Aprócska házi kedvencek
Állatvilág 2015-08-18 3323

Aprócska házi kedvencek

Akiknek nincs elég idejük, hogy háziállatot tartsanak, de mégis szeretnének valamilyen kis állatott, számukra ajánlottak a különböző apró rágcsálók. Nem igényelnek rendszeres törődést, ha megfelelő étel mennyiséggel és vízzel ellátjuk őket, akár 1-2 napra gond nélkül magukra is maradhatnak. A leggyakrabban tartott rágcsálók közé a törpehörcsög, tengerimalac és a fehér egér tartozik.

A törpehörcsög tartására egy kisméretű ketrec vagy terrárium is kitűnő. Mivel imádnak kis majom módjára csimpaszkodni és mászni, ha lehet inkább a ketrec mellett döntsünk. Alomként csakis a forgács ajánlott, ebbe könnyedén bele tudják fúrni magukat. Mivel mi magunk kevés időt tudunk szánni a vele való játékra, ezért igyekezzünk úgy berendezni a helyét, hogy az minél több szórakozást nyújtson a kis állat számára. A hörcsögök szeretnek a külvilágtól elbújva sziesztázni, ezért mindenképp tegyünk be nekik házikót vagy valamilyen bunkert, amibe el tud bújni. Az forgács mellé tehetünk be szalmát, ezzel ki tudja bélelni kis kuckóját. Nagyon szeretnek össze- vissza mászkálni, tegyük számukra izgalmassá a mozgást, készítsünk nekik alagutat. Ezt legkönnyebben wc papír gurigából tudjuk elkészíteni. Vásárolhatunk mókuskereket is nekik, ebben kifulladásig futkoshatnak körbe-körbe. A ketrecen kívüli mozgáshoz vásároljunk neki gömböt, melybe ha belehelyezzük, akár az egész lakást bejárhatja. Arra vigyázzunk, hogy megfelelően legyen összeillesztve a gömb, nehogy gurulás közben szétpattanjon, hörcsögünk pedig elmászkáljon belőle. A mozgásnak egyébként azért is van fontos szerepe a hörcsögök életében, mert a felszedett súlyfelesleg akár a halálukat is okozhatja. Fő táplálékuk a különböző magvak, állateledel boltokban külön nekik összeállított magkeveréket könnyedén beszerezhetjük. A magvak mellett elvétve zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanak. Mivel nagyon mozgékony állatok, nehéz anyagból készült etetőtálat válasszuk, ezt nem tudják majd felborítani, itatásra pedig a legalkalmasabb az önitató berendezés. A hörcsögök kimondottan magányos állatok, ám ha mi minden képen többet szeretnénk belőlük tartani, csakis két külön neműt válasszunk, az azonos neműek bántják egymást.

A tengerimalacok tartása nagyon hasonlít az hörcsögök tartásához. Ugyan úgy tarthatjuk terráriumban vagy ketrecben is őket. Mivel a hörcsögöknél nagyobb méretűek, ehhez mérten kell változnia a lakhely méretének is. Nincs akkora mozgásigényük, mint a hörcsögöknek, így elég ha csak házikót helyezünk el a ketrecükben, nincs szükségük mókuskerékre. A két állat közötti különbség még abban is megmutatkozik, hogy a tengerimalacokat nem csak lakásban tarthatjuk, az év bizonyos szakaszában, amikor a hőmérséklet tartósan 18-20 fok között alakul, az udvaron is elhelyezhetjük őket. Kimondottan szeretik a társaságot, így őket nyugodtan tarthatjuk nagyobb számban is. Imádják a zöldségeket, de a magvakat is hajlandóak elfogyasztani.

A hörcsög és a tengerimalac után már csak a fehér egér igényel kevesebb bánásmódot. Napi táplálék szükségletük körülbelül egy teáskanálnyi adagnak felel meg. Imádják a kenyér darabot, kölest de a friss zöldséget és gyümölcsöt is szívesen fogyasztják. A mesékben az egerek mindig sajtot rágcsálnak, nos néha ezzel is meglephetjük őket, reszelt formában. A legideálisabb lakóhely számukra egy speciálisan kialakított ketrec, mely rendelkezik egy olyan kuckóval, ahova egy aprócska létra vagy lépcső segítségével tudnak feljutni. Ha már hozzászoktak gazdájukhoz, az ő kezükön is szívesen mászkálnak.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Vadászgörény otthonra

A vadászgörény tartása csak azoknak ajánlott, akiknek van elég idejük és türelmük hozzá, mivel nagy odafigyelést igényelnek. Akár egy kutyát, nevelni kell, meg kell tanítani, mit szabad és mit nem.

Állatvilág

A kutyatartás rejtelmei

Legyen szó bármilyen állat tartásáról, az komoly felkészülést, időt és türelmet igényel. Legtöbben még mindig kutyát vagy macskát tartanak háziállat gyanánt. Nézzük tehát, hogyan néz ki a felelős kutyatartás. Fontos,

Állatvilág

Miért tartsunk kutyát?

Lehet, hogy az Ön fejében is megfordult már, hogy kutyát tartson otthonában, de aztán még sem tette, mert felmerült számtalan akadály. Lelke mélyén hiába szeretett volna egy farkaskutyát hazavinni, mégsem