Fesztiválturizmus

Utazás

Hazánk fesztiváljai erősen a turizmus egyik ágazatává nőtte ki magát. Elsősorban a könnyűzenei fesztiválokra gondolok, melyekből évről évre egyre több van Magyarországon. Ezek azok az események, melyek a legtöbb külföldi fiatalt hazánkba csábítják. Főleg Európából, de a világ minden tájáról érkeznek a szórakozni vágyók, ebből kifolyólag az egyes fesztiválok nemzetiségek találkozásának színhelyéül is szolgálnak.

Mindez a turizmushoz úgy kapcsolódik, hogy a fesztiválok résztvevői nem feltétlenül csak az események ideje alatt tartózkodnak hazánkban. Vannak, akik pár nappal korábban érkeznek, hogy a fesztivál kezdete előtt más városokba is ellátogassanak. Ám akadnak olyanok is – és ők vannak többségben -, akik a több napos bulizás fáradalmait próbálják kipihenni hazánkban. Ilyenkor wellness szállodákba, tópartokra özönlenek a kikapcsolódni vágyó fiatalok.

A nyári könnyűzenei fesztiválok nyitányaként minden év júniusában, az Orfűn megrendezésre kerülő Fishing On Orfű szolgál. Erre elsősorban hazai fiatalok látogatnak el, mivel a fellépők többsége magyar érdekeltségű. De mivel híre évről évre egyre messzebb ér, az ott megjelenő külföldiek száma is ehhez a tendenciához igazodik.

Egészen 2013-ig az Eger környékén megrendezett Hegyalja Fesztivál is várta a szórakozni vágyókat. A legfrissebb hírek szerint 2015-ben kicsit megújulva, de újra dübörögni fog a Rock ‘n’ Roll.

Július elején nyit a soproni Volt Fesztivál, ez már sokkal inkább a külföldiek fesztiválja is. A magyar előadók mellett világhírű zenészek szolgáltatják a jó hangulatot. A legtöbb külföldi Németországból és Ausztriából érkezik, ennek oka a fesztivál helyszíne, mivel csak egy ugrásra van az osztrák határtól.

Zamárdi ad otthont a Balaton Soundnak, melyre első sorban az elektronikus zene kedvelői érkeznek. A Balatonhoz kapcsolódó turizmus amúgy is igencsak magasan jár, de ebben az időszakban rengeteg magyar és külföldi fiatal lepi el a környékbeli strandokat. Zamárdi igazi fesztivál várossá nőtte ki magát, ugyanis a Balaton Sound mellett a nyár végére még tartogat egy másik eseményt is, mely Strand Fesztivál névre hallgat. Egy igencsak fiatal rendezvényről van szó, mindössze pár éve jelent meg a fesztiválok programlistáján. Magyarország alternatív zenekarait igyekszik felvonultatni, épp ezért szól a hazai fiatalok számára.

Július környékén szokták megrendezni az ország legnagyobb egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló fesztiválját az EFOTT-ot. A helyszín minden évben más, 2015-ben Velence ad otthont neki. A felsőoktatásban tanulók fesztiváljáról van szó, így adott, hogy főleg magyar fiatalok látogatják. A zenés szórakoztatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a sport és kulturális eseményekre is. A hangulat minden évben kifogástalan, itt nem számít ki melyik egyetemről vagy főiskoláról jött, nincs rivalizálás.

Minden bizonnyal az ország legnagyobb fesztiváljának a Sziget Fesztivál számít. Minden évben közel 400 ezren döntenek úgy, hogy ezt a fesztivált választják a bulizáshoz. Rengeteg a magyar fiatal, de még annál is több a külföldről érkezők száma, ezért is mondható világszínvonalú rendezvénynek. Európa minden nemzetisége fellelhető a Szigeten, de még a tengeren túlról is vannak szórakozni vágyó vendégek. A színvonal egyre csak emelkedik, hatalmas sztárok vannak a fellépők között.

Érdemes megemlíteni a szegedi SZIN-t és a debreceni Campus Fesztivált is. Az EFOTT-hoz hasonlóan, ezek is inkább az egyetemisták és főiskolás fiatalok igényeit igyekszik kielégíteni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email