Egy nap, amikor te is a piacon vásárolsz be!
Életmód 2015-10-19 736

Egy nap, amikor te is a piacon vásárolsz be!

Te tudatos vásárlónak tartod magadat? A tudatos vásárló nem csak azt jelenti, hogy valaki tudatosan végig gondolja, hogy miből, mennyit és mennyiért szerez be a piacon vagy a szupermarketben. A tudatos vásárló magában foglalja azt a nézetet is, amikor valaki igyekszik olyan élelmiszereket vásárolni és azt elfogyasztani, ami természetes eredetű és melynek előállítása nem jár környezetszennyezéssel. Biztosan már kívülről fújod, hogy ezek csakis a biotermékek lehetnek, melyeket előszeretettel reklámoz hangzatos hirdetések formájában a televízió, a rádió, az internet és az újság. Mi most összeszedtük számodra azokat a tényeket, melyek ismeretében te magad is tudatos vásárlóvá válhatsz, megtudhatod, hogy milyen is az igazi etikus és környezetbarát életmód!

Enni mindenki szeret. Ez fizikai szükségletünk és remek élmény- és örömforrásunk is egyben. Ha éhesek vagyunk, bizony ennünk kell. Ha nem táplálkozunk megfelelően, ha túlságosan egyoldalú az, amit beviszünk, akkor a táplálkozási szokásainkat alaposan meg kell reformálnunk. De mindezt hogyan tegyük és kitől kérjünk segítséget?
A változás útja azt jelenti, hogy te magad hétköznapi vásárlóból egyszer csak tudatos vásárlóvá érsz. Ez azt jelenti, hogy megtanulod, hogy hol, milyen élelmiszereket kell venned, és ezeket az alapanyagokat hogyan hasznosítsd a konyhában főzés közben.

Mivel a táplálkozás és az életmód egy rendkívül összetett és bonyolult rendszer, amelyet egyrészt meg kell értened, másrészt a gyakorlatban be kell tartanod. Ha elsőre mindez nehéznek tűnik, és nem tudod, hogy a változás útjára hogyan lépj, és hogyan haladj az úton, kérd a szakember segítségét, akivel elsőként majd felméritek a terepet. Megnézitek, hogy miben kell változnod, fejlődnöd. Meg fogod tapasztalni, és jó érzésekkel fog eltölteni, amikor egyik napról a másikra tapasztalod meg a saját életedben, hogy milyen hétköznapi vásárlóból tudatos vásárlóvá érni. Másképpen fogsz a környezetedre, a levegőre és a természetre tekinteni. Sokkal tudatosabb, mégis kiegyensúlyozottabb és boldogabb leszel. Már csak ezért is megéri a fáradtság és egy új életszemléletben gondolkodni.

Eddig hol vásároltál?

A legfontosabba kérdés, hogy eddig hol vásároltál. Mentél munka után a szupermarketbe és a nassolni valót és a gyorsfagyasztott ételeket rejtő ételdobozokkal siettél aztán a pénztárhoz?
Ha igen, akkor eláruljuk, hogy nincs ez így jól és ezen változtatnod kell. Például úgy, hogy megtervezed a bevásárlást. Eldöntöd, hogy melyik nap ideális számodra a héten, amikor van egy kis időd, és mondjuk el tudsz menni a piacra!
Igen, a piacra. Oda, ahol termelők árusítják a frissen szedett zöldséget és gyümölcsöt. Ahol a hús megbízható minőségű és a házi lekvár vagy házi készítésű tejföl nem tartalmaz színezéket vagy tartósítószert. Csak kizárólag természetes eredetű növényi vagy állati származékkal van tele.

A piacra járás egyáltalán nem egy ciki, régimódi szokás. Tévedsz, ha azt gondolod, hogy a piacon beszerezhető portékák drágábbak lennének a szupermarketben kapható nagy dobozos tejeknél vagy a becsomagolt paprikánál. Az a tapasztalat, hogyha a nagy bevásárláskor a piacot is érinted, nem csak finomabb, egészségesebb, de árban kedvezőbb portékákat tudsz haza vinni.

A tudatos vásárló életmódjával megóvja környezetét és mindez az egészségére is jótékonyan hat. Kerüld, ami mesterséges és részesítsd előnyben azt, ami számodra egészséges. Ne szemetelj, hanem gyűjtsd szelektíven a hulladékot. Nassolj esténként, de csak módjával és igyál sok vizet, mert a víz fontos építőeleme belső működésünknek.

Tudatos vásárlóként add át legalább még két másik embernek azokat az értékeket, melyeket életmódoddal te magad is képviselsz. Meglásd, csupán már ennyivel is jobbá és élhetőbbé teheted azt a helyet, ahol élsz!

Ezt olvastad már?

Életmód

Édes üdítők, ártalmas szokások

A táplálkozási tanácsadások zöme arról szól, hogyan ne együnk túlzottan cukros és sós ételeket. Főleg a szülőket intik óvatosságra, hogy gyermekeiknek ne adjanak édességet nagy mennyiségben. Nem csak a csokoládé,

Életmód

A csodatevő kókusz

Az utóbbi egy-két évben mondhatni divattá vált az egészséges étkezés. De az egészségesnek nevezett ételek és italok között is akadnak húzó termékek, ilyen például a kókusz. Ha körülnézünk a boltok

Életmód

A náthának ezennel vége! Ne függj tovább a zsebkendőtől!

A tél sokak számára egyet jelent a náthával és az influenzával. Az erős immunrendszer ugyan ellenáll a vírusoknak, de akik erre hajlamosak, azonnal lebetegednek, és akkor jöhet a táppénz, jön