Kordában tartott étkezési szokások

Életmód

Az étkezési szokásokat gyakran alakítják a hagyományok; ki mit hoz otthonról, viszi tovább saját családjában, kipróbálva a tanult recepteket. A hétköznapok során megszokott menüt az ünnepek alkalmával bőségesebb étkezés váltja fel, ami lehetőséget ad a túlkapásokra. Úgy tartja a mondás: ahány ház, annyi szokás, és ez igaz is, mivel megfigyelhető, hogy nincs két egyforma konyha, ahogy az íz világban is különbségek fedezhetők fel háziasszonyonként.

Tájegységenként eltérő gasztronómiai szokások feltérképezésével közelebb kerülnénk annak megállapításához, hol étkeznek a legegészségesebben. A vidéki lakosság lehetőségei a zöldségben-gyümölcsben változatosabb étkezésre sokkal nagyobb, hisz számukra a falu kínálja egy karnyújtásnyira a természet kincseit. Fontos az alapanyagok minősége; a vegyszerek nélkül termett paprika, paradicsom zamatosabb, mint permetezett társai, ezért javasolt a bioélelmiszerek beszerzése.

A biogazdálkodás népszerűsítésére ma már komplett programokat hoznak létre mezőgazdasági szakemberek, mert tudják, hogy mit kockáztatnak fogyasztók egy-egy tápos zöldség feldolgozásával. Nem mindegy, milyen talajban fejlődik ki a sárgarépa, ahogy a gyümölcsfák termése is akkor finom és biztonságos, ha tudja a vásárló, hogy nem érte semmilyen fölösleges permetezés.

Az egyik oldalon az alapanyagok minősége, a másik oldalon azok – egészségre pozitív hatást kifejtő – sokoldalú felhasználása van. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a család egészsége függ a napi étkezési szokásoktól. Ha valaki csak szalámit eszik párizsival, várható, hogy a szervezete előbb vagy utóbb jelzi, ideje vitaminforrások után nézni. A változatos étkezés segíthet az egészség megtartásában, ami korral előrehaladva egyre inkább fontossá válik. Gyermekek esetében különösen lényeges szempont, hogy meglegyen a szükséges vitaminmennyiség, így a zöldség-gyümölcs rendszeres fogyasztása elengedhetetlen fejlődésük biztosítása érdekében.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kiadós reggeli, rostokban gazdag ebéd és szerény vacsora 2 liternyi napi folyadékkal harmonizálja a testet és a lelket, ezért nagy figyelmet kell fordítani a menü összeállítására. A természetben megtalálható és a piacokon megvásárolható alapanyagok bőséges választéka garantálja a főzés örömét, hisz sok-sok recept kipróbálható. Az interneten (is) olvasható szakácskönyvek segíthetnek az új és kevésbé ismert ételféleségek kipróbálásában, ami remek lehetőség az önmegvalósításra. Miért érnénk be kevesebbel, mint ami jár, ezért igazán érdemes időt szánni egy-egy pompás recept összehozására. A végeredmény mindig attól függ, mennyire vagyunk elszántak és kitartóak, de a kisebb kudarcok se lombozzanak le.

Az ünnepek közeledtével megváltozik a hétköznapi menü, több a kalóriadús falat, ezért figyeljünk a fogások összeállításánál a vitaminforrások jelenlétére. A köretek elkészítésénél számtalan variáció kínálkozik a zöldségek szerepeltetésére, így nem kell nélkülözni az egészség őreit. A sárgarépa, a zöldborsó, a hagyma, a paradicsom, a káposzta olyan vitaminbomba lehet megfelelően felhasználva, mely tutira fedezi az aznapi vitaminszükségletet. Nincs étel, amit ne lehetne feldobni egy kis „egészséggel”, csupán a megfelelő recept kell hozzá. De erre mondják, aki keres, az egész biztosan talál is…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email