Fesztiválturizmus
Utazás 2015-09-22 1472

Fesztiválturizmus

Hazánk fesztiváljai erősen a turizmus egyik ágazatává nőtte ki magát. Elsősorban a könnyűzenei fesztiválokra gondolok, melyekből évről évre egyre több van Magyarországon. Ezek azok az események, melyek a legtöbb külföldi fiatalt hazánkba csábítják. Főleg Európából, de a világ minden tájáról érkeznek a szórakozni vágyók, ebből kifolyólag, az egyes fesztiválok nemzetiségek találkozásának színhelyéül is szolgálnak. Mindez a turizmushoz úgy kapcsolódik, hogy a fesztiválok résztvevői nem feltétlenül csak az események ideje alatt tartózkodnak hazánkban. Vannak, akik pár nappal korábban érkeznek, hogy a fesztivál kezdete előtt más városokba is ellátogassanak. Ám akadnak olyanok is – és ők vannak többségben -, akik a több napos bulizás fáradalmait próbálják kipihenni hazánkban. Ilyenkor wellness szállodákba, tópartokra özönlenek a kikapcsolódni vágyó fiatalok.

A nyári könnyűzenei fesztiválok nyitányaként minden év júniusában, az Orfűn megrendezésre kerülő Fishing On Orfű szolgál. Erre elsősorban hazai fiatalok látogatnak el, mivel a fellépők többsége magyar érdekeltségű. De mivel híre évről évre egyre messzebb ér, az ott megjelenő külföldiek száma is ehhez a tendenciához igazodik.

Egészen 2013-ig az Eger környékén megrendezett Hegyalja Fesztivál is várta a szórakozni vágyókat. A legfrissebb hírek szerint 2015-ben kicsit megújulva, de újra dübörögni fog a Rock ‘n’ Roll.

Július elején nyit a soproni Volt Fesztivál, ez már sokkal inkább a külföldiek fesztiválja is. A magyar előadók mellett, világhírű zenészek szolgáltatják a jó hangulatot. A legtöbb külföldi Németországból és Ausztriából érkezik, ennek oka a fesztivál helyszíne, mivel csak egy ugrásra van az osztrák határtól.

Zamárdi ad otthont a Balaton Soundnak, melyre első sorban az elektronikus zene kedvelői érkeznek. A Balatonhoz kapcsolódó turizmus amúgy is igencsak magasan jár, de ebben az időszakban rengeteg magyar és külföldi fiatal lepi el a környékbeli strandokat.

Július környékén szokták megrendezni az ország legnagyobb egyetemistáknak és főiskolásoknak szóló fesztiválját az EFOTT-ot. A helyszín minden évben más, 2015-ben Velence ad otthont neki. A felsőoktatásban tanulók fesztiváljáról van szó, így adott, hogy főleg magyar fiatalok látogatják. A zenés szórakoztatás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a sport és kulturális eseményekre is. A hangulat minden évben kifogástalan, itt nem számít ki melyik egyetemről vagy főiskoláról jött, nincs rivalizálás.

Minden bizonnyal az ország legnagyobb fesztiváljának a Sziget Fesztivál számít. Minden évben közel 400 ezren döntenek úgy, hogy ezt a fesztivált választják a bulizáshoz. Rengeteg a magyar fiatal, de még annál is több a külföldről érkezők száma, ezért is mondható világszínvonalú rendezvénynek. Európa minden nemzetisége fellelhető a Szigeten, de még a tengeren túlról is vannak szórakozni vágyó vendégek. A színvonal egyre csak emelkedik, hatalmas sztárok vannak a fellépők között.

Zamárdi igazi fesztivál várossá nőtte ki magát, ugyanis a Balaton Sound mellett a nyár végére még tartogat egy másik eseményt is, mely Strand Fesztivál névre hallgat. Egy igencsak fiatal rendezvényről van szó, mindössze pár éve jelent meg a fesztiválok programlistáján. Magyarország alternatív zenekarait igyekszik felvonultatni, épp ezért szól a hazai fiatalok számára.

Érdemes megemlíteni a szegedi SZIN-t és a debreceni Campus Fesztivált is. Az EFOTT-hoz hasonlóan, ezek is inkább az egyetemisták és főiskolás fiatalok igényeit igyekszik kielégíteni.

Ezt olvastad már?

Utazás

Téli vakáció

A nyári szezon után a legforgalmasabb időszak a turizmus életében a karácsony. Egyre többen döntenek úgy, hogy az otthon melege helyett inkább valamelyik wellness szállodában töltik az ünnepeket vagy az

Utazás

Fogászati turizmus

Az elmúlt években egy újfajta turizmus kezd kialakulni hazánkban, méghozzá az egészségturizmus. A turisták már nem csak a gyönyörű tájak, múzeumok, emlékművek és egyéb látnivalók vonzzák kis hazánkba. Egyre több

Utazás

Nyaralnál? Foglald le időben a szállást!

Imádunk nyaralni. Főleg, ha van miből és nem kell minden egyes dolgon spórolni és azon agyalni, hogy hogyan húzhatnánk még jobban össze a nadrágszíjat. Ha azonban már időben elkezded szervezni