A 10 legidegesítőbb dolog, ha kajáról van szó

Nézőpont

Aki éhes, semmi másra nem tud gondolni, csak az ételre. Gondolatban finomabbnál finomabb falatok sorakoznak előtte az asztalon, illatukat érzi, és gyomorkondulása jelzi, itt az ideje a megérdemelt ebédnek. Az óra elütötte a delet, és a munkahelytől nem messze, a sarki gyorsbüfében sorakoznak a kedvenc falatok, várják őt. Pár perc út odáig, pici várakozás, és íme, előállt az ebéd. Az éhség csillapodik, mert a menü kitűnő és lassan feloldódnak a „éhezés” miatt felgyülemlett görcsök.

A vázolt szituáció az éhségcsillapítás ideális története, de nem minden étkezés nevezhető kellemesnek. Mi van akkor, ha a gasztronómiai élmény zavarba ejtően rossz? Akadnak helyzetek, nem is kevés, amikor a kajarendelésnél nem azt kapjuk, amire gondoltunk, és hatalmas csalódás az egész kajaszünet. Gondok vannak a hellyel, a higiéniás körülményekkel, de a szakáccsal is. Borzasztó belegondolni, annyi várakozás után elsózott vagy épp ellenkezőleg, ízetlen, sületlen ételt pakolnak elénk? És még a kenyér is darabokra hull, teleszórva mindent?

Nem meglepő, hogy az emberek többségét kiborítja, ha a kaja körül nincs minden rendben. Főleg az éhes ember tud igazán dühös lenni, ha ebédje íze nem emlékeztet a frissességre, ne adj’ Isten romlott! 10 példa következik azoknak az eseteknek a felsorolásával, amikor biztosan frászt kapunk az ehetetlen ennivalótól. Hozzáteszem, otthon főzőcskézve is megeshet egy-egy vérlázító furcsaság, amikor kiakadunk az alapanyag vagy készétel minőségétől! De lássuk, milyen helyzetek adódhatnak kajafronton általában:

1. Amikor a krumplipüré olyan hideg, hogy késsel vágni lehet.
2. Amikor a sült hús félig nyers, pedig nem steak állt a rendelésen.
3. Amikor annyi zöldség van a levesben, hogy villával fogyasztható.
4. Amikor a kínált savanyúság fonnyadt, mállós.
5. Amikor a túlsütött hús annyira omlós, hogy szétesik.
6. Amikor a főzelék levesnek van álcázva.
7. Amikor piszkos a tányér.
8. Amikor a szeletelt kenyér szétmorzsolódik.
9. Amikor az ebéd utáni kávé színe átlátszó.
10. Amikor nem azt hozzák ki, amit megrendeltünk!

Aki már tapasztalta, milyen érzés, ha csalódnia kell várakozásában, és nem tud jóllakni a tervbe vett finomságokkal, bizalmatlan lesz, óvatos, arra gondol, ha megtörtént egyszer, megtörténik máskor is az átverés. Bár a legjobbra számított, a legrosszabbat kapta, legalábbis kaja terén. Az ebédszünetek amúgy is végesek, nem sok idő van pihengetésre, vissza kell menni a munkahelyre. Annyi biztos, érdemes az ebédeket másik helyszínre tenni!

Ha pedig otthon érte sokk az elrontott étel vagy fura szagú-ízű rágcsálnivaló miatt, ne adja fel, hanem próbálkozzon újra, csak vásárlási-főzési szokásain változtasson egy kicsit! Legközelebb más közértből vagy megbízható árustól szerezze be az alapanyagot, így megelőzheti, hogy kétszer kövessen el egy hibát. A lényeg, hogy amiből, és amit főzünk, mindig 100%-ig friss legyen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email