Kis kert, nagy kert. Ízléses megoldások a házon kívül

Otthon

A lakhely nagyságától és földrajzi elhelyezkedésétől függően tervezhetünk kertet magunknak. Az elgondolások között általában az esztétikailag szépen kialakított terület szerepel, ahol nemcsak szemünket gyönyörködtethetjük, hanem ki is pihenhetjük magunkat. Adott esetben legyen egy elkerített rész, ahol piknikezhetünk, grillezhetünk kedvünkre. A kívánságok listáján még sok minden szerepelhet; a lényeg azonban, hogy legyen otthonunkban zöld övezet.

A családi házak előnyösebbek kerttervezés szempontjából, kétségkívül. Nemcsak azért, mert nagyobb alapterületen valósíthatóak meg a kertépítő elképzelések, hanem sokkal ideálisabbak és nem utolsósorban nyugalmasabbak, mint a lakónegyedek. Ma már lehetséges tömbházakban is mini kertet létesíteni, optimalizálva a kevés helyet, de a hatása nem ugyanaz. Ennek ellenére mindenki maga döntse el, hogyan és hol szeretné megvalósítani álmai kertjét, mit képzel el benne.

Nem nehéz kitalálni: aki kertet szeretne, biztosan termeszteni, termelni is akar benne valamit. Virágot, zöldséget, esetleg gyümölcsöt. E tekintetben eltérőek az igények, mindenkinek más-más növény az ideálja. A haszonnövényeken túl népszerűek a díszcserjék és virágzó bokrok, melyek pompás látványt nyújtanak, akárhol is nyíljanak.

Különböző esztétikai megoldások léteznek, abszolút szubjektív, kinek milyen elrendezés és növénytársítás felel meg. A kertbarátok magazinjaiban sokat olvasni a régen honos növények újra betelepítéséről, ami felveti a kérdést: lehet, hogy dédanyánk kertje a 21. század kertszépészeti példája? Nos, annyi bizonyos, ahány ház, annyi szokás; lakhelytől és egyéni ízléstől függően szebbnél szebb kertek varázsolhatók otthonunkba. A hagyományos virágok, mint a rózsa, liliom, hortenzia és dália mellett egészen újszerű elrendezést is megvalósíthatunk, ha pénztárcánk engedi, hogy beszerezzünk egzotikus növényeket. A kertészetekben számtalan csodálatos virág, cserje és fa vár gazdára, de áruk gyakran a csillagokat verdesi.

Érdemes faluhelyen ismerősöket felkutatni, akik bizonyára szívesen adnak saját növénygyűjteményükből egy-egy tőt vagy hajtást. A virágmagok beszerzése egyszerűbb és olcsóbb, de nem árt tudakozódni, minek milyen termőtalaj és gondozás felel meg. Számít ugyanis, hová telepítjük a kívánt növényt. Éghajlati tényezők is szerepet játszhatnak, ahogy az évszakokat is figyelembe kell venni. A növénytani ismereteken túl szükség lehet tápoldatokra, melyekről bővebben a szaküzletekben informálódhatunk.

Akár kicsi, akár nagy a kert, a legfontosabb, hogy szeressük. A szívvel-lélekkel végzett kertépítés-, szépítés hosszútávra szóló boldogságot nyújthat annak, aki sok időt tölt a zöldövezetben. Helyspórolás szempontjából érdemes megfontolni, milyen növényeknek kedvezünk; választott kedvenceink módszeres telepítésével egészen gazdag kertet hozhatunk létre akár egészen kicsi területen is. Nemcsak a családi házakban lakók, de a garzonlakás tulajdonosai is élvezhetik a kert nyújtotta örömöket, amennyiben lehetőségük van balkonra költöztetni pár virágládát, esetleg paradicsom- és paprikapalántát. Lakhelytől függően gondolkodhatunk az esztétikai és praktikus megoldásokon, hogy a zárt tér ellenére, hogyan részesüljünk a kert természetes hangulatában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email