Egészséges babát szeretnél?

Életmód

A kisgyermekre vágyó nőnek van elképzelése arról, milyen legyen születendő gyermeke. Álmaiban övé a legszebb, legbájosabb baba, akit valaha látott a világ. A várandósság 9 hónapja alatt elegendő ideje van arra, hogy szívében megszülessen egy érzés, mely azonnal összeköti a magzattal és lelki szemeivel már látja is, hogy kit fog a karjaiban ringatni, amikor eljön az ideje. A szeretet az a kapocs, amely teret és időt leküzdve megmagyarázhatatlan módon fonja össze anya és gyermeke életét még a kezdet előtt.

Gyakran mondják orvosok, hogy az anyai ösztönök erősebbek még a halálnál is. Aki gyermekre vágyik, mindent megtesz, hogy babája szülessen. Pénz nem lehet akadálya a várva várt örömhírnek, gyakran vagyonokat költenek az áldott állapotba kerülés elősegítésére. Szinte minden nő vágyik anyává válni, ehhez néha elegendőek a megérzések, máskor viszont komoly orvosi beavatkozások szükségesek.

A valódi kérdés az, pontosan mit kell tenni egy egészséges baba világra jötte érdekében? Tudjuk, minden országban másképp csapódik le a leendő szülőknél a felkészülésin periódus. Kultúráktól függően határoznak az óvintézkedésekről, melyek rendszerint csak a civilizált világban fontosak. A sok szabály a modern életvitel részeként írja elő, mit kell tennie a kismamának, hogy kisbabája ép és egészséges legyen. Az étkezéstől a testmozgáson át a mindennapos tevékenységig megszabja, mit szabad és mit nem. Könyvek jelennek meg útmutatóként, nemcsak anyukák, de apukák számára is. A segítség mindenütt ott van: az orvosi rendelőben, a patikában, a kozmetikumok között és a divat is bőséggel kínálja trendi kismama viseleteit. De miért is kell beleavatkozni abba, ami természetes folyamatnak számít ősidők óta? Miért kell túlmisztifikálni egy gyermek születését?

Az élő környezettel szoros összhangban élő népéknél másféle felfogás érvényesül. Elegendő a hagyomány követése, a népszokások tisztelete, mely alapvetően a természetre bízza a születés csodáját. Nem támaszt speciális feltételeket a várandósághoz, nem gördít anyagi akadályokat, csupán élvezi Isten tökéletes művét: a parányi ember megszületését. Elképzelhető, hogy a természeti népek nem hallottak magzatvédő készítményekről és a ruházkodásuk sem tükrözi az aktuális divatot, a maguk módján mégis mindent megtesznek születendő babájuk egészsége érdekében. Kultúránként eltérőek a módszerek a csecsemőgondozásra, annyiban összefüggnek, hogy az anya maga táplálja gyermekét; e lehetőség híján pedig módot talál az anyatejes táplálásra vagy állati eredetű tejet iktat az étrendbe.

Alig hihető, de igaz, hogy a kevesebb „figyelemmel” ellátott csecsemők életképesebbek és fejlettebbek, mint jól tartott társaik. Természetesen itt nem a végletekre kell gondolnunk, nem fejletlen térségek nélkülöző kisdedjeiről van szó, hanem a természet közeliséggel megáldott emberek egyszerű életmódjáról, mely nem igényel különösebb beavatkozást az életfolyamatokba. Nem minden gyermek kap több ezer forintos cumit vagy cumisüveget táplálásra, és nem minden anya tud rendszeres orvosi kontrollra járni a várandósság ideje alatt. Sok az ok-okozat függvény, s ennek viszonylatában érthető, ha sokakban megkérdőjeleződik a jóléti társadalom szabályrendszere, mely előírja a babavárás helyes módozatait.

A szeretet az alappillére a gyermekvállalásnak, mely leküzdi a nevelésben az akadályokat. A gondoskodás, a törődés és a feltétlen odaadás az, amivel csecsemőjét lelkiismeret furdalás nélkül gondozhatja a szülő, aki hitre, erkölcsre neveléssel mindent megtesz azért, hogy gyermekéből lelkileg is egészséges felnőtt legyen. A szülő hozzáállása felelősségérzetén és nem pénztárcája tartalmán múlik. Nem anyagi helyzet függvénye egy gyermek születése: kis viskóban is létezhet boldogság 10 gyermekes nagycsaládban szilárd alapokon, ahogy egy kastély ura is lehet szomorú 1-2 gyermekkel, ha meg nem értetve az élet lényegét, a megfelelés és idegen érdekek rabjaként a bizonytalanság magvait hinti el házában.

A kisbabára vágyó szülőknek annyit lehet tanácsolni, hogy vegyék figyelembe környezetük szokásait, ismerjék meg az orvosi javaslatokat az egészséges magzat kihordására, szembesüljenek lehetőségeikkel a szülést és csecsemőgondozást illetően, majd gondolják végig, mit jelent a gyermek az életükben. Különbség van utód- és csodavárás között, ami döntően befolyásolhatja a szülői hozzáállást is. Fontos megérteni, hogy a gyermek Isten legnagyobb ajándéka, amiért minden nap hálát kell rebegni. Köszönetet mondani annak a valakinek, aki az életet – érdemtelenül – az embernek adományozta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email