Mit ültessünk tavasszal a kertünkbe?
Otthon 2016-04-07 1755

Mit ültessünk tavasszal a kertünkbe?

Kertünk vagy balkonunk akkor mutat igazán pompázatosan, ha szebbnél szebb virágokkal van beültetve. Engedjünk hát a tavaszi napsugarak hívogatásának, irány a szabad levegő és kezdjünk el kertészkedni. Nagyszerű tavaszi kikapcsolódás, közben még az egészségedért is teszel, és a végeredmény is garantáltan tetszeni fog, nem csak neked, de a hozzád látogatóknak is.

Először is tisztázzuk, hogy mit érdemes akár már kora tavasszal elültetni, hogy nyárra már színpompás kertünk legyen. Ilyenkor érdemes elültetni a begóniát, íriszt vagy liliomot. Ezek mindegyike hagymás növény és a nyári hónapokra érik el a virágzó állapotot. Kora tavasszal ültethetjük az egynyári, kétnyári és az úgynevezett évelő növényeket is. Ezek csoportjába tartozik a muskátli, árvácska, a nefelejcs és a már nevében is csodálatos boglárka virág.

Lássuk, miképp kezdhetünk a kardvirág ültetésébe. Kiemelném – mint érdekesség -, hogy ez a csodálatos virág Dél Afrikából származik. és mára már meghódította az egész világot. Manapság több fajtája is elterjedt, van például bébi kardvirág, holland kardvirág, valamint pillangó kardvirág is. Márciustól egészen májusig lehet ültetni a hagymákat, ügyelve arra, hogy egymástól legalább 10-15 centire helyezkedjenek el, mivel elég magasra meg tudnak nőni. Egy ágon több virág is helyet foglal, így elkerülhető, hogy túl sűrűn nőjenek. Bőséges a vízigénye, így ha nagy szárazság jellemzi a tavaszt, illetve a nyarat is, ügyeljünk az öntözésére. Ezen kívül más odafigyelést szinte nem is igényel. Ősszel, miután teljesen elvirágzott, hagymáit fel kell szedni, majd 5-10 fokon tartani az újabb ültetésig.

A liliom ültetése már nagyobb odafigyelést igényel, méghozzá az ideális hely megtalálása miatt. Igyekezzünk napsütötte vagy félárnyékos helyet találni neki, ami többnyire szélvédett. Emellett fontos, hogy tápanyagokban dús talajba kerüljenek a hagymák, ezt elősegíthetjük jó minőségű virágfölddel és a talaj megfelelő trágyázásával. Ezután már nincs más dolgunk, mint hogy jól fellazított földbe letegyük a hagymákat és várjuk a virágzást. Akár egy méteres magasságúra is megnőhetnek, ezért előfordulhat, hogy egy idő után megtámasztást igényelnek a virágok. Elvirágzás után a hagymákat a földben lehet hagyni, ugyanis képesek az áttelelésre.

Különleges, krepp papírra emlékeztető szirmaival igazi éke lehet virágos kertünknek az ázsiai boglárka. Ajánlott először tél végén cserépbe ültetni, hűvös földbe. A liliommal ellentétben a boglárka igazán kevés vizet igényel, túlöntözés esetén a gumók rohadásnak indulhatnak. Márciusban elkezdhetjük kiültetni a cserépből a kertbe, így fokozatosan tud hozzászokni a kinti hőmérséklethez. Kiültetéskor arra ügyeljünk, hogy viszonylag laza talajba, 2-2,5 centi mélyre kerüljenek a hagymák. A boglárka akár magról is szaporítható. A márciusban elszórt magok 10 hét múlva kicsíráznak és innen számított 5 hónapon belül virágzásnak is indulnak. Választhatunk, hogy melyik megoldás kézenfekvőbb.

Ahhoz, hogy igazán esztétikus kertünk legyen, az előbb említett virágok mindegyikét akár ültethetjük egy virágágyásba. A virágágyásunkat pedig alaposan gondoljuk át, milyen formára akarjuk csinálni és tartsuk figyelemben azt is, hogy kertünk melyik részén mutatna a legjobban. Ha nem közvetlenül a járdaszegély mellé telepítjük, gondoskodjunk közlekedő kialakításáról is, így nem tesszük tönkre a körülötte található gyepet a virágágyás gondozása közben.

Ezt olvastad már?

Otthon

Karácsonyi dekoráció a kertbe

Ha máshonnan nem, de a filmekből bizonyára mindenkinek ismert az első sorban amerikai szokásnak mondható jelenség, amikor karácsony tájékán csillogó villogó dekorációval látják el az emberek a kertjeiket. Nos, ennek

Otthon

Játékos gyerekszoba

Panel vagy társas házban lakó szülők rémálma, hogy a gyerekeket nem tudják kiengedni játszani az udvarra, hogy ott vezessék le fölös energiájukat. Arra nincs idejük, hogy mindig elvigyék őket a

Otthon

Rejtett tárolók a lakásban

A kis lakásban élők legnagyobb problémája, hogy nincs elég hely a holmiknak, néha a legszükségesebb dolgokat sem tudjuk hová tenni. Pont ezért, egyre több olyan bútort gyártanak, melyek rejtett zugaiba