A humor életet menthet

Életmód

Tudományos tény, hogy a humorizáló embereknek sokkal jobb a szívműködése. Mivel rendszeresen nevetnek, megmozgatnak minden izmot, így a szívizom folyamatosan edzett állapotban van. A vérkeringésre gyakorolt pozitív hatásnak köszönhető a jó közérzet, mely megtartható akár az ötvenedik x után is bizonyos feltételek mellett. A humor nemcsak vidám pillanatok forrása, de egészségvédelem szempontjából is hasznos. Érdemes kipróbálni!

A humorral megáldott emberekkel szívesen teremt kapcsolatot bárki, hisz pozitív életérzést sugároznak maguk körül. Környezetükben könnyebb mosolyogni és elhinni, hogy az élet szép. Olyan adománya Istennek, amivel hatni lehet másokra, bizonyos helyzetekre. Mesterkéltség nélkül mutatni érzelmet; boldogságot láttatni akkor is, ha sírni volna jó. Aki erre képes, végtelenül szerencsés, mivel esélyt ad önmagának és másoknak is új örömforrások felfedezésére.

Az orvosok mindenkinek ajánlják a nevetést; nemcsak időtöltés, de terápia is lehet. Kacagni jó ötlet mindenkor, hisz a boldogsághormont szabadítja fel. Egészséges és beteg embereknek egyaránt javasolt, mert adott esetben életet is menthet. Ha a pillanatnyi élvezettől eltekintünk, hosszabb távon egy egész életért is felelős lehet, tehát megéri belevágni.

Az orvosok beszámolói szerint a betegek gyorsabban állnak talpra, ha hisznek és bíznak a gyógyulásukban és napjaik nemcsak szomorkodással telnek. A kórházak gyerekosztályára évek óta bohócdoktorok látogatnak, hogy nevetést csaljanak elő a kis betegekből. A vidám pillanatok megélése erőt ad a sokszor súlyos betegségekkel való küzdelemhez, és bebizonyítja, hogy az életnek értelme van akkor is, ha fájdalmak közepette múlnak a hétköznapok. Felnőttek esetében is szükség van mosolyra tudva, optimizmussal fertőz a nevetés, mely jó esetben tartós.

Az elkeseredettség legjobb ellenszere a humor, vele leküzdhetőek a negatív érzelmi hullámok. A nevetés az agyban indít el biokémiai folyamatot, s ingerek útján juttatja el a test többi részébe. Megteremtődik az érzés, hogy minden rendben van. Határozott életigenlés a válasz a jó kedélyre, távol kerülnek a pesszimista gondolatok. Érdemes tehát vidám emberek társaságát keresni; a búskomor ember lelkiállapotára jó hatással lehet egy-egy vidám csevej. Aki közösségbe jár el viszonylagos rendszerességgel, bizonyíthatóan boldogabb, mint az, aki bezárkózik a négy fal közé. Fontos a kommunikáció, az érzelmek kifejezése. Ez segíthet átvészelni a nehezebb, traumatikus periódusokat.

Nemzeti sajátosságnak is felfogható egyes népeknél a humor. A boldogságindex vizsgálatánál kiderült, hogy vannak vidám és kevésbé vidám nemzetek. Egy társadalmi lenyomat készült az emberek hangulatáról; kutatták, egyes helyzeteket hogyan fogadnak az állampolgárok. Szituációtól függően kérdezgettek, míg megtudták, hogy az európai népek sorából a magyar ember kilóg hírhedt pesszimizmusával. A történelem nem hazudtolja meg önmagát, a magyarok mindig a félig üres poharat látják. A keleti nyugalom Ázsiára jellemző sajátosság, ami számtalan okkal hozható összefüggésbe. Tény, hogy léteznek boldog nemzetek, akik humorral közelítenek a gondokhoz.

A mosolygás a fiatalság záloga, amitől a szem csillogó, a tekintet kedves marad. Családban, ahol kisgyermekek vannak, az átlagosnál gyakrabban tapasztalható a humor jótékony hatása. Vicces helyzetekben nyilvánul meg, és szép emlékek őrzik. Egy mondat, egy grimasz, egy gesztus – ok a nevetésre. Magányos emberek számára erősen ajánlható, egészségük hű őre lehet, ha hagyják.

Érdemes megfontolni: mindig szimpatikusabb a vidám, mint a morcos ember, nem kérdés, mit kell tenni a siker érdekében. Családban, munkahelyen, közösségben megmutatott őszinte mosoly többet ér, mint egy feltöltött hitelkártya. Ha elsőre nem is nyilvánvaló, menet közben kiderülne, melyiknek van nagyobb értéke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email