Támadás a penészfoltok ellen!

Otthon

Rendszeresen tapasztaljuk, hogy bizony a penészfoltok gyakran meglepnek bennünket. Általában a magas páratartalmú helyiségekben (a konyhában, a fürdőszobában) vagy ahol a nyílászárók nem zárnak megfelelően jelenhetnek meg penészfoltok a falakon, melyek nem csak kellemetlen szagot árasztanak magukból, hanem el is elcsúnyítják a környezetet, miközben számos betegség (allergia, asztma, krónikus bántalmak) okozója is lehet.

Kezdetben lehet próbálkozni a boltokban megvásárolható penészölő vegyszerekkel, ám ezek vagy hatnak, vagy nem. Ráadásul a kémiai koncentrátumok valójában nem a probléma gyökerére fókuszálnak, hiszen a penészfoltokra csak felszínesen hatnak. Ha már annyira tarthatatlan a helyzet és nem tudunk mihez nyúlni, kérjük inkább szakember segítségét.

Persze a gyakorlatban a penészeltávolítás korántsem ennyire egyszerű dolog. Hiszen az is gyakran előfordul, hogyha el is tüntetjük a foltokat, a helyiség egy másik pontján egy vagy két héten belül a penészedés újra elindul. A frissen festett fal higiéniája így szinte azonnal semmivé válik. Mi akkor a végleges megoldás? Hogyan szüntethető meg egy életre a penészedés otthonunkban? Egyáltalán ismerünk erre végleges módszert – tehetjük fel teljes joggal ezeket a kérdéseket.

Ahogy megpillantjuk a falakon a penészfoltokat, először a spriccelhető szerekkel próbálkozunk. Várunk néhány órát, ha ez nem válik be, jöhetnek a tablettás vagy a betétes penészeltávolítók. Ezután ismét várni kényszerülünk. Ha ez sem segít, akkor már jöhetnek a jelentősebb anyagi ráfordítással járó módszerek, mint például a párafalók vagy a szárítógépek.

És ha mindezek ellenére mégsem szűnt meg a penészfolt a falon? Az már nagyobb baj, mert hiába veszítettük el pénzt és időt, a lakás ugyanolyan rossz és számunkra kellemetlen állapotban maradt. Ha szakembert hívsz ki, hogy ugyan jöjjön már el és nézze meg mi a baj, könnyen meglehet, hogy több százezer forint értékű külső hőszigetelést fognak tanácsolni. Hiszen így valóban a probléma közvetlen gyökerére hatnak, a falak kiválóan szigetelnek, a pára pedig nem csapódik le a nyílászárók részénél sem.

Természetesen lakásonként és helyiségenként változik a penészedés kialakulásának oka. Ám ami egészen biztos, hogy amennyiben észrevetted, hogy baj van, lehetőleg azonnal találd meg a falakon megjelenő, csúnya és kellemetlen szagú penészfoltok forrását, hiszen azok a család valamennyi tagjának egészségromlásához vezetnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email