Fuss az egészségedért!
Életmód 2015-07-13 1470

Fuss az egészségedért!

Ahogy napról napra melegszenek és hosszabbodnak a nappalok, egyre több futóval találkozunk az utcán, a parkban, a téren. Nem kell sok és nekünk is kedvünk támad elővenni a kedvenc futó szettünket és futni egy kellemeset! De sokan nem tudják, „hogyan kell” vagy „hogyan érdemes” gyakorolni ezt a szabadidős tevékenységet. Cikkünk éppen ezért nem csak a futás előnyeire és rövid- hosszú távú előnyeire szeretne rávilágítani, hanem arra is, hogy ha már futunk, akkor azt tegyük egészségesen és megfelelően.

De még mielőtt a „hogyan”-ra adnánk választ, foglalkozzunk egy kicsit a „miért”-el. Miért futunk? Miért akarsz Te futni? Talán fogyni szeretnél vagy állóképességeden szeretnél javítani, izomzatodat szeretnéd erősíteni? Bármi is legyen a válasz, a futás tökéletes mozgásforma arra nézve, hogy elérd a célodat: szálkásíts, fitten és frissen tartsd magad, miközben intenzíven égeted a kalóriákat is.

A kérdés már csak az, hogy mindezt HOGYAN tedd. Még a legjobb, tapasztalt futók is olyan hibákat követnek el, amelyek gátolják a minél hatékonyabb és eredményesebb edzésformát. Vegyünk például egy rossz, nem megfelelő futócipőt. Amit minden edzés alkalmával szorgalmasan viselsz.

Egy rossz cipő mindent elronthat. Megfájdítja és deformálja a lábakat, rossz hatással van a testtartásra, ráadásul nem is bírjuk a rossz cipőben lefutni az eltervezett távot. A futás típusának és a futó fizikai adottságainak megfelelő futó cipő használatára tehát szükség van. Mint ahogy arra is, hogy legalább 400-500 km után lecseréld a régi cipőt újra. Ha ezeket a szabályokat nem tartod be, elképzelhető, hogy a futás nem lesz számodra eredményes.

Ha már van jó cipőd, akkor fontos, hogy heti szinten beoszd, hogy melyik napokon összesen hány órát futsz. Ha kezdő futó vagy, akkor először csak sétálj. Figyeld az izmaid reakcióit és, ha úgy érzed, hogy a sétát átválthatja a kocogás, majd a lassú és gyors futás, akkor emeld a szinteket. De sose kapkodj. A kapkodás általában túlerőltetéshez és ízületi bántalmakhoz vezethet. Ne tedd! A hirtelenül jövő túl sok edzés sokkszerűen hat szervezetedre. Ne terheld le magad, mert ezzel a hozzáállással és edzéstervvel sajnos hosszú távon inkább ártani, mint előnyt kovácsolni fogsz magad számára. Ha azonban már megvan az időbeosztás és tudod magad tartani a fő irányelvekhez, meg fogod látni, hogy az edzések teljesen át fogják alakítani belső működésedet. Hiszen kevésbé leszel fáradékony. Mindig fitt leszel. Míg például korábban 8 órás alvással érezted magad jól, a 7 órai alvással is épp olyan boldog és kiegyensúlyozott leszel.

Ha azt hiszed, hogy a „hogyan fuss” hatékonyan kérdéskör a megfelelő futócipővel és a helyes edzéstervvel kifújt volna, akkor tévedsz. Van még itt ugyanis valami. Mégpedig az, amit a helyes edzéstaktika diktál. Ha kimész egy parkba és körülnézel, hogy általában hogyan futnak a többiek, láthatod, hogy sokan az ún. „hosszú, elnyújtott lépésű” futási technikát gyakorolják. Sajnos tévesen. Ennél az edzéstechnikánál ugyanis az történik, hogy a sarok jóval a test egyensúlyi középpontja előtt ér földet, vagyis: minden lépésnél egyre nagyobb erővel csapódik a futó a talajba, ami egyidejűleg részleges megállást is okoz. Ez az állandó fékhatás hamar lefárasztja az embert, ráadásul idővel komoly sérülésekhez is vezethet.

A helyes futás technika a „hosszú, elnyújtott lépésű” futással szemben éppen arra irányul, hogy futás közben a láb sose lendüljön túlságosan előre. Érezd a saját testsúly középpontodat és annak megfelelően lépkedj.

Ne feledd el a megfelelő futócipő használatának betartását és meglátod, ha kitartó vagy, hamarosan komoly futóvá fogsz válni, ami példaértékű lesz egész környezeted számára!

Ezt olvastad már?

Életmód

Gyerekkori elhízás: Te vajon teszel ellene?

Gyerekkorban jelentkező elhízás: a probléma most, napjainkban is aktuális. Szinte minden ötödik kiskorú minden nap átéli az óvodában, az iskolában, az utcán az ezzel járó kellemetlenségeket. Hogy kicsúfolják, kigúnyolják őket.

Életmód

Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!

Egészséges életmód. Mit és mennyit iszunk, vajon iszunk-e egyáltalán eleget. Ezek a kérdések nap mint nap bennünket is érintenek. Odafigyelünk a szervezetünkre, a helyes táplálkozásra, szeretnénk megtartani karcsú vonalainkat, a

Életmód

Az ősz borzalmai

Itt van az ősz, itt van újra. Bizony itt van, és én még ma sem értem, Petőfi mit is szeretett benne annyira. Komor és mogorva, nem más, mint a tél