Öreg eb, nem vén eb

Állatvilág

Sok gazda nem akarja tudomásul venni, hogy kutyája öregszik, amivel számos veszélynek teheti ki kedvencét. A korosodó ebnek ugyanis fokozott törődésre és megfelelő táplálásra van szüksége testi és szellemi egészsége megőrzéséhez.

Napjainkban a kutyák jóval tovább élnek, mint akár 30 évvel ezelőtt, aminek hátterében a fejlettebb állatorvosi ellátás és a hatékonyabb gyógymódok mellett a korszerű táplálás áll. Az idősödő kedvencek – csakúgy, mint az emberek – fiziológiás változásokon mennek keresztül, amelyekhez igazítani kell életmódjukat és étrendjüket is. Nagyjából várható élettartamuk utolsó harmadában – 6-10 éves koruktól – érdemes ügyelni többek között táplálékuk, mozgásuk, fogazatuk, szőrzetük minőségére.

Az öregedés jelei

Az idősebb kutya viselkedésében és hangulatában történő változások elsősorban az ízületi fájdalmaknak, illetve az agyi leépülésnek tudhatók be. Előfordulhat, hogy kevésbé viseli a gyermekek nyüstölését, nyugtalanabbul alszik, nehezebben tudja visszatartani vizeletét és székletét. Fogai épsége és a látása romolhat, gyenge fényben rosszabbul tájékozódhat, romló hallása miatt gyakrabban megijedhet. Ezeken kívül komolyabb betegségek (pl. máj- és szívpanaszok) is előfordulhatnak.

Mivel izomzata és fizikai állóképessége is veszít az erejéből, az idős kutya kevesebb mozgást, melegebb és kényelmesebb fekhelyet igényel. Csökkent aktivitásának köszönhetően azonban problémát jelenthet az életét is megrövidíteni képes elhízás, amelyet egyszerűbb megelőzni, mintsem az állatot fogyókúrára bírni. Ugyanakkor egyes öreg ebeknél a túlzott súlyvesztés, a kóros soványság és az étvágytalanság jelenthet problémát. Ilyenkor érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni, hogy megállapítsa a tünetek okát. A vizsgálatok és a diagnózis után speciális táplálékkal és óriási türelemmel kell az ebet megfelelő táplálkozásra bírni.

A kornak megfelelő étrend

Az idősebb kutyák számára legideálisabb az olyan speciális, kiegyensúlyozott étrend, amely 3-5 százalékkal több rostot, kevesebb kalóriát, ám elegendő fehérjét és zsírt tartalmaz, és kellő teltségérzetet biztosít. A májfunkciózavarban küszködőknek foszforszegény étrend javasolt, míg egyes idősödő kutyák továbbra is ehetik kedvenc eledelüket, csak csökkentett mennyiségben. A rostanyag – ami a táplálékhoz adagolt búzakorpával is pótolható – elengedhetetlen a korral járó székrekedés megelőzéséhez és az anyagcsere tökéletessé tételéhez.

A száraz eledel lassíthatja az emésztést, ezért érdemes kevés vízzel, húslével felönteni, illetve kutyakonzervvel dúsítani. Néhány eb elviseli azt is, ha kevés tej és nyers tojás a „feltét”. Van, amelyik jobban kedveli a macskaeledelt, túl magas fehérjetartalma miatt azonban ezt jobb mellőzni, vagy legföljebb csak az íze kedvéért belekeverni a táplálékába. Házilag is készíthetünk megfelelő ételeket – főtt rizsből, zöldségekből és csirkehúsból. Mindenképp ajánlott kikérni az állatorvos tanácsát, hogy kedvencünk elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz juthasson.

Az idősödő kutyák többségének szüksége van olyan speciális étrendkiegészítőkre, amelyek ízületeik épsége érdekében elegendő glükózamint és kondroitint tartalmaznak. Ha táplálásuk nem kiegyensúlyozott, gondoskodni kell a megfelelő vitamin-, ásványianyag­ és antioxidáns-pótlásról is.

A kevesebb több!

A magyar gazdák nem tudják, hogy kedvencük 7 év felett már az időskorba lép – derült ki a nemzetközi tapasztalatok alapján összeállított online felmérésből. A gazdák – talán érzelmi elfogultságból is – hajlamosak fiatalabbnak látni kedvencüket, ezzel viszont elmulasztják a lehetőséget, hogy az öregedés tüneteit időben megfékezzék és kezeljék. Az ELTE Etológia Tanszéke és a Pro Plan által közzétett kutatási eredmények segítenek nekik abban, hogy törődést és megfelelő táplálást biztosíthassanak öregedő kutyáik számára. A tudatos és felelősségteljes gazdák így nemcsak megőrizhetik kutyáik testi, szellemi és szociális egészségét, de akár 2-4 évvel is meghosszabbíthatják aktív időszakukat, s így sokáig maradhatnak a család kedvencei, segítőtársai.

A kritikus hetedik év

Kedvenceink ma már jóval hosszabb kort élnek meg, mint vadon élő társaik, ezzel párhuzamosan azonban az öregedés jelei, a testi és lelki leépülés is problémaként jelenik meg. A kutyák felnőttkorának végét jelentő hétéves korban az aktivitást, a koncentrációt, a tanulási készséget és az önkontroll romlását mérő öregedési index ugrásszerűen megemelkedik – derült ki egy közel 900 gazda válaszát figyelembe vevő, nemzetközi mintán alapuló kérdőívből.

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is három fő területen – fizikai, szellemi és szociális síkon – figyelhetők meg az öregedés tünetei. A korcsoportokat összehasonlítva kiderült, hogy a kutyának a gazdával és a többi emberrel való kapcsolatában szinte alig figyelhető meg változás az életkor előrehaladtával. Ezzel szemben az önkontroll hiánya – például a szobatisztaság elvesztése -, a figyelmi és tanulási képesség, valamint az aktivitási szint egyre gyorsuló és jelentős hanyatlást mutat az életkor növekedésével.

A hétévesnél fiatalabb és idősebb kutyák összehasonlításából kiderült, hogy a szellemi képességek és a figyelem terén az idős kutyák kétszeres, az aktivitást illetően pedig háromszoros romlást mutatnak. Az időskorba lépő ebek szokásai is megváltozhatnak: sokat alszanak, kevésbé érdeklődnek a környezetük iránt, és nem reagálnak az ingerekre úgy, mint fiatalabb korukban. A kutyák éppúgy bezárkóznak, mint mi, emberek, ha ebben az időszakban nem kapják meg a megfelelő gondoskodást.

Javaslatok öregedő kutyánk táplálékválasztásához:

  • Adjunk energiában szegényebb táplálékot a kutyának, így megelőzhető az elhízás!
  • A megemelt antioxidáns-tartalmú tápok javítják és védik az immunitást.
  • A bélműködési zavarok gyakoriak az idősebb kutyáknál, ezért étrendjük legyen rostban gazdag!
  • Plusz porcerősítő összetevőkkel segítsük karbantartani az ízületeket!
  • A táplálékban található telítetlen zsírsavak felelősek a bőr egészségért, ezért erre is figyeljünk!
  • Részesítsük előnyben az olyan kutyatápokat, amelyek speciális összetevőik révén segítenek megőrizni az idős kutya szellemi frissességét!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email