Macskabetegségek
Állatvilág 2015-09-13 1471

Macskabetegségek

Házi kedvenceinket is számos betegség fenyegeti, még annak ellenére is, ha megkapták a kötelező oltásokat és megfelelő bánásmódban részesítjük őket. Érzékszerveiket és belső szerveiket egyaránt érinthetik a különböző megbetegedések. Tartsuk őket figyelemmel, mert az időben észrevett elváltozásokat hatékonyabban lehet gyógyítani, illetve néhány betegség az emberre is átterjedhet, ezért is fontos, hogy minél előbb észrevegyük, ha valami gond van macskánkkal.

A macskák szőre köztudottan hullik, de ha fokozott szőrhullást észlelünk kedvencünknél, foltokban hiányos a bundája érdemes elvinni egy orvosi kivizsgálásra. Gombás fertőzés, hormonális zavar, májbetegség vagy más belső szervet érintő probléma is okozhatja.

Ha nagyon erősen vakarják a fülüket, esetleg még rázzák is a fejüket, valamint folyást észlelünk a fülből, több mint valószínű, hogy fülgyulladásban szenved az állat. Ezt egyszerűen meg lehet előzni, hetente tisztítani kell a fülüket, így el tudjuk távolítani a baktériumokat, amik a gyulladást okozhatják. Viszont ha már jelentkeztek a betegség tünetei, bízzuk a kezelést orvosra.

A leggyakoribb érzékszervi megbetegedés a szemgyulladás. Ennek tünete könnyen felfedezhető, csipásodik a szem, akár csak az embereknél. Érdemes ezzel is minél előbb felkeresni egy állatorvost, ugyanis a súlyosabb szemgyulladás akár vakságot is okozhat.

Bár a macskák valamivel válogatósabbak, mint a kutyák, így is elég sok mindent megesznek. Fogaik közé akadt ételmaradékok miatt a szájüregben baktériumok telepednek meg, mely akár fogtő vagy fogínygyulladáshoz is vezethet. Könnyen észrevehető, ha valamilyen szájüreg problémája van a macskának. Bundájuk elhanyagolttá válik, ugyanis fájdalmat okoz nekik a nyelvükkel való tisztogatás. Ilyenkor kevesebbet is ehetnek, mivel a táplálék megrágása is komoly fájdalmakkal jár számukra. A sokféle táplálék bevitel nem csak a fogakra lehet káros hatással, a belső szervek megbetegedését is okozhat. Nem minden esetben a kórokozók tehetnek a megbetegedésről, előfordul, hogy a túlzott habzsolástól hasmenés jelentkezik náluk. Ezzel még nem kell orvoshoz rohanni, az emberekhez hasonlóan egy kis diétával ki lehet kúrálni őket. Ellenben, ha más elváltozásokat is tapasztalunk, a macska legyengül, széklete véres, azonnal forduljunk vele orvoshoz. Erős gyomorsavval rendelkeznek, de még ez sem megfelelő bármilyen anyag vagy tárgy lebontásához. Ha olyan tárgyat esznek meg, melyet nem tud szervezetük lebontani, könnyen bélelzáródáshoz vezethet. Ilyenkor többnyire műtéti beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy az idegen tárgyat el tudják távolítani a bélrendszerükből. A gyomor és bélrendszeri megbetegedéseket úgy is észre tudjuk venni, ha a macska nem engedi, hogy hasát simogassuk, feltehetően azért mert fáj neki. Ilyenkor próbáljuk meg óvatosan megtapogatni, és ha azt vesszük észre, hogy fel van puffadva, hasfala keménnyé vált, bízzuk kedvencünket állatorvosra.

A légzőszervi megbetegedések sem ritkák a macskáknál. Ugyan úgy, mint az embernél, előfordulhat, hogy influenzásak lesznek, a tünetek is hasonlóak az emberéhez. Sokat tüsszögnek, orrukból nyálkás váladék távozik, néha be is dugul, ilyenkor hallani, hogy nehezen tudnak levegőt venni, sípoló, szuszogó hangot adnak ki. Az orrdugulást egyszerű orrcseppel orvosolni lehet, a többi tünetet pedig szintén csepp formátumú gyógyszerrel lehet kezelni. Minden gond nélkül be lehet nekik adni, egyszerűen csak csepegtessük az ételükre, így a táplálékkal együtt bekerül szervezetükbe és megkezdheti a gyógyítást.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Egzotikus háziállatok: a kaméleon

Vannak, akik nem abból a célból tartanak háziállatot, hogy játszanak velük, néha dögönyözhessék, egy kedves barátra leljenek bennük. Inkább az olyan különleges állatokat keresik, mint a madárpók, kaméleon vagy a

Állatvilág

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák

Állatvilág

Kutya-macska barátság

Elméletileg nincs olyan, hogy kutya macska barátság, rengeteg mese is épül erre az elképzelésre. Ám ezzel szemben mégis számtalan példát tudok felsorolni, ami azt bizonyítja, hogy igenis van. Két állat