Edzésprogram tavaszra

Életmód

Bár a fitness guruk többsége folyton azt szajkózza, hogy a tökéletes nyári alkat télen készül, nyugodjatok meg, nincs semmi sem veszve, ha tavasszal kezditek el testetek megmunkálását. A szabadban végezhető edzésekhez amúgy se találhatnátok a tavasznál jobb évszakot. Míg nyáron jobban esik, ha egy légkondicionált teremben edzhettek, addig tavasszal a kellemes hőmérséklet és a frissen zöldellő természet sokkal hívogatóbb. Ráadásul, ha elég találékonyak vagytok, szinte bármit fel lehet használni az edzés során abból, amit a természetben találunk.

Az edzés egyik legfontosabb része a megfelelő bemelegítés, amelyet ajánlott egy laza, 10-20 perces kocogással kezdeni. Bárhol is futsz, parkban vagy bent a városban, minden bizonnyal találni fogsz egy padot, amely több gyakorlat elvégzéséhez is segítségedre lehet. Kezd először a karok edzésével. Támaszkodj háttal a padnak, lábaidat nyújtsd ki, majd ebben a pozícióban először 90 fokban hajlítsd be a karod, majd újra nyújtsd ki. Egy szabadban fellelhető pad nem csak a karok, de a fenék formálására is tökéletes lehet. Lépdelj fel és le a padról, esetleg hasalj rá úgy, hogy csak a mellkasod van a padon, a lábad pedig lelóg és így végezz lábemeléseket, akár váltott lábbal vagy egyszerre.

A hatékony testmozgáshoz segítség lehet akár egy lépcső is. Amennyiben még csak most barátkozol a sporttal, ne kezdj a Rocky filmekben látott lépcsőre fel-le futkosással, elég, ha kezdetben csak sétálgatsz, majd ha úgy érzed, hogy bírja még az erőd, fokozhatod a tempót és átválthatsz kocogásba. Miután végeztél, tedd fel először a bal lábad a lépcső korlátjára és törzseddel hajolj rá, majd ugyan ezt csináld meg a jobb lábaddal is.

Szerencsére egyre több helyen jelennek meg az olyan játszóterek, amelyekhez tartozik egy felnőttek részére kialakított fitness pálya is. Egy ilyen helyen a fitness termek kondi gépeihez hasonló eszközökkel találkozhattok. Általában egy rövidke futópálya veszi körül, amely tökéletes arra, hogy mielőtt kemény edzésbe kezdenétek, az előbb már említett futással belemelegítsétek izmaitok. Mivel játszóterek mellé lettek telepítették, így míg a gyerkőcök önfeledten játszanak, ti felnőttek önfeledten edzhettek.

Bár a fent említett módszerek mellett még rengeteg mindennel lehet tarkítani a szabadban történő edzést, mégis legtöbben leragadnak az egyszerű futásnál, a többi gyakorlatot inkább otthon a lakásban végzik. Nos, a futást is izgalmasabbá lehet varázsolni, ha köredzéssé alakítod át. Hogy kell ezt elképzelni? Nem kell azonnal futásnak eredni, először sétával kezdj, vegyél fel egy alapritmust. Kezdj el nyújtózkodni séta közben, lépj nagyobbat, majd hajolj először a bal majd a jobb lábadhoz. Ezek időtartama ne legyen több 1 percnél.

Ezután fokozatosan gyorsíts a tempódon, kezdj el kocogni körülbelül 2 percig. Ezután kezdj el sprintelni, ügyelj arra, hogy ne kifulladásig csináld, inkább tűz ki célul egy pontot, ameddig így futsz. Ezután válts át lassú kocogásba, majd ismét sétába. Keress egy fát, aminek támaszkodva karhajlításokat tudsz végezni, úgyis mondhatnám, hogy kezdj el fekvőtámaszozni, csak álló helyzetben. Ezt a sorozatot ismételd meg egymás után kétszer–háromszor. Levezetésképpen pedig egy nagy sétával zárd az edzést. Ha ajánlhatom, ne az autódba pattanj be, inkább sétálj haza, sokkal jobban fogod tőle érezni magad.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email