Klasszikus zenével az egészségért
Életmód 2015-07-09 484

Klasszikus zenével az egészségért

Köztudott, hogy várandós kismamáknak ajánlják a klasszikus zene hallgatását. Mozart, Bach, Beethoven olyan szerzők, akiknek műveit már a magzat is élvezi, emellett azonban számtalan nagyszerű zenemű érdemes még a gyerekek korai fejlesztésére. A megnyugtató hangok kedvezően befolyásolják az életfolyamatokat és biztosítják a testi funkciók normál működését. A szakemberek figyelmeztetnek: nemcsak babaváráskor lehet a jó ízlésnek, az értékes dallamoknak hódolni! A klasszikus zene minden korosztálynak javasolt; gyermekeknek, kamaszoknak és a produktív korban lévőknek is erősen javallt egy-egy oratórium, ária, esetleg szimfónia meghallgatása.

A zeneművészet az egyik legnépszerűbb művészeti ág. Nincs ember a Földön, akinek ne lenne véleménye róla. Az emberi természethez tartozik a melódiák kedvelése, melyek változatossá tételével érhető el, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét. A 20. század második felében bekövetkezett zenei forradalom óta rengeteg irányzat fejlődött ki ebből a művészeti ágból, ami bizonyítja, hogy még mindig vannak törekvések a zene újabb formáinak felfedezésére. A modern stílusok ma már alig vagy sehogy nem kötődnek a klasszikus zenéhez, és zömmel más generációkból toborozzák a rajongókat. Nem meglepő, hogy a slágerlistákban nem fedezhető fel egy mű sem a klasszikus irányvonalból. A trendi zene ma jobbára ricsajra emlékeztet némi dallammorzsával.

Megfontolandó állítás, hogy vannak kismamák és kispapák, akik a modernebb zenedarabokat játsszák le kisbabájuknak és határozott véleményük, hogy hüppögős műfaj abszolút sikert arat a kicsiknél. Gyakran kapcsolnak be rockzenét, hipp-hoppot, esetleg rapet. Ízlésüktől függően próbálják rászoktatni a gyermekeiket az általuk elismert zenei műfajokra. Hihető, hogy az óvodás korosztály érdeklődését felkeltik a gyors „mulatós” számok vagy a táncra buzdító, pörgős latin verziók, mégis az alapvető tézist, miszerint a klasszikus zene hat legpozitívabban az egészségre, nem dönti meg.

Sokan próbálkoztak lerombolni a „classic” zene nimbuszát, sikertelenül. A beat korszak óta rendszeresen történtek kísérletek, hogy háttérbe szorítsák a stílust jelentő komoly zenei előadásokat és eltereljék a figyelmet a valódi értékekről. Mintha egy-egy pillanatra a közvélemény is elfelejtette volna, hogy a zene jelentősége erejében, hatásában rejlik. Ha egy mű képes pozitívan stimulálni az idegeket, befolyásolni a hangulatot, javítani a közérzetet, akkor tartalmas s méltó az elismerésre. Klasszikus hangszerek mellett az énekhang is kincs lehet, ha kivételes adottságról van szó. Sok előadó dicsekedhet kivételes énektehetséggel, s ez az, ami számít. Nem a számítógépes programok kreálta mixek fognak extázist okozni a hallgatónak, hanem az olykor évszázadokat is megélt művek, miknek a 21. században is mondanivalója van.

Talán nem ártana számításba venni, hogy a magzatok miért szeretik jobban Mozart zenéjét, mint a modern kori house műfaj népszerű képviselőit? Miért reagálnak jól a klasszikus dallamokra, miközben felkavarja őket a remix? Több tiszteletet érdemelne az a műfaj, mely már sokszor bizonyított és várhatóan a jövőben is bizonyítani fog. Nem számít, mennyi idő telik el, milyen vívmányokkal bővül a paletta a zenei technika színpadán, a klasszikus zene üzenete örök érvényű. Amit nyújtani tud, sokkal több, mint a múló fellángolások, amiket a zenekiadók évente piacra dobnak. Nem véletlen, hogy a több ezernyi előadó és együttes között alig vannak páran, akikre vélhetően emlékszik majd az utókor. Csupán a slágerlisták jegyzéseinek köszönhetik olykor-olykor, hogy neveik pár mondat erejéig fennmaradnak.

Ezt olvastad már?

Életmód

Pollenallergia – civilizációs betegség

A makacs megfázás tavasszal felveti a kérdést: biztos csak meghűléses panaszokról van szó? Mivel az allergia tünetei sokban megegyeznek az influenzáéval, gyakran csak későn derül, mivel állunk szemben. Ma már

Életmód

Téli randi ötletek fiúknak

Az odakint tomboló fagyos időjárás se riasszon el a romantikától. Melegítsétek fel a kapcsolatotokat, törjetek utat a téli unalomba. Bár nyáron, amikor kellemesebb az időjárás könnyebb randi helyszíneket választani, azért

Életmód

Közösségi oldalak és ami mögöttük van

Sokat hangoztatott mondás, hogy aki nincs regisztrálva legalább egy közösségi oldalra, az nem is létezik igazán. Ez főleg azok szájából hangzik el, akik aktív használói ezeknek az oldalaknak, de nem