Jóga: A test és lélek összehangolása

Életmód

A jóga a hinduizmus és a buddhizmus bölcsőjében, Indiában született meg. Maga az elnevezés a szanszkrit judzs szóból ered, amely annyit tesz: összekapcsolni, egyesülni. Régebben a test és lélek összehangolása mellett kiemelt szerepet kapott a tekintetben, hogy összekötötte az embereket istenükkel. Mára már inkább sport jellege az, ami megerősödött, de még mindig rendkívül nagy szerepe van a spiritualitásnak.

Ez a fajta testmozgás azok számára is ajánlott, akik teljesen kezdő szinten állnak, és még sosem próbáltak semmilyen sportot. Nagyban javítja az életminőséget, a jó közérzet, és a mentális megtisztulás mellett csökkenti a vérnyomást, erősebbé teszi az ízületeket. Bár nem bizonyított, de az asztma leküzdésében is segíthet, hiszen a jóga alappillére a helyes légzéstechnika elsajátítása. Sokan vannak, akik jógával igyekeznek javítani gerinc problémáikat vagy hátfájdalmaikat, mivel erre is kitűnő ez a mozgásforma. Összességében a jógát nevezhetjük a hosszú élet titkának is, hiszen egyszerre erősíti az immunrendszert, segít leküzdeni a levertséget, és testi lelki felfrissülésben részesít.

A jóga többféle változata ismert, ezek egyike a yin és yang felosztás. Ne tévesszen meg senkit a yin elnevezés, nem egy feminin, csak nőknek szóló sportról van szó. A yin megnevezés inkább a jóga lágyságára és a gyengéd mozdulatokra utal. Yin jóga órák alkalmával főként ülő és fekvő pózokat végeznek és a hangsúly az ellazuláson nyugszik. Hosszan kitartott testhelyzetek, vagy ha szakszerűen akarjuk kifejezni magunkat, aszanák jellemzik ezt a fajta jóga stílust. A szakavatlan szemeknek úgy tűnhet, hogy ez alatt nem történik semmi, egy passzív állapot áll fen, nem más.

A kitartások során a test ellazul, ám a belső mély kötőszövetekre erős nyomást fejtenek ki, melyek hozzájárulnak a belső szervek harmonikus működéséhez. A yin jógának köszönhetően mindenki megtalálhatja a belső békéjét, kiegyenlítheti magában a jót és a rosszat, kitűnő önismereti tréning. Mivel az egyes gyakorlatok hosszú ideig tartanak, közben jut idő magunkra, egy pillanatra olyan, mintha megállna körülöttünk az idő. Egy stresszes nap után kifejezetten ajánlott részt venni egy yin jóga órán, hogy mindenképpen kiegyensúlyozottan tudjuk zárni a napot.

Ezzel szemben a yang jóga egy jóval dinamikusabb mozgáskultúra, melyek variálva vannak természetes mozgásokkal is. Számos más sportág, úgy mint a Tai Chi vagy a Chi Kung átvett jó néhány mozgásformát a yang jógából. Míg a yin jóga az ellazulásban, relaxációban segít, addig a yang az ember energiaközpontját hívja életre és erősíti. Ezt az aktív mozgással, a gyakorlatok sűrű váltakozásával éri el. A jóga yang része a megfelelő fittségi állapothoz, a könnyed mozgáshoz és a tartós erőnléthez segít hozzá. Az egyes gyakorlatok nehézségi foga elég magas, ezért jóval nagyobb kihívást jelentenek, mint a yin jóga mozdulatai.

Ám a yin és yang nem hiába van mindig együtt emlegetve, nő és férfi, test és lélek, mindegy ki mire asszociál, egymás nélkül, harmónia nélkül nem létezhetnek. Ezért a jóga órák során is gyakorta ötvözik a kétféle jóga típust. Általában a yin jóga kap nagyobb szerepet, bemelegítéshez is inkább ezt használják, majd az óra közepe felé, egyfajta erősítésként, előkerül a yang jóga, s végül záráskor újra a yin jógáé a főszerep.

A jóga egyébként egyre nagyobb közkedveltségnek örvend, mind a nők és férfiak körében. Ennek legfőbb oka, a manapság oly rohanó, stresszes élet, amely elől egy lazító spirituális jóga órára menekülnek az emberek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email