Vicces házi kedvencek, rajongó gyerekek
Állatvilág 2015-07-09 1375

Vicces házi kedvencek, rajongó gyerekek

Nem véletlen, hogy Hollywood, amikor már kissé unalmasak a megszokott karakterek és témák, mindig olyan szereplők után nyúl, akik biztosan feldobják a filmet. A gyerek és az állat olyan vonzerőt képviselnek nézői szemmel, hogy a legnagyobb rendezők sem restek a jól bevált módszerhez nyúlni. Külön-külön, együtt meg pláne befutó az a film, melynek főszereplője kislány vagy kisfiú, plusz egy házi kedvenc.

Macska, kutya, ló azok az állatok, melyek szerepeltetése megszokott, mondhatni gyakori családi mozifilmek készítésénél. Olyan témát jelentenek, melyet soha nem lehet megunni, melyre biztosan befizetnek a nézők. Nem meglepő a siker, hisz a gyerekek és az állatok bája a legtöbb embert meghatja. Egy kis vidámság, egy kis csintalanság, új sztorival megspékelve, s máris kész az új vígjáték. De miért is rajonganak a házi kedvencekért a gyerekek? Miért képesek rajongani a kevésbé vonzó külsővel megáldott állatokért is? A magyarázat egyszerű: a gyerekek mindenben a jót és a szépet látják.

Volna mit tanulni az állatoktól. Ők azok, aki gyakran szenvedő, kiszolgáltatott alanyai az embernek, legtöbbször mégis némán tűrik a mellőzést, a dorgálást. A szeretetük oly mély és természetes, hogy hűségesek gazdájukhoz a sírig. Jól alkalmazkodnak, nincsenek teljesíthetetlen kívánságaik. Viszonzásképp örömöt visznek a család életébe. Az internetre posztolt képek, videók között pár vicces pillanatokat örökít meg, nem véletlenül. Az „állatságoknak” se szeri, se száma, ha megnézzük a youtube-ra feltöltött kisfilmeket. A legtöbb állat-ember barátságnak adja tanúbizonyságát, de akad olyan is, amelyik bebizonyítja, létezhet barátság kutya és macska között.

Az állatok világában barangolva sok meglepetésre számíthatunk. Nem véletlenül lettek rajongásunk tárgyai, családi otthonunk feltöltői. Olyan családtagok, akik örömünkben, bánatunkban jelen vannak életünkben és nem érdekli őket, vagyonosak vagyunk vagy sem. Egyszerűségükben nagyszerűek és jellem terén bőven adnak leckét az embernek. Ahogy a filmes szakma is tudja, mit várhat egy-egy kedves, vicces állattól, úgy az állatbarátok is tudják, jó dolog házi kedvencet tartani. Kutya, macska, hörcsög, olykor pedig egzotikusabb fajok – pl. papagájok – lesznek a család részei, akikkel közös háztartásban élve a gyerekek is megtanulják, mit jelent az igazi felelősség. Sok nevetés, kacaj tölti be az otthont, ahová az állattal a jókedv beköltözik, a bánat távozik.

Sokszor emberi tulajdonságokkal felruházott állatok erősen kötődnek az emberhez és hajlandóak viselkedésükben is utánozni a gazdájukat. Természetüknél fogva érzékenyek a rendellenességekre; hamar felismerik, ha baj van. Legyen szó természeti katasztrófáról, betegségről, az állatok megérzik és jelzik. Nem utolsósorban tehát életmentő szerepben is tetszelegnek, ami értéküket csak tovább növeli. A mozifilmek híres sztárkutyái, mint Beethoven, Lassie elismert életmentők, nyilvánvaló képességük a gyors helyzetfelismerés. De lehetne még közismert lovakat, csacsikat, malacokat is felsorakoztatni a tézis alátámasztására. Szó, ami szó, az ember közelségében élő állatok változnak, így talán nem véletlen, hogy elsősorban azok kedveltek, melyek szelídítése nem okoz gondot. Ahogy az emberek között, úgy más élőlények között is vannak különbségek, fontos ráérezni, melyik természete áll a legközelebb hozzánk. Minden ember megtalálhatja a kedvencét, ha időt szán a keresésre. Érdemes megpróbálni, hisz az állatok nemcsak hűségesek, de – pozitív kisugárzásukkal, szeretetteljes magatartásukkal – gyakran a legjobb orvosságot jelentik az egész családnak.

Ezt olvastad már?

Állatvilág

Papagájok: A papagáj kiválasztása

A papagájok már nagyon régóta elbűvölik az embereket színpompás tollruhájukkal és páratlan utánzóképességükkel. A papagájkereskedelem nagyon hosszú múltra tekint vissza, és egy tarka madár ára mindig is meglehetősen borsos volt,

Állatvilág

Kozmetikázott házi kedvencek

A lakásban tartott állatoknál különösen fontos, hogy mindig ápoltak legyenek, valamint egészségügyi állapotuk is rendben legyen. Az ehhez szükséges műveleteket, többségében otthon mi magunk is el tudjuk végezni. Az állatkereskedésekben

Állatvilág

Tüskés házi kedvencek

Kutya, macska mellett egyre többen döntenek úgy, hogy valamilyen különlegesebb állatot választanak háziállatnak. Az egyik ilyen kis kedvenc az afrikai törpesün. Annyira nem számít újdonságnak, közel harminc éve háziasították ezt