Tavaszi immunerősítő kúrák
Életmód 2016-03-29 759

Tavaszi immunerősítő kúrák

Ahhoz, hogy igazán jól kezdődjön számunkra a tavasz, nem árt egy immunerősítő kúrával kezdeni, ugyanis a téli hónapokban testünk immunrendszere eléggé kimerülhet. Ezért is fordulhat az elő, hogy a tavaszt általában egy kiadós megfázással kezdjük, mivel szervezetünk még nem áll készen, hogy felvegye a küzdelmet a betegségekkel. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes kipróbálni néhány házi immunerősítő kúrát.

Először is a shiitake gomba jótékony hatását szeretném felhívni a figyelmet. Ez a gyógynövények családjába tartozó gombafajta rendkívül gazdag D, E és B vitaminban. De ami igazi áttörést jelent az immunerősítésben, az a benne található lentinán. Ez az anyag megfelelő mértékben serkenti az immunrendszert ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen az egyes betegségek leküzdésére. Laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a lentinán segítségül szolgál a rákos sejtek leküzdésében. Emellett sikereket értek el vele a koleszterin szint csökkentésében is. Immunerősítés gyanánt fogyaszthatjuk magát a shiitake gombát is, de hazánkban már őrlemény formában is beszerezhető.

Mint azt már említettem, kora tavasszal a meghűlés okozza a legnagyobb problémákat. Ezt egy gyömbéres kúrával könnyedén orvosolhatjuk. Reszeljünk egy csészébe gyömbért és öntsük le forró vízzel. Jellegzetes, kissé kellemetlen csípős ízét enyhítsük mézzel és citromlével. Az így készült teából naponta többször kortyoljunk. Fokhagymából is hasonló módon készíthetünk immunerősítő elixírt, ugyanis a fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum. Fokhagymanyomó segítségével préseljünk össze egy gerezd fokhagymát, majd áztassuk citromlébe és csurgassuk le mézzel. Mivel a foghagymának még a gyömbérnél is kellemetlenebb íze van, csak azoknak ajánlott, akik nem küzdenek gyomorbántalmakkal.

Ha immunerősítésről van szó, szintén csodanövénynek számít a medvehagyma. Bár nevéből egy újabb kellemetlen ízű, szagú növényre lehet gondolni, szerencsére a valóságban nem így van. Kinézete alapján inkább a gyöngyvirág levelére hasonlít és ízében is csak enyhén emlékeztet a hagymára. Szinte bármilyen betegség megelőzésére vagy leküzdésére jó, de azért próbálom leszűkíteni a kört. Rendszeres fogyasztásával remekül salaktalanítja a szervezetet, plusz ismert vértisztító hatásáról is. Különböző gyomorbántalmak kezelésében is nagy szerepet játszik, valamint igazi csodaszernek számít azok számára, akik rendszeresen küzdenek a felfázással, mivel tisztítja a veséket és a húgyhólyagokat is.

Bizonyára a legtöbb szülőnek hatalmas küzdelmet jelent, hogy megfelelő szinten tartsa gyermeke immunrendszerét. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon sok gyerek nem hajlandó elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, nemhogy a fent említett gyömbért vagy fokhagymát. Ezért a szülők többsége gyógyszerkészítményekkel tömi gyermekét, ahelyett, hogy egy barátságosabb módszert találni ki a vitaminok pótlására. Óvatosan csempésszük a vitaminokat gyermekeink mindennapi életébe. Reggelire készítsünk csipkebogyó teát, amit mézzel ízesíthetünk. Az ebéd mellé desszertnek készíthetünk kivis gyümölcstortát vagy egyszerű gyümölcssalátát. A csipkebogyó és a kivi is gazdag C- vitaminban, épp ezért fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle.

Ezt olvastad már?

Életmód

A stressz és a feszültségoldó technikák

Mi a stressz? A stressz olyan feszült idegállapot, mely hatványozottan kihasználja a test energiáit, kizsigerelve a szervezet erőforrásait. Versenyhelyzetekben lehet pozitív töltetű, de az emberek többsége jellemzően a negatív stressznek

Életmód

Két diéta, egy cél

Mint égen a csillag, annyi diétás módszer közül lehet ma már választani, mégis akadnak olyanok, akik rosszul állnak neki a fogyásnak. Először is érdemes tisztázni, hogy nem minden diéta jár

Életmód

Érvek sokasága a télen rendezett esküvők mellett illetve ellen

Manapság egyre nagyobb divat, hogy az esküvők témáját, a díszeket és virágokat, formai kivitelezéseket az adott évszakhoz igazítják. Most a téli esküvőket veszem górcső alá, hogy miért jó és miért