Klasszikus zenével az egészségért

Egészség

Köztudott, hogy várandós kismamáknak ajánlják a klasszikus zene hallgatását. Mozart, Bach, Beethoven olyan szerzők, akiknek műveit már a magzat is élvezi, emellett azonban számtalan nagyszerű zenemű érdemes még a gyerekek korai fejlesztésére. A megnyugtató hangok kedvezően befolyásolják az életfolyamatokat és biztosítják a testi funkciók normál működését. A szakemberek figyelmeztetnek: nemcsak babaváráskor lehet a jó ízlésnek, az értékes dallamoknak hódolni! A klasszikus zene minden korosztálynak javasolt; gyermekeknek, kamaszoknak és a produktív korban lévőknek is erősen javallt egy-egy oratórium, ária, esetleg szimfónia meghallgatása.

A zeneművészet az egyik legnépszerűbb művészeti ág. Nincs ember a Földön, akinek ne lenne véleménye róla. Az emberi természethez tartozik a melódiák kedvelése, melyek változatossá tételével érhető el, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét. A 20. század második felében bekövetkezett zenei forradalom óta rengeteg irányzat fejlődött ki ebből a művészeti ágból, ami bizonyítja, hogy még mindig vannak törekvések a zene újabb formáinak felfedezésére. A modern stílusok ma már alig vagy sehogy nem kötődnek a klasszikus zenéhez, és zömmel más generációkból toborozzák a rajongókat. Nem meglepő, hogy a slágerlistákban nem fedezhető fel egy mű sem a klasszikus irányvonalból. A trendi zene ma jobbára ricsajra emlékeztet némi dallammorzsával.

Megfontolandó állítás, hogy vannak kismamák és kispapák, akik a modernebb zenedarabokat játsszák le kisbabájuknak és határozott véleményük, hogy hüppögős műfaj abszolút sikert arat a kicsiknél. Gyakran kapcsolnak be rockzenét, hipp-hoppot, esetleg rapet. Ízlésüktől függően próbálják rászoktatni a gyermekeiket az általuk elismert zenei műfajokra. Hihető, hogy az óvodás korosztály érdeklődését felkeltik a gyors „mulatós” számok vagy a táncra buzdító, pörgős latin verziók, mégis az alapvető tézist, miszerint a klasszikus zene hat legpozitívabban az egészségre, nem dönti meg.

Sokan próbálkoztak lerombolni a „classic” zene nimbuszát, sikertelenül. A beat korszak óta rendszeresen történtek kísérletek, hogy háttérbe szorítsák a stílust jelentő komoly zenei előadásokat és eltereljék a figyelmet a valódi értékekről. Mintha egy-egy pillanatra a közvélemény is elfelejtette volna, hogy a zene jelentősége erejében, hatásában rejlik. Ha egy mű képes pozitívan stimulálni az idegeket, befolyásolni a hangulatot, javítani a közérzetet, akkor tartalmas s méltó az elismerésre. Klasszikus hangszerek mellett az énekhang is kincs lehet, ha kivételes adottságról van szó. Sok előadó dicsekedhet kivételes énektehetséggel, s ez az, ami számít. Nem a számítógépes programok kreálta mixek fognak extázist okozni a hallgatónak, hanem az olykor évszázadokat is megélt művek, miknek a 21. században is mondanivalója van.

Talán nem ártana számításba venni, hogy a magzatok miért szeretik jobban Mozart zenéjét, mint a modern kori house műfaj népszerű képviselőit? Miért reagálnak jól a klasszikus dallamokra, miközben felkavarja őket a remix? Több tiszteletet érdemelne az a műfaj, mely már sokszor bizonyított és várhatóan a jövőben is bizonyítani fog. Nem számít, mennyi idő telik el, milyen vívmányokkal bővül a paletta a zenei technika színpadán, a klasszikus zene üzenete örök érvényű. Amit nyújtani tud, sokkal több, mint a múló fellángolások, amiket a zenekiadók évente piacra dobnak. Nem véletlen, hogy a több ezernyi előadó és együttes között alig vannak páran, akikre vélhetően emlékszik majd az utókor. Csupán a slágerlisták jegyzéseinek köszönhetik olykor-olykor, hogy neveik pár mondat erejéig fennmaradnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email