Tavaszi immunerősítő kúrák

Egészség

Ahhoz, hogy igazán jól kezdődjön számunkra a tavasz, nem árt egy immunerősítő kúrával kezdeni, ugyanis a téli hónapokban testünk immunrendszere eléggé kimerülhet. Ezért is fordulhat az elő, hogy a tavaszt általában egy kiadós megfázással kezdjük, mivel szervezetünk még nem áll készen, hogy felvegye a küzdelmet a betegségekkel. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes kipróbálni néhány házi immunerősítő kúrát.

Először is a shiitake gomba jótékony hatását szeretném felhívni a figyelmet. Ez a gyógynövények családjába tartozó gombafajta rendkívül gazdag D, E és B vitaminban. De ami igazi áttörést jelent az immunerősítésben, az a benne található lentinán. Ez az anyag megfelelő mértékben serkenti az immunrendszert ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen az egyes betegségek leküzdésére. Laboratóriumi vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a lentinán segítségül szolgál a rákos sejtek leküzdésében. Emellett sikereket értek el vele a koleszterin szint csökkentésében is. Immunerősítés gyanánt fogyaszthatjuk magát a shiitake gombát is, de hazánkban már őrlemény formában is beszerezhető.

Mint azt már említettem, kora tavasszal a meghűlés okozza a legnagyobb problémákat. Ezt egy gyömbéres kúrával könnyedén orvosolhatjuk. Reszeljünk egy csészébe gyömbért és öntsük le forró vízzel. Jellegzetes, kissé kellemetlen csípős ízét enyhítsük mézzel és citromlével. Az így készült teából naponta többször kortyoljunk. Fokhagymából is hasonló módon készíthetünk immunerősítő elixírt, ugyanis a fokhagyma az egyik legjobb természetes antibiotikum. Fokhagymanyomó segítségével préseljünk össze egy gerezd fokhagymát, majd áztassuk citromlébe és csurgassuk le mézzel. Mivel a foghagymának még a gyömbérnél is kellemetlenebb íze van, csak azoknak ajánlott, akik nem küzdenek gyomorbántalmakkal.

Ha immunerősítésről van szó, szintén csodanövénynek számít a medvehagyma. Bár nevéből egy újabb kellemetlen ízű, szagú növényre lehet gondolni, szerencsére a valóságban nem így van. Kinézete alapján inkább a gyöngyvirág levelére hasonlít és ízében is csak enyhén emlékeztet a hagymára. Szinte bármilyen betegség megelőzésére vagy leküzdésére jó, de azért próbálom leszűkíteni a kört. Rendszeres fogyasztásával remekül salaktalanítja a szervezetet, plusz ismert vértisztító hatásáról is. Különböző gyomorbántalmak kezelésében is nagy szerepet játszik, valamint igazi csodaszernek számít azok számára, akik rendszeresen küzdenek a felfázással, mivel tisztítja a veséket és a húgyhólyagokat is.

Bizonyára a legtöbb szülőnek hatalmas küzdelmet jelent, hogy megfelelő szinten tartsa gyermeke immunrendszerét. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon sok gyerek nem hajlandó elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, nemhogy a fent említett gyömbért vagy fokhagymát. Ezért a szülők többsége gyógyszerkészítményekkel tömi gyermekét, ahelyett, hogy egy barátságosabb módszert találni ki a vitaminok pótlására. Óvatosan csempésszük a vitaminokat gyermekeink mindennapi életébe. Reggelire készítsünk csipkebogyó teát, amit mézzel ízesíthetünk. Az ebéd mellé desszertnek készíthetünk kivis gyümölcstortát vagy egyszerű gyümölcssalátát. A csipkebogyó és a kivi is gazdag C- vitaminban, épp ezért fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email