Szaunáznál? Tedd bátran!
Életmód 2015-07-11 1100

Szaunáznál? Tedd bátran!

Elsőként talán azt hiheted, hogy szaunázni csak télen érdemes. Pedig a szauna immunerősítő hatása jól jön minden évszakban. Kiizzadva a felesleges méreganyagokat, a tested és a lelked is felszabadul, ezáltal megkönnyebbülsz, és új erőre kapsz. Aki rendszeresen sportol, az tudja, hogy a legjobb edzőtermekben adottak a szaunázási lehetőségek, mint ahogyan egy hotelben, strandon, fürdőben és wellness központban is. Ha Te ezeken a helyekre eddig még nem jártál, akkor a saját egészséged és állóképességed növelése érdekében változtass ezen!

Ahogy megjelent ez a szokás Magyarországon is, egyre többen használni és élvezni kezdték a szauna adta élményt. Azt a felfrissülést és nyugalmat, amit a forró kabin a testünkre képes gyakorolni. A szauna hagyománya és gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Feltalálása északi népek nevéhez köthető. Olyan országokhoz, ahol az átlaghőmérséklet jóval alacsonyabb a miénknél, ahol a telek még hidegebbek és ahol a nyarak sosem izzasztóak, hiszen a hőmérő higanyszála legfeljebb addig kúszik fel, amíg kellemesen nem éri magát az ember.

A szaunának többféle típusa létezik, de amiről már Te is hallhattál vagy láthattad személyesen annak kabinját, az a finn szauna. Szerte a világban a finnek szaunája a legelterjedtebb, aminek működése nagyon hasonlít gőzfürdőkhöz. Nekünk, magyaroknak kissé különös, hogy az ember azért bújik be egy kis kabinba, hogy magas hőmérsékleten egy jót izzadjon és a gőztől ittas hajával és testével aztán hideg zuhany alá álljon vagy belevesse magát a hideg medencébe.

Pedig a finneknél maga a szauna egy teljesen szokványos dolog. Mondhatnánk, hogy náluk olyan, mint amikor mi csak egyszerűen elmegyünk a boltba venni egy kiló kenyeret. Nem is gondolnád, hogy Finnországban még egy céges partin is szaunáznak a munkatársak. A szauna tehát a finn szocializáció egyik alappillére. És mivel rendkívül egészséges annak használata, nem hiába, hogy az északi népek arcbőre kevésbé öregszik és az erős immunrendszerük miatt nem kapják el olyan hamar a legtöbb megbetegedést sem.

Az ajánlott hőmérséklet a szaunában 70-90 °C körül van, de előfordul olyan kabin is, melyben a hőmérséklet elérheti akár a 130 °C-ot is. A legjobb szaunákban mindig több szinten helyezkednek el a padok. Ezt azért fontos elmondani, mert az alacsonyabb padokon valamivel alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, míg a felső padokon jóval magasabb. Így a szinteket változtatva jelentősen szabályozható a hőfok ereje. Mivel a szaunázás során a szervezet nagy vízmennyiségtől szabadul meg, nagyon fontos, hogy gondoskodj a megfelelő folyadék utánpótlásról. Ha vizet veszítesz, pótold is azt! De ne alkohol vagy magas cukortartalmú üdítőkkel, hanem lehetőleg finom, frissítő vízzel.

Szaunákból nem csak egy, hanem többféle típus is ismeretes. Ezeket már megtalálhatod hazánkban is. Irritáló, tonizáló, relaxáló, exhausztív vagy a nem szabályszerű szauna… választék van bőven, Tőled függ, hogy melyik esne Neked most igazán jól.

A gazdag európai, ázsiai országokban, valamint Amerikában az elmúlt években egyre több magánember engedhet meg magának az otthonában szaunát. Ez azért előnyös az ő szempontjukból, mert saját maguk alakíthatják szaunázási szokásaikat. Nem számít, hogy meztelenül vagy ruhában élvezik ezt a remek kikapcsolódási lehetőséget, hiszen nem muszáj kötődniük a különféle tradíciókhoz.

Neked, ha lenne elegendő pénzed, vajon vásárolnál a házadba szaunát? Ugye milyen jó lenne nap mint nap tapasztalni a saját bőrödön a szauna adta jótékony hatást? Akkor itt az ideje, hogy elkezdj gyűjteni álmaid kabinjára…

Ezt olvastad már?

Életmód

Wellnessturizmus

Ünnepekkor és nyáron tömve vannak a wellness szállodák, külföldi és hazai vendégekkel egyaránt. A korosztály vegyes, kisgyermekes családoktól, fiatal párokig, szinte mindegyik típus megtalálható az év bármely időszakában, ezekben a

Életmód

Böjtölj ésszerűen

A régi időkben vallási okai voltak a böjtnek, mára viszont inkább divattá vált. Egyet jelent a méregtelenítéssel és a fogyókúrával, egyfajta megtisztulás, de nem vallási értelemben. A böjt időtartama is

Életmód

Téli méregtelenítő kúrák

Hiába igyekszünk egész évben tudatosan étkezni, az ünnepek közeledtével, a családi ebédek és vacsorák alkalmával mindenki elcsábul kicsit, és bizony olyan fogásokat is elfogyasztunk, amit amúgy más napokon nem szoktunk.