A jól fizető láthatatlan munka

Életmód

Sokan felkapják a fejüket címre. Láthatatlan munka? Ráadásul jól fizető? Mi lehet az? Nos, egy olyan munkáról van szó, ami a legszebb az egész világon. Párja nincs, és csak azok végezhetik, akiknek hivatástudatuk van. Ehhez a foglalkozáshoz kell a világon a legtöbb képesítés, és napi 24 órás a munkaidő. Fizetett szabadság? Nincs. Betegállomány? Nincs. Egész különleges lehet a munka, vélhetik, olvasva a bevezetőt.

Valóban így van, a jól fizető láthatatlan munka nem más, mint az anyáé, aki a háztartás és a gyereknevelés között egyensúlyozva viseli az élet terheit. A legnagyobb fizetség, ami non stop szolgáltatásaiért kap, a gyermekei szeretete, ölelése. A családról való gondoskodás olyan elfoglaltság, mely sokak szemében nem jelent nagy karriert. Van, aki meg is szólja a 3 gyermekes családanyát, mit tud csinálni egész nap otthon, amikor „nincs is” munkája? A tapasztalt asszonyok ilyenkor inkább elharapják a nyelvüket és lenyelik mondanivalójukat, mintsem megsértsék a bárdolatlan kíváncsiskodót, akinek fogalma sincs egy anya örökös teendőiről.

Egy nőnek a legszebb hivatás az, ha a családjáról gondoskodhat. Nem azért, mert plecsnit és sok pénzt kap érte, hanem mert hosszú távon megéri az idő, energia „befektetés”. A karrier helyett a végeláthatatlan szennyes mosást és takarítást választó nők nagy része gondolja, hogy sértő az asszonyokra nézve, hogy a munkát, ami végeznek, nem akarják elismerni. Mások már beletörődtek és nem figyelnek a pimasz megjegyzésekre, melyek az orruk alá dörgölik, hogy ők „csak” háziasszonyok. Nagycsaládos anyukák nyilatkoztak úgy nemrégiben a magyar rádió délelőtti műsorában, hogy láthatatlan munka az övék, mert látszata ugyan nincs, mégis el kell végezni. Sokszor köszönetet sem kapnak érte, mégis lankadatlan csinálják annál az egyszerű oknál fogva, hogy szükséges.

Az ágyak magukat nem vetik be, a tiszta ruha sem repül be a szekrénybe, az étel nem főzi meg magát és a szőnyeg sem kapcsolja be a porszívót. A rutin tevékenységek percre pontosan vannak sokszor elvégezve, mert alkalmazkodni kell óvodához, iskolához, szakkörökhöz és egyéb foglalkozásokhoz. Idő, kedv kikapcsolódásra alig marad. Csak a jó szervezőkészség segíthet pár percet „ellopni” a „munkaidőből”, amit szerencsés esetben a háziasszony magára fordíthat. Valaki olvas, valaki blogol. Mosás, vasalás, főzés, takarítás után jól esik egy forró fürdő is, ami luxus, tekintve, hogy az esti órákra maradva, már az álom nyomja el a kádban ejtőzőt. Tény, nehéz a láthatatlan munkában fittnek és üdének maradni.

Minden helyzetfüggő. Aki számíthat a családtagjaira bizonyos munkavégzéseknél, egyszerűbben tudja megoldani feladatait és jut ideje a feltöltődésre. Nehezebb helyzetben vannak az egyedülálló nők, akik sok gyerekkel osztanak-szoroznak, csak magukra számíthatnak és minden felelősség az övék. A láthatatlan munkavégzés a végeredményt tekintve azonban mindenért kárpótol. Sok feladat értelmet kap, amikor a gyermek odamegy édesanyjához és puszit adva az arcára, annyit mond: szeretlek! Az érzés leírhatatlan, nemcsak azért, mert a fáradt test hirtelen könnyűvé válik, hanem azért is, mert a szív megtelik csordultig gyengéd érzékesekkel a legdrágább lények iránt, akik olykor koszosak és hangosak, mégis a világot jelentik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email