Papagájok: A papagáj kiválasztása
Állatvilág 2016-03-03 4342

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt, és ma is nagyon sok ember szeretne papagájt tartani házi kedvencként. De mielőtt kiválasztanánk a madarat, feltétlen gondoljuk végig a következőket:

Miért éppen papagájt?

Ezek a színpompás állatok barátságos, társas lények, amelyek szorosan kötődnek egymáshoz vagy adott esetben az emberhez. Nagyon kezesek és szelídek is lehetnek, és ilyenkor szinte mindent együtt csinálnak a gazdájukkal. Azoknak az embereknek, akik sokat vannak egyedül, nagy lelki támaszt jelenthet egy ilyen kis madár.
Mindent el lehet nekik mesélni, és még akár odaillő választ is adhatnak, így a gazdájuk úgy érezheti, hogy a papagáj megérti őket. Ráadásul külön élvezet megfigyelni a papagájokat, és részt venni életükben. Sok papagáj igen hosszú ideig él, és szinte családtaggá válik.

Származás és élőhely

Papagáj néven egy sor egymástól meglehetősen különböző fajt ismerünk, amelyek meghódították a Föld legkülönbözőbb területeit. Különösen sok papagájfaj él Dél-Amerikába, Ausztráliában és Indonéziába. De Afrikában és Indiában is előfordulnak. Európában őshonos papagájok nincsenek, de egyes helyeken az elszabadult példányok megtelepedtek és elszaporodtak, mint pl. Stuttgart környékén a sárgafejű amazonok.
Természetes élőhelyükön a madarak alkalmazkodtak a legkülönfélébb környezeti feltételekhez. Így pl. a keák Új-Zéland hegyvidékein élnek, a jákópapagájok (más néven szürkepapagájok) vagy az amazonpapagájok Afrika, ill. Dél-Amerika trópusi esőerdeiben terjedtek el, a rózsakakaduk Ausztrália füves sztyeppéin és művelt területein őshonosak.

Ezeknek a madaraknak közös jellemzőjük az intelligencia és a görbe csőr, amelyet mint valami harmadik kezet használnak, és akár a legkisebb magokat is feltudják törni vele. Mindkét lábukon négy ujj található, ezek közül kettő előre, kettő hátra néz. Ezáltal a madarak rendkívül ügyesen másznak, kúsznak, a táplálékot biztosan megfogják, és a csőrükhöz emelik.

A papagájok népszerűségének egyik titka a szokatlanul tarka tollruhájuk, amely eredeti élőhelyükön kiváló rejtőszín. Pl. az amazonpapagájok élénkzöld tollazata szobánkban meglehetősen feltűnő, hazájukban, a fák lombkoronájában azonban szinte észrevehetetlenek a sok hasonló színű levél között. Egyes fajoknál a hímek és a tojók tollazata eltérő (ivari dimorfizmus), ezért könnyű őket megkülönböztetni. A legtöbb papagájfajon azonban a két nem tollruhája azonos színű és mintájú.

Tenyésztés:

Régebben szinte kizárólag vadon befogott példányokkal kereskedtek. Később sok fajt sikeresen tenyésztettek, ezzel csökkent a veszélyeztetett fajokra nehezedő nyomás. Vásárláskor mindig tenyésztett példányokat válasszunk.

Jó helye lesz-e nálam a papagájnak? Gondold át!

  • Egy papagáj nagyon idős kort is megérhet! Hajlandó vagyok sok-sok évig gondoskodni róla?
  • Távollétemben, pl. szabadság, nyaralás alatt van-e valaki, akire rábízhatom a madarat.
  • Kész vagyok-e a madártartás hátrányait, mint pl. kikezdett bútorok, ürülék a székeken, stb. is elviselni?
  • Van-e elég időm arra, hogy naponta több órát töltsek a madárral, hogy változatosabbá tegyem az életét?
  • Allergiás valaki a lakásban a madártollra? Egyes papagájok, különösen a kakaduk tollazata erősebben porlik, mint más madaraké.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Ausztrál állatvilág

Az Ausztrál kontinensre látogatók különleges állatvilágban gyönyörködhetnek. Elsőre talán mindenkinek a kenguruk jutnak eszükbe, ha Ausztráliára gondolnak. Közülük is a legismertebb a vörös óriás kenguru, mely a világ legnagyobb erszényes

Állatvilág

Vicces házi kedvencek, rajongó gyerekek

Nem véletlen, hogy Hollywood, amikor már kissé unalmasak a megszokott karakterek és témák, mindig olyan szereplők után nyúl, akik biztosan feldobják a filmet. A gyerek és az állat olyan vonzerőt

Állatvilág

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk