Miért fontos vitaminokat szedni?

Egészség

Vitaminokra szüksége van az emberi szervezetnek. Mindenkinek igényei szerint ajánlott biztosítani az optimális vitaminszintet. A szükségletektől függően szedhet valaki egy- vagy több fajta vitamint, melyek mind megtalálhatóak természetes közegben, de pótolhatók vitaminkészítmények formájában is. A vitaminok a kiegyensúlyozott életmódhoz szükségesek, ezért nélkülözhetetlenek. Nemcsak kisgyermek korban, de felnőtteknek is gondoskodniuk kell pótlásukról, amennyiben a természetes úton felvett vitaminok- és nyomelemek kevésnek bizonyulnak.

A tapasztalatok szerint napjainkban sokkal több vitaminra van szükségünk, mint például 100 évvel ezelőtt, ezért a javasolt adagok többszörösére nőttek a korábbi gyakorlathoz képest. Az orvosok a páciens kórtörténete alapján döntenek a dózisról, ami korosztályt és a nemet tekintve is eltérő lehet. Nem győzik eleget hangoztatni a szakemberek, hogy az egészségvédelem alapja a helyes étkezés; kellő rendszerességgel és változatossággal kialakított étrend alkalmazásával megelőzhetőek a betegségek. Az immunrendszer erősítését szolgálja, hogy minden szükséges vitamin meglegyen a szervezetben. Az emberi test normális működése érdekében nem szabad elfeledkezni a napi ötszöri étkezésről, melynél fő szempont a változatos koszt.

Gyermekeknél, de a felnőtteknél is megfigyelhető, hogy nagyobb erőkifejtésnél a vitaminok iránti szükséglet megkétszereződik. Minél nagyobb az erőkifejtés, annál több vitaminra van szükség. Ha betegség áll fenn, akkor is értékes vitaminok távoznak az emberi szervezetből. Főleg egyes, vízben oldódó vitaminokról naponta szükséges gondoskodni, mivel gyorsan kiürülnek. Fontossági sorrendet nem érdemes felállítani; nincs lényeges, és kevésbé fontos vitamin, mivel az élethez egyaránt nélkülözhetetlenek. Egyedül az számít, hogy akár férfi, akár nő az illetőn, tudja, hogy az ismertebb C-, D-, E- és B- vitaminok mellett megtalálható a H- és az M-vitamin is. A képzeletbeli népszerűségi listát tagadhatatlanul a C-vitamin vezeti, melyről már a kicsik is tudják, hogy a gyümölcsök-zöldségek alapvetően tartalmazzák.

Egy családban kialakult szokásrendszer felelős azért, hogyan vezetik be az étrendet és a testmozgást. Akinek belefér az életébe és fontosnak tartja, tudatosan törekszik az egészséges életmódra. Már csecsemőkorban el lehet kezdeni a test és a lélek felkészítését az egészség megóvására; táplálkozással, mozgással és főleg jó példával elöl járva megmutatható, milyen életelvet követ a család. Később automatikussá válik a korábban tanult minta, ami így továbbörökíthető. A legértékesebb örökség, ha valaki tudja, hogy mit tehet a testi-lelki harmónia megtartásáért és követi a hasznos tanácsot.

Sajnos, a civilizáció elterjedésével párhuzamosan az egészségtelen táplálkozás is burjánzik szerte a világon. Egyre több kövér emberrel találkozni, akik között sok a kis gyermek. A helytelen tápanyag bevitellel nemcsak az elhízást kockáztatják, de erőnlétüket is. Sokkal kisebb terhelhetősége a vitaminhiánnyal küzdő gyerekeknek, ami felnőttkorukra is megmaradhat. A zsírokban bővelkedő, vörös húsokat és kevés zöldséget-gyümölcsöt tartalmazó étkezés rendszeressé válása idézi elő, hogy fiatal felnőttek küzdenek korosztályukra korábban nem jellemző, szív- és érrendszeri problémával. A vénák tönkremennek, ahogy a belső szervek működésében is zavar támad. Sajnos, sokszor későn derül ki, hogy probléma van, és akár halálos is lehet a felelőtlen hozzáállás az egészséghez. Érdemes még ma életmódot váltania annak, aki úgy érzi, hogy ráillik a fenti leírás!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email