Televízió: barát vagy ellenség?

Életmód

Hiába hódít az internet, a laptop és az okostelefon, még mindig a televíziónak van a legnagyobb ereje, ezt nézik a legtöbben. Azt, hogy te mit szeretsz nézni a legjobban a tévében, függ az érdeklődési körödtől, a személyiségedtől és attól, hogy mennyi időd jut rá. A tévénézés akkor válik igazán hasznossá számodra, ha valóban építő jellegű műsorokat tekintesz meg.

Kereskedelmi és közszolgálati csatornák. Erre a két nagy csoportra oszthatjuk a televízió csatornákat. A közszolgálati egy állami tulajdonban lévő televízió, míg a kereskedelmi televíziók magánkézben vannak. Amíg a közszolgálati média középpontjában a tájékoztató és nevelő (az orbán-kormány idején félrevezető és butító) funkció áll, addig a kereskedelmi médiáé, hogy szórakoztasson, hogy minél hosszabb legyen a reklámidő, a különféle kvíz- és tehetségkutató műsorok. Szerencsére bármelyik tábort nézzük is, a világ dolgairól azonnal értesülünk, ráadásul a különféle csatornákon az igényes, jó filmekből sincs hiány.

Háttér-televíziózás. Talán ezt a fogalmat már te is hallottad valakitől, valamikor. Háttér-televíziózásról akkor beszélünk, amikor „csak úgy megy” a TV, be van kapcsolva, de valójában oda sem figyelünk, hogy mi megy benne. Ennek a típusú televíziózásnak sok értelmet nem tulajdonítunk. Ebből nem informálódunk, nem nevetünk a poénokon, nem tetszik meg egy reklám sem számunkra és nem élvezzük az este csúcsfilmjét sem.

Ha már tévézel, akkor a háttér-televíziózást inkább kerüld. Persze olyanok is vannak, akik csak azért kapcsolják be a TV-t, hogy valami menjen közben, ezzel még nincs is gond, de amikor céltalanul és értelmetlenül csak megy a készülék, na annak tényleg nincs semmi értelme. Helyette inkább műsorújságból mazsolázz és tájékozódj! Valaki már egy héttel a kedvenc műsorai előtt pirossal bejelöli magának azokat a programokat és filmeket, amiket feltétlenül meg szeretne nézni délután vagy este.

Neked melyek a kedvenc műsoraid? Vannak olyan tévéprogramok, amiket még véletlenül sem hagynál ki? Neked, személy szerint melyik a kedvenc televízió csatornád? Magyarországon 2014-ben a legnézettebb televíziós csatorna az RTL Klub volt. Különösképpen a fiatalok és a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 év közötti korosztály körében elsöprő nézettségi adatokkal szolgál a csatorna a TV2-vel szemben. Főműsoridőben (19.00-23.00) ezt a csatornát nézik a legtöbben. Úgy is mondhatnánk, hogy az RTL Klub-ra kíváncsi az ország tévénéző lakosságának több mint fele.

Ám az elmúlt időszakban, különösképpen a kábeltelevízió térhódítása óta egyre közkedveltebbek a tematikus csatornák is, ahol kifejezetten filmeket, ismeretterjesztő dokumentumfilmeket, zenei videoklipeket vagy éppen sportközvetítéseket tekinthet meg a nagyérdemű. Ezeket a csatornákat azért szeretjük, mert kiszámíthatóak. Tudjuk, ha például egy zenei csatornára kapcsolunk, akkor ott egészen biztosan valamilyen zenei klip vagy beszélgető műsor fog menni egy ismert zenésszel. Ha egy filmcsatornára kapcsolunk, akkor ott egy film fog éppen menni. A jó, tematikus csatornákért megéri nagyobb televízió csomagot vásárolni. Ne elégedj meg csupán az M1-el, az RTL Klubbal és a TV2-vel. Ismerd meg a televízióban rejlő lehetőségeket, bővítsd ismereteidet és szórakozz kedvedre!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email