A kütyüfüggőség veszélyei
Egyéb 2015-07-08 821

A kütyüfüggőség veszélyei

Bár elsőre senki nem gondolná, modern kori rabszolgaság van kifejlődőben a fejlett országokban. Ott, ahol a szabadság korlátainak lebontását hirdetik, van a legnagyobb rabság. Nem fizikai korlátozásról van szó ugyan, hanem a lélek megkötözöttségéről, melyet az idő feletti uralom jellemez. A modern kori rabszolga kiszolgáltatott a telefonjának és táblagépének; egy lépést sem tud megtenni anélkül, hogy ne csetelne vagy társalogna online. Komfortérzéséhez szigorúan hozzátartozik, hogy zsebében érezze készülékét. Napi 24 órában függ kütyüitől, s nem is feltételezi, hogy azok uralják életét és fokozatosan átveszik az irányítást cselekedetei felett.

A technika csodálatos vívmányának tartott okostelefonok szinte sakkban tartják az embert, és arra késztetik, hogy több és több időt töltsön velük. Oly sok alkalmazás vált elérhetővé a felhasználók számára, hogy a kísértés folyamatos. Gyerekeknek, tiniknek, de idősebbeknek is fejlesztenek programokat, hogy szimpatikussá tegyék az intelligens készülékeket. Ma már nem ritka, hogy egészen kicsi korban megkapja a gyermek első telefonját, s nagy önbizalommal használja az ébren töltött időszak 40-50 százalékában.

Sajnos, előfordul, hogy a telefonhoz való ragaszkodás kényszeressé válik, és időben, energiában sokat rabol el tulajdonosától. Sokaknak kényelmes otthon ülve telefonon játszani vagy a táblagéppel szórakozni, mint lemenni az uszodába vagy focizni a barátokkal, esetleg csevegni barátnőkkel egy kávézóban. Úgy tűnik, hogy a telefon lett az új haver, mely észrevétlen szolgává teszi gazdáját. A gazda lesz a szolga, a szolga pedig az Úr, mely kénye kedvére formálja a felhasználó személyiségét. Afféle jellemtorzulás figyelhető meg szélsőséges esetekben, ami kóros elváltozást is előidézhet.

Mint tárgy, a telefon és a táblagép nem veszélyesebb, mint például egy csavarhúzó vagy turmixgép. A benne lévő tudás jelenti a kihívást, amit használója mindenáron meg akar szerezni és nem rest szabad-, de munkaidejében is pötyögtetni a betűket és használni az alkalmazásokat. Addig nincs baj, amíg a tulajdonos ismeri a határokat, és csak azokat a szükségleteket elégíti ki telefonjával, melyek beépülnek napirendjébe. Nem gond, ha hívásokat intéz célszerűen, főleg ha munkahelyi kötelesség. A probléma a túlkapásokból adódik, ha a telefon birtoklása létkérdés és hiánya stresszt okoz. Ebben az esetben beszélhetünk függőség kialakulásáról, amit kezelni kell. Nem természetes ugyanis folyton a telefont lesni, várni, mikor cseng ki vagy játszani rajta szakadatlan. Az idősebb generációhoz tartozók állítják, sokkal jobb világ volt, amikor a kütyük még nem hatottak ki az életminőségre. Az informatikai forradalom óta azonban évről évre újabb technikai csodával bombázzák a potenciális vevőket, s ez magában hordozza, hogy a figyelem valami másfelé irányul. Nem ritka, hogy a kütyüfüggőség olyan méreteket ölt, hogy időben és pénzben károsítja az illetőt. Amikor a családi kirándulás helyett egy újabb mobil vásárlása a cél, akkor már érdemes elgondolkodni az értékrenden.

A társas kapcsolatok alakulására jelentősen kihat, ki mennyi időt tölt gépével és meghatározza azt is, mennyire lesz sikeres. Nyilvánvaló, hogy a sikerességhez tettekre van szükség, melyek időigényesek, ezért érthető, hogy minél több időt tölt valaki például számítógép előtt haszontalansággal, annál kisebb az esélye bizonyítani rátermettségét hivatásában. S ha nincs sikerélmény, több a kudarc, ennek pedig egyenes következménye a csüggedés és keserűség. Mondani sem kell, egy megkeseredett ember társaságát kevesen keresik.

Ezt olvastad már?

Egyéb

Színház vagy mozi?

Örök kérdés: színház vagy mozi? Melyiket szeressük jobban, melyiket támogassuk azáltal, hogy megvesszük a jegyet az előadásra vagy éppen a filmre. Az elmúlt évek tendenciája nyomán és látva, hogy a

Egyéb

Hogyan tanuljak idegen nyelvet?

A nyelvtanulás már-már divat napjainkban. Idősek és fiatalok egyaránt kedvet kapnak arra, hogy elsajátítsanak legalább egy nyelvet az anyanyelvük mellett. Ha valaki időt, energiát és pénzt nem sajnálva vág bele

Egyéb

Barátod vagy haverod van?

Minden ember életében adódnak helyzetek, amikor szeretné elmondani bánatát, örömét valakinek. Olyan valakinek, aki meghallgatja kritizálás és fölösleges megjegyzések nélkül. Mindenki igényli a törődést, a figyelmet, de kérdés, hogy akinek