Mosd meg a gyümölcsöt, mielőtt beleharapnál!

Életmód

Gyümölcsöt enni kell. Lehetőleg minden nap. Változatosan. De ha nem mossuk meg, akkor nem csak az egészséget, hanem a kártékony vegyi anyagokat is bevisszük, amik a növénytermesztés során kerülnek a gyümölcsökre. Nekünk felnőtteknek vigyázni kell magunkra, de mi van a gyerekekkel, amikor osztálykirándulások, nyári táborok alkalmával nem vagyunk ott mellettük? Vagy ha még olyan kicsik, hogy maguktól mindent összefogdosnak. Annak érdekében, hogy mindig biztonságban tudhassuk őket, el kell nekik időben magyarázni, hogy miért fontos minden esetben megmosni a gyümölcsöket. Ha kell, magyarázzuk el ezt nekik minden egyes alkalommal. Egy idő után ez az információ be fog épülni szokásaik közé és nem fogják elfelejteni azt.

Még mielőtt a mosatlan gyümölcs hátrányairól beszélnénk, vegyük szépen sorjában át, hogy miért fontos napi rendszerességgel gyümölcsöt fogyasztanunk. Gyümölcsként valójában ugyanis a növény termését fogyasztjuk el. Amikor tehát beleharapunk egy ízletes almába, narancsba vagy szilvába egy hosszú-hosszú érési folyamat végeredményét tesszük magunkévá.

Az a legjobb, legoptimálisabb, ha mindenféle színű, formájú, alakú gyümölcsöt építünk be napi étrendünkbe. Ez azért olyan fontos, mert a színek és formák különféle hasznos tápanyagokat és vitaminokat jelentenek szervezetünk számára. A piros gyümölcsök remek antioxidánsok, amik likopint és antociánt is tartalmaznak. Segítenek megőrizni jó memóriánkat, biztosítják a szív helyes működését és használják – mint a legtöbb gyümölcsöt – a rák megelőzésében is.

A narancs- és a sárga színű gyümölcsök béta-karotinban gazdagok, vagyis erősítik a látást, a bőr szépségéért és egészségéért felelnek, védelmezik és erősítik az immunrendszert, fenntartják védelmi rendszerünket. És természetesen ezek is remek antioxidánsok és magas C-vitamin tartalmúak.

A zöld gyümölcsökben klorofillt, luteint és indolt találunk. Kálcium tartalmuk miatt erősítik a csontozatot, a látást élesen tartják és segítséget nyújtanak a rák megelőzésében.

Mivel a növények érési folyamata hosszú, a szakembereknek és a termelőknek gondoskodniuk kell a termés tökéletességéről, így már érthető, hogy miért kerülhet egyáltalán vegyszer a növényekre. Megóvva a fát a rágcsálóktól, az időjárás viszontagságaitól, sokkal több és jobb minőségű gyümölcsöket szedhetünk össze később. Ezért kell a permetszer, ezért használják a termelők az emberi szervezetre káros, a növényeket védő vegyszereket. Ha evés előtt gondosan megmosod minden egyes szemet, minden darabot, és ezzel jó példát mutatsz a környezetedben élők vagy saját gyermeked számára, elkerülheted azt a kellemetlen folyamatot, ami a mosatlan gyümölcs elfogyasztásával együtt jár.

Mi történik, ha mégis mosatlanul eszem meg? Ha mégis mosatlanul eszed a gyümölcsöt vagy a gyerek kezében pillantod meg, hogy mosatlanul akár már harap is bele az almába vagy eszi a szőlőt, és pont kifogjátok… akkor mindannyian enyhe vagy durvább fertőzést kaphattok el. Ilyenkor a szervezet természetes védekező rendszere igyekszik legyőzni a támadó fertőzést, amit hányás, hasmenés, rossz közérzet követ.

Sajnos, a nyaralás vagy munka közben fellépő ilyesfajta megbetegedésnél talán nincs is kellemetlenebb. De igenis tehetsz ez ellen. Csak egy kis odafigyelésre és gondoskodásra van szükség. Ha nyaralni mész gyermekeddel csak ott vásárolj gyümölcsöt, csak azt az ivóvizet idd meg, melynek tiszta eredetéről maximálisan meg vagy győződve. Alaposan mosd át a gyümölcsöt, mielőtt elfogyasztanád. Gyerek kezébe csak akkor adj ételt, miután Te magad megkóstoltad és nem tapasztaltál utána semmiféle rendellenességet.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email