A csodatevő kókusz

Egészség

Az utóbbi egy-két évben mondhatni divattá vált az egészséges étkezés. De az egészségesnek nevezett ételek és italok között is akadnak húzó termékek, ilyen például a kókusz. Ha körülnézünk a boltok polcain, biztosan találunk kókuszos testápolót, sampont, tusfürdőt. Egyre több helyen árulnak kókuszlisztet, kókuszolajat, kókusztejet és ami a legnagyobb újdonság, maga a kókuszvíz, ami egyenesen az otthonunkba varázsolja a trópusi hangulatot. De valóban ekkora erővel bír ez a csonthéjas növény, vagy csak városi legendáról van szó, amit pusztán üzleti célból kezdtek el terjeszteni?

Őshazájában, Malájziában az élet fájának is szokás nevezni, hiszen minden egyes darabkája felhasználható. A fa törzse, amin a kókuszdió terem, olyan jó minőségű, hogy kiválóan lehet belőle építkezni. Hatalmas levelét előszeretettel használják tetőfedésre, hiszen erősen összerakva rendkívül jól szigetel, nem engedi át az esővizet sem. S végül, de nem utolsó sorban ott a termése, melyben minden tápanyag megtalálható, amely az ember számára szükséges. Most már érthető, miért mondják azt, hogy egy lakatlan szigeten sem reménytelen az élet, ha van egy kókuszfád.

Az üzletekben nem csak feldolgozott formában lehet hozzá jutni kókuszhoz, magát a kókuszdiót is meg tudjuk vásárolni, egyetlen veszélyt rejt magában csupán, a hosszú utaztatás alatt veszíthet minőségéből, akár könnyen meg is romolhat. Sokan nem tudják, hogy a kókusz belsejében található, inkább vízhez hasonlító folyadék nem egyenlő a kókusztejjel. Ha egy érett kókuszdiót megbontunk a tengerparton, abból csak kókuszvizet tudunk kinyerni. Ahhoz, hogy kókusztejhez jussunk, a gyümölcs húsát fel kell dolgozni. Furcsa oda-vissza folyamat ez, hiszen a dió belsejében található víz alakul át gyümölcshússá, majd ezt alakítják tejjé.

Lényegében ugyanannak kellene lennie, de mégsem az. Rengeteg benne a vitamin és az ásványi anyag. Glikémiás indexe alacsony, így nem emeli meg a vércukorszintet, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Van benne fehérje, zsír, szénhidrát és rost. Magas kálcium tartalma miatt csontrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is ajánlott a fogyasztása. De ugyanezen ok miatt, kismamák számára is rendkívül fontos tápanyagforrás lehet, mivel a kisbabák édesanyjuk kálcium tartalékait élik fel, így ajánlott annak pótlása, és a legjobb mód erre, ha természetes úton juttatják a szervezetükbe.

Amit még kevesen tudnak róla, hogy magas energiatartalommal bír, így kávé és egyéb koffein tartalmú, energiát adó étel és ital helyett is inkább ennek az elfogyasztása ajánlott. Megfelelő mennyiségben akár egy étkezést is ki lehet vele váltani, ha elfogyasztunk egy kis kókusztejet vagy vizet. Különösen jól jöhet azok számára, akik olyan munkát végeznek, ami nagy koncentrációt és odafigyelést igényel. Emellett a diákok számára is hasznosabb lehet egy kókuszdió vagy egy doboz kókuszvíz elfogyasztása a stresszesebb, vizsgaidőszakban, ahelyett hogy különböző energiaitalokkal mérgeznék magukat.

Tény, hogy mára hatalmas részét képezik a kókuszból készült termékek a bio piacnak, hiszen ízesítés vagy más mesterséges anyagok elkerülése nélkül is ízletes lehet bárki számára, így könnyű megőrizni természetes mivoltát. Megfelelő marketinggel még nagyobb értéket tudtak neki adni, de nincs is ezzel semmi baj, hiszen valóban egy olyan termékről van szó, amely az egészséget szolgálja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email