, amit amúgy más napokon nem szoktunk.