Római vakáció
Utazás 2015-07-11 1050

Római vakáció

Az európai városok közül Róma számít a legkedveltebb úti célul a turisták körében. Az olasz fővárosnak olyan gazdag kultúrája van és ehhez kapcsolódó látnivalója, hogy több hónap sem lenne elég, ahhoz, hogy mindent végigjárjuk, nemhogy egy pár hetes kirándulás. Nézzük mit érdemes megnézni az alatt a pár nap alatt, amit eltöltünk eme csodás környezetben.

Róma egyik legelhíresültebb látnivalója a Colosseum, melynek mára már csak maradványai találhatóak meg, de még mindig csodás látványt nyújt ez a monumentális építmény. I. e. 69-ben Vespassiánus kezdte el építeni, fénykorában 50- 55 ezer ember befogadására volt képes. Bizonyára mindenki számára ismert a Nérótól származó mondás, miszerint „Kenyeret és cirkuszt a népnek”, a gladiátor küzdelmekként szolgáló Colosseum jelentette a cirkuszt. A gladiátorok olykor, nem csak egymás ellen folytattak véres küzdelmet. A látvány és élmény gazdagítása érdekében, néha vadállatokkal kellett megküzdeniük, melyet az éljenző nép és a páholyokban helyet foglaló császárok és egyéb méltóságok követtek nyomon. Mint említettem, ma már többnyire csak a romokat lehet megtekinteni, mely éjszakára díszkivilágítást kap, így válik a város igazi ékkövévé.

Róma műemlékei közül, talán a Pantheon maradt fenn a legépebb állapotban. A város legforgalmasabb terén a Piazza della Rotondán helyezkedik el. I. e. 27-ben Róma hét fő istenének tiszteletére építették, ám a templom kétszer is leégett, utoljára I. u. 125-ben építették újjá. Mára a keresztény hitvallás helyszínéül szolgál. Az oda látogatók először egy óriási csarnokba lépnek, majd innen tovább haladva érnek el a hatalmas, 43,20 méter átmérőjű kupolával fedett részbe. Mind belülről, mind kívülről elképesztő látványt nyújt. Több nagy művész sírjául is szolgál, itt van eltemetve Baldassare Peruzzi építészt és az egyik leghíresebb olasz festő Raffaello Santi.

Ha még több látványos épületet szeretnénk megcsodálni, mindenképpen látogassunk el az Angyalvárhoz. A hozzá vezető úton található Róma legszebb hídja, a Ponte Sant’Angelo. A várat Hadrian építette, hogy majd a későbbiekben ő és családja síremléke legyen. Az épület több funkciót is betöltött az évek során, volt erődítmény, vár, a pápák menedékéül is szolgált, mára pedig múzeumot alakítottak ki benne. Nevét a tetején található hatalmas angyal szoborról kapta.

Az ókori Róma nyomaira bukkanhatnak azok is, akik felkeresik Capitolium és Palatinus dombok között elhelyezkedő Forum Romanumot, ami ma már egy romkertként várja a turistákat. Ez a terület több híres eseménynek és építménynek adott otthont. Az antik Róma parlamentje, és piaca is itt helyezkedett el. Római istenek, köztük Vesta istennő temploma és Róma győzelmeit hirdető két diadalív és számos más látnivaló található itt. Egy egész napba telhet, mire a hatalmas területet bejárjuk.

Érdemes egy napot eltölteni, a pápa otthonául szolgáló Vatikánban is. A világ egyetlen olyan országa, mely teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el. 44 hektáros mivoltával egyben a világ legkisebb országa is. Ennek ellenére számos gyönyörű látnivalónak ad otthont. Itt található a Szent Péter téren elterülő Szent Péter- bazilika, a Sixtus-kápolna és mind emellett 14 vatikáni múzeum is várja az ide látogatókat.

Az olasz városba nem csak a látványos épületek és múzeumok miatt érdemes elutazni, ha már ott járunk, kóstoljunk meg minél több olasz ételkülönlegességet. Sétálóutcáin járva megannyi étterembe és kávézóba botlunk, ahol lehetőségünk van a híres olasz konyha kipróbálására.

Ezt olvastad már?

Utazás

Nyaralásra készülve

Bár még a tavaszi hónapokat éljük, a nyaralást lassan tervezni lehet. Hamar telik az idő, s mire észbe kapunk, már indulni kell. Aki családjával készül kipihenni az éves fáradalmakat, jól

Utazás

Imádlak Budapest!

Tömegével látogatják a turisták fővárosunkat, a szépséges és folyton pezsgő Budapestet. Hogy miért szeretnek ilyen sokan jönni a városba? Miket néznek meg oly sokan, miért fényképezkednek és miért vágynak visszajönni?

Utazás

A Bükki Nemzeti Park

A Bükk hegység természetes növény- és állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását 1977. január 1. óta biztosítja a Bükki Nemzeti Park. A Bükk hegység 43 200 ha kiterjedésű, nagyrészt