Hű társad: a kutya
Állatvilág 2015-08-29 1684

Hű társad: a kutya

Nagyvárosokban és kis vidéki falukban sokan tartanak kutyát az udvaron vagy bent a lakásban, közvetlenül maguk mellett. A kutyák népszerűsége vitathatatlan az emberek körében. Hiszen az eb egy társ, hű jó barát, aki kitart jóban-rosszban az ember mellett. Őrzi a házat, a gazdát, az udvart, biztonsággal tölt el jelenléte. Ma már a hideg ellen öltöztetjük házi kedvenceinket és majdhogynem olyan ételeket adunk nekik ebédre, amiket mi is eszünk. De vajon meddig mehetünk el a kutyatartásban? Ha kicsi a kutyus, kezeljük talán a saját gyerekünkként? Óvjuk még a széltől is, és maradjon mindvégig a lakásban? Beszéljünk a kutyákról, azoknak helyzetéről és a kutyatartási szokásokról!

Törvény védi a kutyákat. Nem lehet bántani őket. Persze még így is hallani olyan esetekről, amikor az ebeket bántják, kínozzák, eladják vagy esetleg megölik. Fajtiszta, törzskönyvezett kutyákat jelentős pénzösszegekért adják-veszik. Nagyvárosokban az autókban, a bicikli tartókosarában, a zebránál, a parkokban, a tereken pórázra kötve látjuk a különleges, szebbnél szebb állatfajokat. Így hát az állatszeretet már-már divattá vált az elmúlt években Magyarországon is. Az állatkereskedések virágkorát éljük, hiszen tudjuk jól, hogy egy-egy gazda bármit megvenne kedvencének. Ám alapvető információkat sokszor nem tudunk házi kedvencünkről.  Az alábbiakban összeszedtük azokat a tényeket, melyeket úgy gondoljuk: neked is feltétlenül tudnod, ismerned kell.

Származását tekintve a kutya a szürke farkas (Canis lupus lupus) egy már kihalt alfajának háziasított formája. Az emberhez kötődő viszonyát jól mutatja, hogy az ebeket szokás az ún. „társállatok” csoportjába is sorolni. A házikutya elnevezés utal arra, hogy a kutya, mint társ, mint egy hű, igaz jó barát, mint egy munkaeszköz, tehát munkatársként is jelen van az emberek életében. Ha belepillantunk egy kutya szemébe, olyan, mintha az állat beszélne hozzánk, kommunikálna velünk. Az értelmet és értést tükröző szempároktól ellágyul az ember szíve és azt az érzést váltja ki, hogy nem vagyunk egyedül. Emberi eledelként csak Kelet-Ázsia éhínség sújtotta országaiban használják fel, ahol kifejezetten erre a célra tenyésztik a „csau csau” elnevezésű kutyafajt.

Az ember környezetében többféle kutyatípus fordul elő. Mivel a kedvencek más és más feladatokat látnak el, ezért minden kutyatípus különböző testfelépítéssel rendelkezik, és más viselkedési jegyek jellemzőek rájuk. A Kinológiai Világszervezet hivatalos közlése alapján Magyarországon összesen kilenc önálló őshonos kutyafajtát tartunk nyilván: puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövidszőrű-, és drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó. Ezeknek a kutyáknak értékét jól mutatja az a tény, hogy a fajtiszta kutyák fennmaradásának biztosítása nemzeti érdek. Ám a magyar háztartásokban nem csak az itthon őshonos kutyafajták találhatók meg, hanem a legkülönlegesebb külföldről származó ebfajták is.

De meddig él egy kutya? Meddig élvezhetjük szeretetteljes és hasznos jelenlétüket a közelünkben? A kutyusok várható élettartama mindig a fajtájuktól függ. A legjobbak élhetnek akár 14-15 évig is. A legrövidebb élettartamú a ma ismeretes információk szerint a bordeaux-i dog, akinek élettartam 5,2 évre tehető. Mivel a többi élőlényhez hasonlóan a kutyákat is több fertőző, genetikai és egyéb betegség veszélyezteti, nagyon fontos, hogy a gazdák gondoskodjanak a szükséges oltások beadásáról, valamint rendszeres szűréssel odafigyeljenek a kutyák egészségére.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Egzotikus háziállatok: a kaméleon

Vannak, akik nem abból a célból tartanak háziállatot, hogy játszanak velük, néha dögönyözhessék, egy kedves barátra leljenek bennük. Inkább az olyan különleges állatokat keresik, mint a madárpók, kaméleon vagy a

Állatvilág

Papagájok: Ilyen egy papagáj

A papagájok talán a legintelligensebb és a legkíváncsibb madarak. Csőrükkel és nyelvükkel minden új dolgot megtapogatnak, megvizsgálnak. Ha a tárgy nem túl nehéz, a lábukkal meg is fogják és fel

Állatvilág

Ausztrál állatvilág

Az Ausztrál kontinensre látogatók különleges állatvilágban gyönyörködhetnek. Elsőre talán mindenkinek a kenguruk jutnak eszükbe, ha Ausztráliára gondolnak. Közülük is a legismertebb a vörös óriás kenguru, mely a világ legnagyobb erszényes