Készíts házilag bútort

Otthon

Lassan, de biztosan mindenkit elér a raklap mánia. Egyre több ember, főleg fiatalok határozzák el magukat, hogy saját maguknak készítsenek bútort, nem másból, mint raklapból. Ez a megoldás egyébként sokkal költséghatékonyabb, mint bútorboltból megvásárolni az egyes darabokat, mivel raklaphoz szinte bárhonnan hozzájuthatunk olcsó áron.

Fiatal párok számára, akik első közös otthonukat igyekeznek berendezni, tökéletes lehetőségként szolgálhat. Ráadásként egy kis kreativitással és rátermettséggel igazán egyedi bútorokat lehet így készíteni. Ebből az alapanyagból szinte bármit ki lehet hozni, legyen szó ülőalkalmatosságról, ágyról, asztalról vagy kerti bútorról. Nincs annál otthonosabb, mint ha valami olyan kerül a lakásba, amit mi magunk készítettünk.

Nézzük, hogyan készíthetünk egy kétszemélyes ágyat ezzel a módszerrel

Raklap ágy / Flickr

A munkához szükségünk lesz négy darab raklapra, négy darab deszkára, csiszolópapírra vagy csiszolóra, néhány szögre és kalapácsra, zománcfestékre, ecsetre, és pár szorgos kézre. Mivel a raklapok felülete, egyenetlen, nincs jól megmunkálva, ahogy az egy bútornál szokás, először meg kell csiszolni azt. Ehhez használhatunk csiszolópapírt is, de mivel elég nagy felületről van szó, és fontos, hogy minél simább felületet kapjunk, inkább a csiszológép segítségét vegyük igénybe. A négy darab raklapot a deszkák segítségével szögeljük össze, így jön létre majd az ágyunk alapja.

Ha mindezzel megvagyunk, jöhet a festés. Először alapozó festékkel kenjük le az egészet. Erre elsősorban azért van szükség, mert ha rögtön a színt adó festéket kennénk rá, azt nagy valószínűséggel a fa magába szívná, az alapozó festék ezt akadályozza meg. Legalább 4-5 óra hosszáig hagyjuk száradni, csak ezután kezdjük el az általunk kiválasztott színnel lefesteni. A festés után már tényleg nem maradt más dolgunk, mint helyére tenni az ágyat, rátenni a matracot és már kész is a remekmű. A festékek száradása miatt, az elkészítéshez szükséges idő kb. egy nap. Azok, akik még látványosabbá akarják tenni az így elkészült ágyat, ledes izzókat szerelhetnek az alján lévő résekbe, így a szoba hangulatvilágítása is megoldható.

Ha már belejöttünk az ágykészítésbe, ne álljunk meg itt, készítsünk hozzá illő asztalt is

Raklap asztal / Flickr

Egy raklapból készíteni tudunk például egy dohányzóasztalt. Az ágyhoz hasonlóan, ezt is először meg kell csiszolni. Ez után a szokásos módon, először lekenjük alapozó festékkel, majd az asztal színét adó festékkel is. Érdemes ugyanolyan színűre festeni, mint az ágyat, így harmóniában lesz a két bútor. A fiatalabb, színes egyéniségek festhetik különböző színűre is. Minél praktikusabb legyen, az aljára felszerelhetünk gurulós lábakat, így könnyedén ide-oda tologathatjuk a szobában, nem kell attól tartanunk, hogy felsértjük vele a padlót, illetve megrongáljuk az asztal alját.

Mivel a raklap teteje hézagos, mindenképpen szükség lesz valamilyen sima fedélre, ez lehet akár egy fából készült lap, de ha azt akarjuk, hogy igazán látványos asztalunk legyen, a tetejére helyezzünk méretre vágott üveglapot. Bár ezzel kicsit óvatosabban kell bánni, de mindamellett, hogy jól néz ki, még takarítani is könnyebb. Illetve még terítőre sincs szükségünk, az üveg magában is jól mutat. Az így elkészült asztal elég alacsony, nincs rá lehetőség, hogy székekkel vegyük körbe, ezért vegyünk néhány ülőpárnát, vagy készítsünk azt is házilag és már jöhetnek is a barátok, ismerősök vendégségbe.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email