Horkolás nélkül boldogabbak az éjszakák!
Életmód 2015-07-08 781

Horkolás nélkül boldogabbak az éjszakák!

A horkolás talán az egyik legidegesítőbb dolog. Főként annak, aki hallja az egészet, aki a szituáció elszenvedő alanya, aki nem tudja magát éjjelente kipihenni a fülsüketítő horkolás miatt. Szólni azért nem mer az ember, mert hát aki horkol, az végül is nem tehet erről, legfeljebb annyi lehet a horkoló ember hibája, ha nem kezeli ezt a problémát  megfelelően és érdemben nem is szeretne változtatni ezen. Napjainkban már sokféle készítmény, és módszer létezik a horkolás enyhítésére és annak megszüntetésére. Mivel a jelenség leggyakoribb oka az elhízás, nincs más tennivaló: le kell fogyni! Ez jót tesz a szervezetnek, az egészségnek, ráadásul a horkolás is megszüntethető. Persze nem csak az elhízás lehet a kiváltó ok, mindjárt mondjuk, mit lehet tudni pontosan a horkolásról és az azt kiváltó tünetekről és okokról.

A horkolás, maga a hang, amit hallasz a horkolótól, a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja révén jön létre. Lágy szövet például a szájpadlás, a nyelvcsap, a mandula és a torok falai. Mivel nyugalmi állapotban, azaz alvás közben az izmok és a kötőszövetek ellazulnak, a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a lágy szöveteket, így hallani ezek vibrációját. Ha az így keletkező hanghatás halk, akkor nincs különösebb probléma, ettől még nyugodtan tudunk aludni, de amikor ez már krónikussá válik, az nagyon idegesítő tud lenni annak számára, aki hallja, elszenvedi a horkolást.

A horkolás hangereje alapján megkülönböztethetjük az enyhe, a mérsékelt, a komoly és a súlyos horkolási típusokat. Ezek a kategóriák az alvó személy testhelyzetének megfelelően változik. Az enyhe horkolás csak akkor jelentkezik, amikor az egyén alvás közben a hátán fekszik és az illető alkoholt fogyasztott vagy túl sokat evett. Ez az enyhe típus csak bizonyos esetekben fordul elő és nem minden éjjel kell az általa okozott kellemetlenségektől tartani. A mérsékelt típus esetén azonban már más a helyzet. Hiszen az alvó bármilyen pozícióban is feküdjön, sajnos mindenképpen horkolni fog. Méghozzá igen erőteljesen és nagy hanggal. A komoly abban különbözik a mérsékelttől, hogy ebben az esetben az alvó megszakítás nélkül, folyamatosan hangot ad ki. De olyan erővel, hogy nem csak a partner, de még a két szobával arrébb alvó családtagok sem tudnak tőle aludni. A horkolás legkirívóbb, legdrasztikusabb esete a súlyos horkolási szint, ami az alvás közbeni testhelyzettől függően, a lakás minden pontján folyamatosan, erőteljes intenzitással hallható.

A horkolással nincs mit tenni: meg kell szüntetni. Ha testsúlyproblémából fakad a jelenség, akkor bizony le kell adni a cél érdekében néhány kilót. Ha a túlsúly mellett a horkolás hátterében a gyenge izomtónus, szervi változások, rossz fizikai adottságok vagy az orral összefüggésben álló okok állnak, akkor szakember segítségét kérve meg kell találni azt a szert, ami segít a horkolás enyhítésében vagy végleges megszüntetésében.

Mivel a betegség nagyban összefügg az alvó testi, fizikai adottságaival, sajnos nem garantálható száz százalékosan, hogy a problémát rögtön meg lehet mindössze egyetlen készítménnyel vagy csodamódszerrel oldani. De próbálkozni mindenképpen szükséges, hiszen csakis így biztosítható, hogy a partnerek hosszú távon képesek megmaradni egymás mellett.

Ezt olvastad már?

Életmód

Mosd meg a gyümölcsöt, mielőtt beleharapnál!

Gyümölcsöt enni kell. Lehetőleg minden nap. Változatosan. De ha nem mossuk meg, akkor nem csak az egészséget, hanem a kártékony vegyi anyagokat is bevisszük, amik a növénytermesztés során kerülnek a

Életmód

Ajándékozás: hogyan kerüld el a felesleges lóti-futit?

Aki már átélt egy olyan karácsonyt, hogy nem tudta magát igazán átadni az ünnepi hangulatnak, annak be kell látnia, hogy bizony az ajándékok beszerzési stratégiáján változtatnia kell. Merthogy az ajándékok

Életmód

Aludni kellene, de olyan nehezen megy…

A lefekvés és az elalvás valódi tortúrát jelenthet esténként. Mert van, amikor az embernek sehogyan sem akar álom jönni a szemére. Ilyenkor feszültekké és idegesekké válunk. És minél tovább töprengünk