Támadás a penészfoltok ellen!
Otthon 2015-08-27 817

Támadás a penészfoltok ellen!

Rendszeresen tapasztaljuk, hogy bizony a penészfoltok gyakran meglepnek bennünket. Általában a magas páratartalmú helyiségekben (a konyhában, a fürdőszobában) vagy ahol a nyílászárók nem zárnak megfelelően (különösképpen új ablakok és ajtók beépítése esetén) jelenhetnek meg penészfoltok a falakon, melyek nem csak kellemetlen szagot árasztanak magukból, hanem el is elcsúnyítják a környezetet, miközben számos betegség (allergia, asztma, krónikus bántalmak) okozója is lehet.

Kezdetben lehet próbálkozni a boltokban megvásárolható penészölő vegyszerekkel, ám ezek vagy hatnak, vagy nem. Ráadásul a kémiai koncentrátumok valójában nem a probléma gyökerére fókuszálnak, hiszen a penészfoltokra csak felszínesen hatnak. Ha már annyira tarthatatlan a helyzet és nem tud mihez nyúlni, kérje inkább szakember segítségét.

Persze a gyakorlatban a penészeltávolítás korántsem ennyire egyszerű dolog. Hiszen az is gyakran előfordul, hogyha el is tüntetjük a foltokat, a helyiség egy másik pontján egy vagy két héten belül a penészedés újra elindul. A frissen festett fal higiéniája így szinte azonnal semmivé válik. Mi akkor a végleges megoldás? Hogyan szüntethető meg egy életre a penészedés otthonában? Egyáltalán ismerünk erre végleges módszert? – tehetjük fel teljes joggal ezeket a kérdéseket.

Gondolom, Ön is találkozott már nem egy olyan emberrel, aki hasonló cipőben jár. Aki a penészedés okát nem vagy csak nehezen tudta eddig megszüntetni. Volt már olyan, hogy hallgatott egy barátja vagy szomszédja tanácsára? Esetleg kikérte már profi penészmentesítő szakember véleményét ebben az ügyben? Nagyon sokszor megesik, hogy hozzánk hasonló helyzetben lévő károsulttól vagy szakembertől kérünk tanácsot, javaslatot a probléma végleges megoldásának érdekében. Aztán ezek az emberek vagy adnak nekünk valami használható tippet vagy nem. Még ha meg is fogadjuk ezeket és több ezer forintot rászánunk a csodamódszerekre, akkor sem biztos, hogy végleg megszüntettük a penészedést, hiszen ne felejtsük el, hogy az ok a magas páratartalmú helyiségekben (például a fürdőszobában és a konyhában) vagy a lakás azon falrészeinél keresendő, ahol a talajvíz magas és beáramolhat a fal első részébe.

Ahogy megpillantjuk a falakon a penészfoltokat először a spriccelhető szerekkel próbálkozunk. Várunk néhány órát, ha ez nem válik be, jöhetnek a tablettás vagy a betétes penészeltávolítók. Ezután ismét várni kényszerülünk. Ha ez sem segít, akkor már jöhetnek a jelentősebb anyagi ráfordítással járó módszerek, mint például a párafalók vagy a szárítógépek.

És ha mindezek ellenére mégsem szűnt meg a penészfolt a falon? Az már nagyobb baj, mert hiába veszítettük el pénzt és időt, a lakás ugyanolyan rossz és számunkra kellemetlen állapotban maradt. Ha szakembert hív ki, hogy ugyan jöjjön már el és nézze meg mi a baj, könnyen meglehet, hogy több százezer forint értékű külső hőszigetelést fognak Önnek tanácsolni. Hiszen így valóban a probléma közvetlen gyökerére hatnak, a falak kiválóan szigetelnek, a pára pedig nem csapódik le a nyílászárók részénél sem.

Természetesen lakásonként és helyiségenként változik a penészedés kialakulásának oka. Ám ami egészen biztos, hogy amennyiben észrevette, hogy baj van, lehetőleg azonnal találja meg a falakon megjelenő, csúnya és kellemetlen szagú penészfoltok forrását, hiszen azok a család valamennyi tagjának egészségromlásához vezetnek.

Ezt olvastad már?

Otthon

Rejtett tárolók a lakásban

A kis lakásban élők legnagyobb problémája, hogy nincs elég hely a holmiknak, néha a legszükségesebb dolgokat sem tudjuk hová tenni. Pont ezért, egyre több olyan bútort gyártanak, melyek rejtett zugaiba

Otthon

Hangolódj az ünnepekre 8 lépésben

Az üzletek hajlamosak már novemberben a képünkbe tolni a karácsonyt. Ezzel pedig sok embernél pont az ellenkezőjét érik el, az ünnepekre már teljesen elegük lesz mindenből, ami a karácsonyhoz köthető.

Otthon

Rendezd be az erkélyed

Alakítsd erkélyed a nyugalom szigetévé, pár egyszerű trükkel. Itt a jó idő, ilyenkor már senki sem szeret a négy fal között üldögélni, mindenkinek szüksége van egy kis kültéri szabadságra. Azok,