Hogyan tanuljak idegen nyelvet?

Életmód

A nyelvtanulás már-már divat napjainkban. Idősek és fiatalok egyaránt kedvet kapnak arra, hogy elsajátítsanak legalább egy nyelvet az anyanyelvük mellett. Ha valaki időt, energiát és pénzt nem sajnálva vág bele a tanulásba, egy valamit nem szabad szem elől veszítenie. Mégpedig a célt, ami miatt egyáltalán belevágott a tanulásba. Motiváló erő nélkül nem megy, viszont tény, hogyha nem alkalmazol egyedülálló tanulási technológiát, ami sikerre visz, akkor félő, hogy te sem tudsz majd egyről a kettőre jutni. Ám a megfelelő technika mellett az sem mindegy, hogy miből, kivel, hány ember között tanulsz. Hogy beszélsz-e közben vagy csak írsz. Cikkünkben az idegen nyelv tanulás világába kalauzolunk el téged. Sok hasznos információval, tippel és néhány remek tanáccsal lepünk meg.

Az első és legfontosabb annak tisztázása, hogy hol tanulsz. Magántanárnál vagy csoportosan. A magántanár óradíja drágább, de intenzívebb, megbízhatóbb haladást feltételez. A csoportos olcsóbb, de ha túl sokan vannak a csoportban, akkor nem lehet megfelelő tempóban haladni, félő, hogy rád nem jut elegendő idő és figyelem a tanár részéről. Az is előfordulhat, hogy nincs lehetőséged feltenni a kérdéseidet az anyaggal, a kiejtéssel kapcsolatban. Emiatt rosszul érezheted magad, és „meg nem értésed” alakulhat ki. Márpedig, ha valamit nem értesz, az beindít egy negatív folyamatot abba az irányba, hogy a végén leteszel a tanulásról, és abbahagyod az egészet. Aki feladja, de egy idő után mégis még egyszer belevág, szintén ugyanezekből a problémák kifolyólag mégsem fogja érteni, beszélni a nyelvet.

A kérdés azonban még mindig ugyanaz: vajon magántanár vagy csoportos óra? Melyik a célravezetőbb? Azt mondhatnánk, hogy talán az a legoptimálisabb, ha a kettőt egyszerre teszed. Tehát jársz a csoportba, de van közben egy magántanár is melletted, aki segít, ha elakadsz, kiegészíti a csoportos órákon elhangzottakat, és ami a legfontosabb: idegen nyelven beszél hozzád és azon a nyelven beszélgettek egymás között. A magántanár célja a kommunikáció, az információáramlás, ami rengeteg gátlást és negatív élményt old fel benned. Már csak ezért is megéri magántanárban gondolkodni, hiszen folyamatos beszéd nélkül mindaz a tudás, amit elsajátítasz, nem lesz teljes csak akkor, ha a gyakorlatba ülteted azt. Ha használod és megtapasztalod annak jó érzését, amikor már nem csak az anyanyelveden, hanem egy másik nemzet nyelvén is ki tudod fejezni gondolataidat.

Sajnos az iskolában nem jut kellő figyelem a beszéd fontosságára. Ez elsősorban a gyerekek, a kamaszok, a tanulók gátlásaiból fakad. Egészen egyszerűen nem mernek megszólalni, mert úgy gondolják, hogy biztosan valami butaságot fognak mondani. Nem beszélnek, mert tartanak attól, hogy valamit nem jó kiejtéssel, helytelenül mondanak ki. A gátlások feloldása érdekében egyet lehet csak tenni: a tanárnak sok hallgatható anyagot kell az órákon bevetnie vagy ő magának kell csak az adott nyelven beszélnie. Ha a tanár egyáltalán nem beszél? Akkor otthon kell hivatalos rádiót, televízió csatornát hallgatni vagy olyan filmet nézni, melyben a színészek hitelesen beszélik az adott nyelvet.

Ha az írás mellett, amit már tudsz, beszélsz is, ha a szavakat nem magolod, hanem mondatokba illeszted, ezáltal használod őket, akkor mindaz, amit elsajátítasz hamarosan a tiéd lesz, élővé válik és élvezni fogod, hogy a tanulás, ha nem is olyan egyszerűen, de végre elérhetővé válik számodra. Nem kell többé feladnod az álmaidat. Ha beszélni akarsz angolul, németül, franciául vagy japánul, hát hajrá!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email