Egzotikus háziállatok: a kaméleon
Állatvilág 2015-08-26 1329

Egzotikus háziállatok: a kaméleon

Vannak, akik nem abból a célból tartanak háziállatot, hogy játszanak velük, néha dögönyözhessék, egy kedves barátra leljenek bennük. Inkább az olyan különleges állatokat keresik, mint a madárpók, kaméleon vagy a gabonasikló. Ezek a különlegesnek számító háziállatok, különleges bánásmódot is igényelnek. Így mielőtt bármelyik mellett is döntenénk, először alaposan nézzünk utána, milyen speciális igényeik vannak.

Nézzük mire kell ügyelnie annak, aki úgy dönt, hogy kaméleont szeretne tartani. Méretéhez igazítva kell terráriumot vásárolni, amíg kicsi, addig egy kisebb méretű is megteszi, de idővel ahogy nő fokozatosan nagyobbra kell a lakhelyét is cserélni. Fontos, hogy a terráriumok jól szellőzhetőek legyenek, így vagy a tetejükön vagy az oldalukon legyen rács, amin keresztül a levegő szabadon áramolhat. Esztétikum és a praktikum miatt is ajánlott hátfalat elhelyezni a terráriumba, ez lehet egy természeti kép, az erre felmászó rovarokat, bogarakat így könnyebben be tudja cserkészni a kaméleon. A terráriumba aljzat gyanánt tehetünk kisebb nagyobb fakérget, emellett nagyobb faágakat is helyezzünk el benne, amire könnyedén fel tud majd mászni háziállatunk. Akár élő növényzetet is elhelyezhetünk a terráriumban.

Eddig úgy gondolhatjuk, semmiben sem különbözik más terráriumban tartott állattól. Az érdekesség csak most jön. Ahhoz hogy megfelelő egészségügyi állapotban legyen kaméleonunk, kétféle megvilágításra lesz szüksége. A napfény pótlására, egy 13 vagy 26 wattos UVB égővel kell megvilágítani napi 10-12 órán át. Ez teszi lehetővé számára, hogy a kalcium beépüljön a szervezetébe. Ahhoz hogy mindig megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk számára, szükségünk lesz egy 25 vagy 40 wattos EXO TERRA Sun Glo Basking Spot Lamp Neodymium égőre is, amit az előzővel párhuzamosan szintén 10-12 órán keresztül kell égetni. Éjszakára semmiféleképpen ne használjuk egyik égőt sem, hiszen ekkor alszanak a kaméleonok, nincs szükségük rá.

Naponta kétszer háromszor párásítani kell az terráriumot, ennek módja egyszerű, csak egy szórófejes öntözővel spricceljünk langyos vizet a növényekre. Ez azért is fontos, mert nagy a vízszükségletük, ám a tálkában lévő vizet nehezen veszik észre, így a szükséges mennyiséget a növényeken található vízcseppekből nyerik.

Mint már említettem különböző rovarokkal illetve bogarakkal táplálkoznak, de azokat csakis élő állapotban hajlandóak elfogyasztani. Kedvelt csemegéje a tücsök, ebből fogyasztja a legtöbbet, de elfogyasztja a sáskákat, csótányokat és egyéb rovarokat is. A dolog pikantériája, hogy mielőtt odaadnánk neki a rovarokat, be kell azokat vitaminozni, ugyanis fontos, hogy a kaméleon hozzájusson a szükséges vitamin mennyiséghez. Nem túl bonyolult eljárásról van szó, egy magas falú dobozba szórjunk vitaminport, majd ebbe rakjuk bele az eleségként felkínált rovarokat, zárjuk le a doboz tetejét és alaposan rázzuk össze a benne lévő dolgokat. Mint a rántott húsra a panír, úgy ragad ezekre a rovarokra a vitaminpor. A tücsköket egyébként mi magunk is tarthatjuk otthon, csak egy nagyobb dobozra van szükségünk, aminek a tetejére lyukakat ütünk, hogy szellőzni tudjon. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne tartsuk őket sokáig, mivel akár hetekig is életben maradnak étlen-szomjan, tápanyag tartalmuk lecsökken és így már nem lesznek alkalmasak kedvencünk táplálására.

A kaméleonok kényesek lakhelyük tisztaságára, ezért ajánlott rendszeresen tisztítani azt. Nem kell minden alkalommal teljesen kicserélni a benne található dolgokat, elég, ha nedves kendővel letöröljük a piszkos részeket, illetve a nagyon elhasznált fakérgeket másikra cseréljük.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Hű társad: a kutya

Nagyvárosokban és kis vidéki falukban sokan tartanak kutyát az udvaron vagy bent a lakásban, közvetlenül maguk mellett. A kutyák népszerűsége vitathatatlan az emberek körében. Hiszen az eb egy társ, hű

Állatvilág

Szabadulj meg a szúnyogtól… egy életre!

A szúnyog bosszantó egy állat. Nem elég, hogy megcsíp, zümmögésével hangot is ad ki. Az idegesítő állatoktól jobb minél hamarabb megszabadulni. A jelenlétük nem túl higiénikus, a lakásban ráadásul nagyon

Állatvilág

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt,