Hűsítő megoldások
Életmód 2016-06-27 937

Hűsítő megoldások

Az elmúlt évekből kiindulva, idén nyáron is számíthatunk egy kis kánikulára, bármennyire is a komor arcát mutatta eddig az időjárás. Ha csak nem légkondicionált lakásban élünk, bizony a forróság megkeserítheti a mindennapjainkat, legyen az nappal vagy éjszaka.

A ventilátor jó megoldásnak tűnhet, ám egy idő után csak a forró levegőt keringeti a lakásban, azt sem vennénk észre, ha nem is lenne bekapcsolva. Úgy tudjuk hatékonyabbá tenni, ha elé hideg vízzel teli tálat, vagy ami még hasznosabb lehet, ha jégkockákat teszünk a tálba, így egy ideig valóban hűteni fogja a levegőt. Ez a megoldás, leginkább nyári éjszakákat könnyítheti meg, nyugodtabb alvást biztosít.

Szellőztessünk, de ne akárhogy. Ügyeljünk rá, hogy úgy legyenek nyitva az ablakok és ajtók, hogy kereszthuzat tudjon keletkezni. Így ha még odakint nem is fúj a szél, a benti levegőt meg lehet mozgatni.

A lakást növények segítségével is hűteni lehet némileg. Erre a futó növények alkalmasak, melyek keresztül kasul kúsznak a falon, egyfajta belső árnyékot adva így. Ezt a praktikát alkalmazhatjuk a ház külsején is, futtassunk borostyánt a falra, vagy ültessünk nagy lombos fákat, amik egyszerre adnak árnyékot és frissítik a levegőt.

Napközben és éjszaka is egyaránt használjunk vizes kendőt a csuklóra és a tarkóra. Nappal a rosszullétet kerülhetjük így el, éjszaka pedig a nyugodt alváshoz segít hozzá.

Elsőre talán furcsán fog hangozni, de nyáron a forró italok is hűsítően tudnak hatni. Hogyan lehetséges ez? Pusztán az agy becsapásáról van szó. Testünk ideális hőmérséklete 36 fok körül van. Ha a külső hőmérséklet ennél jóval nagyobb, verejtékezni kezdünk, viszont ha meleg italokat fogyasztunk, a testhőnk megemelkedik, így egyensúlyba tud kerülni a kinti hőmérséklettel. Az arab térségben előszeretettel alkalmazzák ezt a stratégiát a meleg ellen.

Valljuk be, 40 fok közeli hőségben inkább esik jól egy jéghideg limonádé, mint egy forró tea. Természetesen ezek segítségével is lehűthetjük magunkat, csak óvatosan kell fogyasztani a hideg finomságokat, mivel torkunk még nyáron is ráfázhat a dologra, szó szerint. Ezért inkább maradjunk a langyos, szoba hőmérsékletű italoknál és csak néha fogyasszunk jeges dolgokat.

Talán a gyerekek tűrik a legnehezebben azt, ha egy forró nyári napon a szobájukba parancsoljuk őket, mondván odakint túl meleg van, nem tesz jót az egészségüknek, ha a tűző napon tartózkodnak. Néhány játékkal azonban megkönnyíthetjük számukra ezeket a napokat. Töltsünk meg lufikat vízzel, majd akasszuk őket a kertben egy fára és engedjük a gyerkőcöknek, hogy egy pálca segítségével addig verjék azokat, míg ki nem pukkadnak. A lufikból kiömlő víz kellő képen lehűti a gyerekeket és közben még szórakoztatóan is hat rájuk.

Nyáron ne csak az italokat, az ételeket is úgy készítsük el, hogy azok kellemes hűs érzést biztosítsanak, miután elfogyasztottuk őket. Gyümölcslevesek, saláták, hidegtálak, főkép ezek aranyozzák be az ebédlő asztalt. Feledkezzünk meg a fűszeres, zsíros ételekről. A legjobb, ha erre az időszakra időzítünk egy diétát.

Talán nem is kell mondani, hogy ne hordjunk nyáron sötét színű ruhadarabokat, melyek könnyen magukba szívják a nap melegét. Ám emellett ajánlatos arra is oda figyelni, hogy milyen anyagból készült ruhát viselünk, hiába fehér valami, ha egyszerűen nem engedi át a levegőt. Szellős, lenge anyagok mellett tegyünk le a voksunkat. Bátran viseljünk fejkendőket illetve kalapokat, melyek egyszerre divatosak és védenek a nap káros sugarai ellen.

Ezt olvastad már?

Életmód

Egészséges babát szeretnél?

A kisgyermekre vágyó nőnek van elképzelése arról, milyen legyen születendő gyermeke. Álmaiban övé a legszebb, legbájosabb baba, akit valaha látott a világ. A várandósság 9 hónapja alatt elegendő ideje van

Életmód

Kinek illik először köszönni a boltban, étteremben?

  Néhány kivételes esettől eltekintve, AZ ÜZLETBE BELÉPŐ, A PULTHOZ VAGY PÉNZTÁRHOZ ODALÉPŐ VÁSÁRLÓT MINDIG SZÍVÉLYES, A NAPSZAKNAK MEGFELELŐ KÖSZÖNÉSSEL FOGADJA AZ ELADÓ!

Életmód

Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!

Egészséges életmód. Mit és mennyit iszunk, vajon iszunk-e egyáltalán eleget. Ezek a kérdések nap mint nap bennünket is érintenek. Odafigyelünk a szervezetünkre, a helyes táplálkozásra, szeretnénk megtartani karcsú vonalainkat, a