Római vakáció

Utazás

Az európai városok közül Róma számít a legkedveltebb úticélul a turisták körében. Az olasz fővárosnak olyan gazdag kultúrája és ehhez kapcsolódó látnivalója van, hogy több hónap sem lenne elég ahhoz, hogy mindent végig járjuk. Nézzük, mit érdemes megnézni azalatt a pár nap alatt, amit eltöltünk eme csodás környezetben.

A Colosseum

Colosseum / Flickr

Róma egyik legelhíresültebb látnivalója a Colosseum, melynek mára már csak a maradványai találhatóak meg, de még mindig csodás látványt nyújt ez a monumentális építmény. I. e. 69-ben Vespassiánus kezdte el építeni, fénykorában 50- 55 ezer ember befogadására volt képes. Bizonyára mindenki számára ismert a Nérótól származó mondás, miszerint „Kenyeret és cirkuszt a népnek”. A gladiátor küzdelmeknek helyt adó Colosseum jelentette a cirkuszt.

A gladiátorok olykor nem csak egymás ellen folytattak véres küzdelmet, a látvány és élmény gazdagítása érdekében időnként vadállatokkal kellett megküzdeniük, melyet az éljenző nép és a páholyokban helyet foglaló császárok és egyéb méltóságok követtek nyomon. Mint említettem, ma már többnyire csak a romokat lehet megtekinteni, mely éjszakára díszkivilágítást kap, így válik a város igazi ékkövévé.

A Pantheon

Pantheon / Flickr

Róma műemlékei közül talán a Pantheon maradt fenn a legépebb állapotban. A város legforgalmasabb terén, a Piazza della Rotondán helyezkedik el. I. e. 27-ben Róma hét fő istenének tiszteletére építették, ám a templom kétszer is leégett, utoljára I. u. 125-ben építették újjá. Mára a keresztény hitvallás helyszínéül szolgál.

Az odalátogatók először egy óriási csarnokba lépnek be, majd innen tovább haladva érnek el a hatalmas, 43,20 méter átmérőjű kupolával fedett részbe. Mind belülről, mind kívülről elképesztő látványt nyújt. Több nagy művész sírjául is szolgál, itt van eltemetve Baldassare Peruzzi építész és az egyik leghíresebb olasz festő, Raffaello Santi.

Az Angyalvár (Castel Sant’Angelo)

Angyalár / Flickr

Ha még több látványos épületet szeretnénk megcsodálni, mindenképpen látogassunk el az Angyalvárhoz. A hozzá vezető úton található Róma legszebb hídja, a Ponte Sant’Angelo. A várat Hadrian építette, hogy majd a későbbiekben ő és családja síremléke legyen. Az épület több funkciót is betöltött az évek során, volt erődítmény, vár, a pápák menedékéül is szolgált, mára pedig múzeumot alakítottak ki benne. Nevét a tetején található hatalmas angyal szoborról kapta.

A Forum Romanum

Forum Romanum / Flickr

Az ókori Róma nyomaira bukkanhatnak azok is, akik felkeresik a Capitolium és a Palatinus dombok között elhelyezkedő Forum Romanumot, ami ma már romkertként várja a turistákat. Ez a terület több híres eseménynek és építménynek adott otthont. Az antik Róma parlamentje, és piaca is itt helyezkedett el. Római istenek, köztük Vesta istennő temploma és Róma győzelmeit hirdető két diadalív és számos más látnivaló található itt. Egy egész napba telhet, mire a hatalmas területet bejárjuk.

A Vatikán

Sixtus-kápolna / Flickr

Érdemes egy napot eltölteni a pápa otthonául szolgáló Vatikánban is. A világ egyetlen olyan országa, mely teljes egészében egy másik ország területén helyezkedik el. 44 hektáros mivoltával egyben a világ legkisebb országa is. Ennek ellenére számos gyönyörű látnivalónak ad otthont. Itt található a Szent Péter téren elterülő Szent Péter-bazilika, a Sixtus-kápolna és mindemellett 14 vatikáni múzeum is várja az idelátogatókat.

Az olasz városba nem csak a látványos épületek és múzeumok miatt érdemes elutazni, ha már ott járunk, kóstoljunk meg minél több olasz ételkülönlegességet. Sétálóutcáin járva megannyi étterembe és kávézóba botlunk, ahol lehetőségünk van a híres olasz konyha kipróbálására is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email