Szaunáznál? Tedd bátran!

Életmód

A szauna immunerősítő hatása jól jön minden évszakban. Kiizzadva a felesleges méreganyagokat, a tested és a lelked is felszabadul, ezáltal megkönnyebbülsz, és új erőre kapsz. Aki rendszeresen sportol, az tudja, hogy a legjobb edzőtermekben adottak a szaunázási lehetőségek, mint ahogyan egy hotelben, strandon, fürdőben és wellness központban is. Ha te ezeken a helyeken eddig még nem jártál, akkor a saját egészséged és állóképességed növelése érdekében változtass ezen!

Ahogy megjelent ez a szokás Magyarországon is, egyre többen használni és élvezni kezdték a szauna adta élményt. Azt a felfrissülést és nyugalmat, amit a forró kabin a testünkre képes gyakorolni. A szauna hagyománya és gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. Feltalálása északi népek nevéhez köthető. Olyan országokhoz, ahol az átlaghőmérséklet jóval alacsonyabb a miénknél, ahol a telek még hidegebbek és ahol a nyarak sosem izzasztóak, hiszen a hőmérő higanyszála legfeljebb addig kúszik fel, amíg kellemesen nem érzi magát az ember.

A szaunának többféle típusa létezik, de amiről már te is hallhattál vagy láthattadm az a finn szauna. Szerte a világban a finnek szaunája a legelterjedtebb, aminek működése nagyon hasonlít a gőzfürdőkhöz. Nekünk, magyaroknak kissé különös, hogy az ember azért bújik be egy kis kabinba, hogy magas hőmérsékleten egy jót izzadjon és a gőztől ittas hajával és testével aztán hideg zuhany alá álljon vagy belevesse magát a hideg medencébe.

Pedig a finneknél maga a szauna egy teljesen szokványos dolog. Mondhatnánk, hogy náluk olyan, mint amikor mi csak egyszerűen elmegyünk a boltba venni egy kiló kenyeret. Nem is gondolnád, hogy Finnországban még egy céges partin is szaunáznak a munkatársak. A szauna tehát a finn szocializáció egyik alappillére. És mivel rendkívül egészséges annak használata, nem hiába, hogy az északi népek arcbőre kevésbé öregszik és az erős immunrendszerük miatt nem kapják el olyan hamar a legtöbb megbetegedést sem.

Az ajánlott hőmérséklet a szaunában 70-90 °C körül van, de előfordul olyan kabin is, melyben a hőmérséklet elérheti akár a 130 °C-ot is. A legjobb szaunákban mindig több szinten helyezkednek el a padok. Ezt azért fontos elmondani, mert az alacsonyabb padokon valamivel alacsonyabb hőmérséklet uralkodik, míg a felső padokon jóval magasabb. Így a szinteket változtatva jelentősen szabályozható a hőfok ereje. Mivel a szaunázás során a szervezet nagy vízmennyiségtől szabadul meg, nagyon fontos, hogy gondoskodj a megfelelő folyadék utánpótlásról. Ha vizet veszítesz, pótold is azt! De ne alkohol vagy magas cukortartalmú üdítőkkel, hanem lehetőleg finom, frissítő vízzel.

A gazdag európai, ázsiai országokban, valamint Amerikában az elmúlt években egyre több magánember engedheti meg magának otthonában a szaunát. Ez azért előnyös az ő szempontjukból, mert saját maguk alakíthatják szaunázási szokásaikat. Nem számít, hogy meztelenül vagy ruhában élvezik ezt a remek kikapcsolódási lehetőséget, hiszen nem muszáj kötődniük a különféle tradíciókhoz. És te vásárolnál a házadba szaunát?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email