Kutya a lakásban
Állatvilág 2016-07-04 966

Kutya a lakásban

Való-e a kutya a lakásba? Az örök kérdés, amiről igencsak megoszlanak a vélemények. Talán erre a legjobb választ maguk az állatok tudnák megadni, akik átélik ezt a helyzetet, de sajnos még nem tart ott a világunk, hogy megfelelően kommunikálni tudjunk velük. Így hát maradnak a pro és kontra érvek, amik alapján talán dűlőre lehet jutni a témában.

Lássuk előbb, mik azok, amik a bentlakás ellen szólnak

Bizony, ha egy lakásban élünk kedvencünkkel, sokkal nagyobb felelősségtudattal kell lennünk iránta, mintha csak a kertben kapna lakhelyet. Általában azok tartják lakásban kutyájukat, akiknek nincs kertjük, tehát panelházban élnek. Ilyenkor nagymértékben figyelembe kell venni a szomszédok türelmét is, egy hangos ugatós kutyát jól neveltté kell tenni, hogy hallgasson a parancsszavakra. De igaz ez a bentlakás minden területére is. Mivel szinte mindenhez hozzáférnek, legyen szó bútorokról, ruhákról vagy a konyhai berendezésekről. Ha bent akarjuk őket tartani, sokkal több időt és türelmet kell szánnunk a nevelésükre, mert speciálisabb viselkedésekre is meg kell tanítani őket, kertben élő társaikhoz képest.

A türelemnek nem csak a neveltetésben kell jelen lennie részünkről, hanem olyan dolgokat is meg kell tanulnunk tolerálni, hogy mindenhol kutyaszőrrel találkozunk, mert erre már mégsem kérhetjük meg, vagy taníthatjuk meg neki, hogy ne hullajtsa a szőrét. Ha az ilyen dolgok kiborítanak, vagy szimplán idegesítenek, meg se forduljon a fejedben, hogy kutyádat lakásban tartsd.

A másik fontos dolog, amiből szintén sokat kell nekik adnunk, az idő. A lakásban tartott kutyáknak jobb esetben kialakul egy állandó bioritmusuk, ami azzal jár, hogy reggel és este is közel ugyanabban az időpontban kell elvinni sétálni őket, hogy elvégezhessék kisebb nagyobb dolgukat. Szóval, ha szeretsz sokáig aludni, este pedig amint hazaestél a munkából már bújsz is az ágyba vagy a tévé elé veted magad, szintén nem ajánlatos egy lakásban tartott kutyus.

Nézzük, mik szólnak az együtt lakás mellett, mert abból is akad néhány

Az, hogy nagyobb odafigyelést igényelnek az így tartott állatok és több mindenre meg kell őket tanítani, még mókás is lehet. Tanítsd meg arra, hogy minden reggel vigye az ágyadhoz a mamuszod. Fiúk ezt a képességet még udvarlásnak is felhasználhatják, hiszen köztudott, minden lány oda van a cuki állatokért főleg azokért, akik valamilyen különleges tulajdonsággal is rendelkeznek.

Egyedülállóknak kimondottan ajánlott egy lakásban tartott eb. Munkából hazatérve már az ajtóban fogadnak és ennek örömére úgy érzed, muszáj agyon ölelgetned kutyádat. Máris elfeledkezel róla, hogy egyedül vagy, főleg akkor, ha este még a kanapén is melléd fekszik, és együtt heverészik veled a tévé előtt. Nem hiába a kutya az ember leghűségesebb barátja.

Mivel naponta többször is el kell vinni őket sétálni, egyfajta egészséges életmódra nevelnek. Muszáj otthonról kimozdulnod, és még az ismerkedésben is segítenek, rengeteg más kutyasétáltató emberrel sodorhat össze így az élet, akik révén talán még új barátokra is szert tehetsz.

Amennyiben komolyabb vizekre akarunk evezni a témában, lakásban inkább csak kisebb testű, kevesebb mozgásigényű kutyát ajánlatos tartani. Nekik elegendő lehet a reggeli illetve esti séta a szabadban, ám egy farkaskutya vagy egy labrador, akik sokkal nagyobb teret igényelnek, nem éppen panellakásba való állatok. Testi fejlődésük visszamaradhat ennek hatására és lelkileg is sérülhetnek azáltal, hogy a számukra nem megfelelő körülmények között vannak tartva.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Papagájok: Ilyen egy papagáj

A papagájok talán a legintelligensebb és a legkíváncsibb madarak. Csőrükkel és nyelvükkel minden új dolgot megtapogatnak, megvizsgálnak. Ha a tárgy nem túl nehéz, a lábukkal meg is fogják és fel

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk

Állatvilág

Kozmetikázott házi kedvencek

A lakásban tartott állatoknál különösen fontos, hogy mindig ápoltak legyenek, valamint egészségügyi állapotuk is rendben legyen. Az ehhez szükséges műveleteket, többségében otthon mi magunk is el tudjuk végezni. Az állatkereskedésekben