Rovarinvázió a láthatáron
Állatvilág 2015-07-10 840

Rovarinvázió a láthatáron

A tél elmúltával várhatóan ebben az évben is rovarinvázióval kell számolnunk. Már látható jelei vannak, hogy hangyák, szúnyogok, kullancsok és egyéb kellemetlen rovarok törnek be életterünkbe, és zavarják meg nyugalmunkat. Lakhelytől függően bukkannak fel március óta és gyors ütemben bocsátják szét rajaikat. A kisgyermekes családoknak van oka aggodalomra, mivel a kullancsok, de egyes szúnyogok csípése veszélyes is lehet.

Elsősorban vizes területeken, fás részeken található meg a kullancs, mely az utóbbi években számos esetben okozott komoly megbetegedéseket. A kullancsveszélyre a szakemberek nem győznek figyelmeztetni, óvintézkedések megtételére sürgetnek. Tájékoztatókkal állnak a kirándulók rendelkezésre, mire kell figyelni a természetben tartózkodva.

Ma már tudjuk, hogy a kullancsot beszerezni nem nehéz a családi ház kertjében tartózkodva sem, ezért ajánlatos a test átnézése minden egyes, szabadban eltöltött perc után. Főleg gyermekek esetében érdemes jobban odafigyelni; ők szívesen játszanak az állatokkal, melyekbe szintén beköltözhet a kullancs, fertőzést okozva. A bajt megelőzendő, a pihenéshez, kikapcsolódáshoz válasszunk olyan helyet, ahol kisebb az esélye rovarinváziónak. Hazatérve a kint létből apránként ellenőrizzük a test minden felületét, különös tekintettel a hajlásokra.

A kullancsok mellett nem jelentenek kisebb veszélyt az emberre nézve, a szúnyogok sem. Olyan élősködőkről van szó, melyek szívóssága közismert. Kellemetlen csípése akár komoly fertőzést is okozhat adott esetben, így nem árt vigyázni. Rovarcsípések megelőzésére spray és kenőcs is kapható a patikákban, ezzel felszerelkezve már kevésbé védtelen a kiránduló. Ajánlott minden testfelület befújása vagy bekenése, a szemtájékot kivéve. Gyerekeknek speciális készítmények kaphatók, többek között csípés utáni, fájdalomcsillapító hatású gélek.

Nem is gondolnánk, de a hangyák is képesek kárt okozni! Bár kétségkívül hasznos lények, az ember számára akár veszély forrásai is lehetnek, ha tömegesen megcsípnek. Bizonyos hangyamarások erősen égő, viszkető és fájó érzést keltenek, ami elvakarással komoly sebbé alakítható. A bőrnyugtató gélekkel csillapítható a kellemetlen érzés, melyet jobb megelőzni, mint utókezelni. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy a gyerekek szívesen felfedezik a hangyabolyokat, vélhetően élvezik a kicsi rovarok életének tanulmányozását és nem gondolnak semmi rosszra. Sajnos, a lakásban is feltűnhetnek hangyák, és tömeges jelenlétük már gondot okozhat. Eltávolításukhoz alkalmazható hagyományos, házi módszer vagy kissé radikálisabb vegyszeres. Döntés előtt ajánlott szakemberrel konzultálni, aki a konkrét helyzetre való tekintettel fog tanácsot adni. Online rendelések adottak, de szükség esetén az állatorvosi rendelők is a lakosok rendelkezésére állnak.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Így neveld a kutyádat

A kutya az ember legjobb barátja, vallja a mondás, ehhez azonban először jó modorra kell őket nevelni, meg kell nekik tanítani mit szabad és mit nem, hogyan viselkedjenek az egyes

Állatvilág

Afrikai állatvilág

Afrika nem csak sivatagairól, de az ott élő színes állatvilágról is legalább annyira híres. Csak hogy a legismertebbeket említsem, itt élnek a zsiráfok, antilopok, elefántok, gazellák, zebrák és a szavannák

Állatvilág

Miért tartsunk kutyát?

Lehet, hogy az Ön fejében is megfordult már, hogy kutyát tartson otthonában, de aztán még sem tette, mert felmerült számtalan akadály. Lelke mélyén hiába szeretett volna egy farkaskutyát hazavinni, mégsem