Fuss az egészségedért!

Életmód

Ahogy napról napra melegszenek és hosszabbodnak a nappalok, egyre több futóval találkozunk az utcán, a parkban, a téren. Nem kell sok és nekünk is kedvünk támad elővenni a kedvenc futó szettünket és futni egy kellemeset! De sokan nem tudják, „hogyan kell” vagy „hogyan érdemes” gyakorolni ezt a szabadidős tevékenységet. Cikkünk éppen ezért nem csak a futás előnyeire és rövid- hosszú távú előnyeire szeretne rávilágítani, hanem arra is, hogy ha már futunk, akkor azt tegyük egészségesen és megfelelően.

De még mielőtt a „hogyan”-ra adnánk választ, foglalkozzunk egy kicsit a „miért”-el. Miért futunk? Miért akarsz te futni? Talán fogyni szeretnél vagy állóképességeden szeretnél javítani, izomzatodat szeretnéd erősíteni? Bármi is legyen a válasz, a futás tökéletes mozgásforma arra nézve, hogy elérd a célodat: szálkásíts, fitten és frissen tartsd magad, miközben intenzíven égeted a kalóriákat is.

A kérdés már csak az, hogy mindezt hogyan tedd. Még a legjobb, tapasztalt futók is olyan hibákat követnek el, amelyek gátolják a minél hatékonyabb és eredményesebb edzésformát. Vegyünk például egy rossz, nem megfelelő futócipőt, amit minden edzés alkalmával szorgalmasan viselsz. Egy rossz cipő mindent elronthat. Megfájdítja és deformálja a lábakat, rossz hatással van a testtartásra, ráadásul nem is bírjuk a lefutni az eltervezett távot. A futás típusának és a futó fizikai adottságainak megfelelő futócipő használatára tehát szükség van. Mint ahogy arra is, hogy legalább 400-500 km után lecseréld a régi cipőt újra. Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, elképzelhető, hogy a futás nem lesz számodra eredményes.

Ha már van jó cipőd, akkor fontos, hogy heti szinten beoszd, hogy melyik napokon összesen hány órát futsz. Ha kezdő futó vagy, akkor először csak sétálj. Figyeld az izmaid reakcióit és ha úgy érzed, hogy a sétát átválthatja a kocogás, majd a lassú és gyors futás, akkor emeld a szinteket. De sose kapkodj. A kapkodás általában túlerőltetéshez és ízületi bántalmakhoz vezethet. Ne tedd! A hirtelenül jövő túl sok edzés sokkszerűen hat szervezetedre. Ne terheld le magad, mert ezzel a hozzáállással és edzéstervvel sajnos hosszú távon inkább ártani, mint előnyt kovácsolni fogsz magad számára. Ha azonban már megvan az időbeosztás és tudod magad tartani a fő irányelvekhez, meg fogod látni, hogy az edzések teljesen át fogják alakítani belső működésedet. Kevésbé leszel fáradékony, mindig fitt leszel. Míg például korábban 8 órás alvással érezted magad jól, a 7 órai alvással is épp olyan boldog és kiegyensúlyozott leszel.

Ha azt hiszed, hogy a „hogyan fuss” hatékonyan kérdéskör a megfelelő futócipővel és a helyes edzéstervvel kifújt volna, akkor tévedsz. Van még itt ugyanis valami. Mégpedig az, amit a helyes edzéstaktika diktál. Ha kimész egy parkba és körülnézel, hogy általában hogyan futnak a többiek, láthatod, hogy sokan az ún. „hosszú, elnyújtott lépésű” futási technikát gyakorolják. Sajnos tévesen. Ennél az edzéstechnikánál ugyanis az történik, hogy a sarok jóval a test egyensúlyi középpontja előtt ér földet, vagyis: minden lépésnél egyre nagyobb erővel csapódik a futó a talajba, ami egyidejűleg részleges megállást is okoz. Ez az állandó fékhatás hamar lefárasztja az embert, ráadásul idővel komoly sérülésekhez is vezethet. A helyes futástechnika közben a láb sose lendüljön túlságosan előre. Érezd a saját testsúly középpontodat és annak megfelelően lépkedj. Ha kitartó vagy, hamarosan komoly futóvá fogsz válni, ami példaértékű lesz egész környezeted számára!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email