Papagájok: A papagáj kiválasztása
Állatvilág 2016-03-03 6335

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt, és ma is nagyon sok ember szeretne papagájt tartani házi kedvencként. De mielőtt kiválasztanánk a madarat, feltétlen gondoljuk végig a következőket:

Miért éppen papagájt?

Ezek a színpompás állatok barátságos, társas lények, amelyek szorosan kötődnek egymáshoz vagy adott esetben az emberhez. Nagyon kezesek és szelídek is lehetnek, és ilyenkor szinte mindent együtt csinálnak a gazdájukkal. Azoknak az embereknek, akik sokat vannak egyedül, nagy lelki támaszt jelenthet egy ilyen kis madár.
Mindent el lehet nekik mesélni, és még akár odaillő választ is adhatnak, így a gazdájuk úgy érezheti, hogy a papagáj megérti őket. Ráadásul külön élvezet megfigyelni a papagájokat, és részt venni életükben. Sok papagáj igen hosszú ideig él, és szinte családtaggá válik.

Származás és élőhely

Papagáj néven egy sor egymástól meglehetősen különböző fajt ismerünk, amelyek meghódították a Föld legkülönbözőbb területeit. Különösen sok papagájfaj él Dél-Amerikába, Ausztráliában és Indonéziába. De Afrikában és Indiában is előfordulnak. Európában őshonos papagájok nincsenek, de egyes helyeken az elszabadult példányok megtelepedtek és elszaporodtak, mint pl. Stuttgart környékén a sárgafejű amazonok.
Természetes élőhelyükön a madarak alkalmazkodtak a legkülönfélébb környezeti feltételekhez. Így pl. a keák Új-Zéland hegyvidékein élnek, a jákópapagájok (más néven szürkepapagájok) vagy az amazonpapagájok Afrika, ill. Dél-Amerika trópusi esőerdeiben terjedtek el, a rózsakakaduk Ausztrália füves sztyeppéin és művelt területein őshonosak.

Ezeknek a madaraknak közös jellemzőjük az intelligencia és a görbe csőr, amelyet mint valami harmadik kezet használnak, és akár a legkisebb magokat is feltudják törni vele. Mindkét lábukon négy ujj található, ezek közül kettő előre, kettő hátra néz. Ezáltal a madarak rendkívül ügyesen másznak, kúsznak, a táplálékot biztosan megfogják, és a csőrükhöz emelik.

A papagájok népszerűségének egyik titka a szokatlanul tarka tollruhájuk, amely eredeti élőhelyükön kiváló rejtőszín. Pl. az amazonpapagájok élénkzöld tollazata szobánkban meglehetősen feltűnő, hazájukban, a fák lombkoronájában azonban szinte észrevehetetlenek a sok hasonló színű levél között. Egyes fajoknál a hímek és a tojók tollazata eltérő (ivari dimorfizmus), ezért könnyű őket megkülönböztetni. A legtöbb papagájfajon azonban a két nem tollruhája azonos színű és mintájú.

Tenyésztés:

Régebben szinte kizárólag vadon befogott példányokkal kereskedtek. Később sok fajt sikeresen tenyésztettek, ezzel csökkent a veszélyeztetett fajokra nehezedő nyomás. Vásárláskor mindig tenyésztett példányokat válasszunk.

Jó helye lesz-e nálam a papagájnak? Gondold át!

  • Egy papagáj nagyon idős kort is megérhet! Hajlandó vagyok sok-sok évig gondoskodni róla?
  • Távollétemben, pl. szabadság, nyaralás alatt van-e valaki, akire rábízhatom a madarat.
  • Kész vagyok-e a madártartás hátrányait, mint pl. kikezdett bútorok, ürülék a székeken, stb. is elviselni?
  • Van-e elég időm arra, hogy naponta több órát töltsek a madárral, hogy változatosabbá tegyem az életét?
  • Allergiás valaki a lakásban a madártollra? Egyes papagájok, különösen a kakaduk tollazata erősebben porlik, mint más madaraké.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Kutya-macska barátság

Elméletileg nincs olyan, hogy kutya macska barátság, rengeteg mese is épül erre az elképzelésre. Ám ezzel szemben mégis számtalan példát tudok felsorolni, ami azt bizonyítja, hogy igenis van. Két állat

Állatvilág

Cicák a lakásban

Igencsak megoszlanak a vélemények afelől, hogy egy macskának helye van-e a lakásban. Sokan úgy vélik, hogy kínzás őket így tartani, a szabadban sokkal jobban éreznék magukat. Nos ez a házi

Állatvilág

Szabadulj meg a szúnyogtól… egy életre!

A szúnyog bosszantó egy állat. Nem elég, hogy megcsíp, zümmögésével hangot is ad ki. Az idegesítő állatoktól jobb minél hamarabb megszabadulni. A jelenlétük nem túl higiénikus, a lakásban ráadásul nagyon