Házi praktikák a tavaszi nagytakarításhoz

Otthon

Kilépve a téli komorságból, az ember mindig vágyik egy kis testi lelki megtisztulásra, és ebbe bele tartozik a lakás ragyogóvá változtatása, méghozzá egy alapos tavaszi nagytakarítás keretein belül. Amikor saját magunkon végzünk mindenféle tisztítókúrákat, igyekszünk ügyelni arra, hogy csakis természetes anyagokat használjunk. Nos, ezt a tényezőt érdemes szem előtt tartani akkor is, ha a lakásunk kitakarításáról van szó. Az alábbiakban olyan megoldásokat igyekeztem összegyűjteni, melyekkel elkerülhetőek a vegyszer alapú tisztítószerek.

Az első ilyen csodaszer, amely egyaránt alkalmas a fertőtlenítésre és a vízkő eltávolítására is, az ecet. A legtöbb háztartásban megtalálható, így bármikor kéznél van. Ha van vízforralónk vagy kávéfőzőnk, biztosan sokszor meggyűlt már a bajunk a vízkővel, ami a rendszeres használatnak köszönhetően makacsul rárakódik az eszközeinkre. Öntsük a vízforralóba vagy a kávéfőző tartályába, majd egyszerűen fűzzük le vagy forraljuk fel. Ha durva lerakódással van dolgunk, a folyamatot egymás után többször is ismételjük meg, végül, hogy megszabaduljunk az ecet jellegzetes szagától, főzzük ki az eszközöket tiszta vízzel.

Talán kevesen tudják, de ablakpucoláshoz is igen nagy hasznát lehet venni, könnyedén eltávolítja a koszt, és mellette csillogóvá teszi, főleg ha nem ruhával, hanem újságpapírral töröljük át a felületet. Ecet és még néhány, szintén a háztartásunkban megtalálható összetevőből akár oldatot is készíthetünk, melyet tarthatunk szórófejes flakonban, így mindig kéznél lesz, ha szükség van rá. Keverjünk össze 50 ml ecetet két evőkanál szódabikarbónával egy liter meleg vízben. A szódabikarbóna és az ecet egymással kölcsönhatásba lépve habzásnak indul, de ez kis idő elteltével elmúlik, nem kell semmilyen vegyi katasztrófától tartani. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak jól tisztítson, de az illata is kellemes legyen, némi illóolajjal megbolondíthatjuk.

Nem múlhat el a tavaszi nagytakarítás egy alapos szőnyegtisztítás nélkül. Néha amennyire szerethetjük, legalább annyira utáljuk is szőnyegeinket, főleg ha gyerkőcök is vannak a családban. Könnyen bekoszolódhatnak és ha nem tisztítjuk ki azonnal a foltokat, lehet soha többet nem tudunk megszabadulni tőlük. A legmakacsabb foltok ellen vedd fel a harcot tejjel. Csupán annyit kell tenni, hogy a tejet felforraljuk és a foltra öntjük. Miután alaposan magába szívta a szőnyeg, dörzsöljük át egy kis szappanos vízzel és szebb lesz, mint új korában. Ha nem tarkítják mindenféle foltok, és egyszerűen csak fel szeretnénk frissíteni szőnyegeinket, a legjobb megoldás a tea. Főzz le egy adag zöld teát, majd tedd szórófejes flakonba és fújd be vele alaposan. Körülbelül 20 perc alatt fellazítja a szőnyegben rejtőző port, amit ezután porszívó segítségével könnyedén eltávolítható.

Gondolnád, hogy házilag még súrolóport is készíthetsz? Ha rendszeresen kávézol, minden bizonnyal el fogod tudni készíteni, ugyanis nem másról van szó, mint a kávézaccról. Használhatjuk a friss kávét, de a lefőzött kávézacc is kitűnő, sőt ez csak igazán a költséghatékony megoldás. Főleg zsíros felületek tisztítására ajánlott a használata. Amellett, hogy jól tisztít még frissítő kávé aromával is elárasztja a lakásunkat és vele együtt minket is. Minek költenénk drága tisztítószerekre, melyek néha még egészségükre is károsak lehetnek, ha a háztartásunk tele van olyan dolgokkal, amik kitűnően helyettesíthetik azokat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email