Karácsonyi menü: mi kerüljön az asztalra?

Otthon

Eszedbe jutott már egy extrém megoldás azért, hogy hogyan kerüld el a karácsonyi nagy bevásárlással járó tumultust a szupermarketekben, és a konyhában roskadást legalább két teljes napon át? Ezt csak azért kérdezem, mert létezik már olyan megoldás, amin keresztül egészen egyszerűen csak megrendeled az étteremből a karácsonyi menüt. Azt nem mondom, hogy mindez olcsó mulatság lesz, ugyanakkor egyszer az életben egyetlen karácsony alkalmával miért ne próbálnád ki?

Vagy ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor rájövünk, hogy úgy is megoldható, ha a főételt rendeled, míg a süteményeket (a mézeskalácsot, a bejglit) otthon készíted el. Így könnyebb lesz az előkészület, olyan dolgokra is jut időd az utolsó napokban, amikre eddig még nem, ráadásul emellett a jellegzetes otthon rákészülős karácsonyi hangulat sem marad el.

Persze a magyar nők bármennyire is leterheltek, mégis bevállalják minden ünnepre a már-már ipari mennyiségű sütés-főzést. Na de mi kerül a karácsonyi asztalra? Mi a menü? Melyek a lehetséges megoldások? A következő fejezetekben beszámolunk a klasszikus karácsonyi főfogásokról, de azért hagyunk egy kis helyet a finom süteményeknek is.

A leves

Halászlé és/vagy húsleves (a húslevesek közül is a gyöngytyúkból készült vagy az Újházi tyúkhúsleves). Ez a két alapleves, ami karácsonykor jó nagy fazékban az ünnepi asztalra kerül. Mindkettő nagyon finom, ugyanakkor elkészítésük rendkívül időigényes és hát tapasztalat nélkül nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki hozzáfogjon ezeknek a leveseknek az elkészítéshez. Akár halászléről, akár húslevesről van szó, elengedhetetlenek a friss alapanyagok, ezek adják ugyanis az étel alapízét és magas minőségét.

Az alapanyagok után amire feltétlenül szükség van, az a jó recept. A legkifinomultabbak a szájhagyomány („nagymamám is így csinálta”) útján terjedő receptek, de az interneten is egyre nagyobb számmal találhatunk remek elkészítési módokat, bár tény, hogy ezekből hiányzik az őserő és az a gondosság, az a tapasztalat, ami akárhonnan is nézzük, de elengedhetetlen az igazán jó karácsonyi leves elkészítéséhez.

A főfogás

A karácsony drága dolog, hiszen nem elég azt a sok ajándékot beszerezni, ehhez hozzájön még a benzinpénz (ha messze laknak a rokonok), és akkor még nem beszéltünk a legfontosabbról: a főételről, merthogy ezt is el kell valakinek, valamiből készítenie. A sok televíziós fűzőműsornak köszönhetően a háziasszonyok egyre több, újabbnál újabb recepttel és hasznos ötlettel gazdagodnak, így a klasszikus sült krumpli, burgonyapüré és rizibizi mellett már megjelennek újdonsült köretek is, mint például a párolt zöldség valamilyen mártogatni való dressinggel (például juhtúrás-fűszerpaprikás vagy mézes-mákos-joghurtos szósszal).

Az újdonságok elkészítése nem feltétlenül nehéz, de nem is egyszerű, hiszen új, kevésbé ismert alapanyagok szükségesek hozzá, az új ízvilág idegenkedéséről nem is beszélve. Mégis a nők szeretik az új ötleteket bevinni a konyhába, hogy a hosszú évek alatt megszokott fogásokat kiegészítsék egészen új megoldásokkal és a családba a klasszikus, hagyományos ízek mellett megtapasztaljanak különleges lehetőségeket is.

Mi legyen a desszert?

Ugye a mákos és a diós bejglit te is szereted? Lehet, hogy már sütötted is. A mézeskalács szintén egy alapvető, klasszikus karácsonyi sütemény. A világhálón számos recept és tanács lelhető fel, hogy mindenki megpróbálja ezeket a karácsonyi asztalra varázsolni, ám azért újítgatni is lehet poharas desszertkülönlegességekkel vagy ízletes és szintén ünnepi hangulatú lepényekkel. Új receptekkel és új ízvilággal, hangulatokkal megismerkedni nagyon jó dolog, valódi gasztronómiai élménnyel tölti el az embert. Miért ne dobhatnád fel te is az ünnepi asztalt olyan ételekkel, amikkel eddig csak étteremben vagy a televízióban találkoztál?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email