Népszerű turisztikai célpontok Magyarországon
Utazás 2015-09-03 1498

Népszerű turisztikai célpontok Magyarországon

A statisztikák azt mutatják, hogy a főváros és a Balaton mellett mind a külföldi és magyar turisták között kedvelt turisztikai célpontok hazánk kisebb városai. A legtöbben Egerbe, Gyulára és Sopronba látogatnak el szívesen. A csendes és nyugodt kisvárosi környezet mellett ezen városok népszerűségét történelmi múltjuk is okozhatja.

Eger számít Észak-Magyarország legkiemelkedőbb turista paradicsomának. Minden évben több tízezren döntenek úgy, hogy Egert választják üdülésük helyszínéül. Sok szempontból hívogató a turisták számára. Egyrészről művészeti és történelmi múltja miatt, másfelől maga a város kialakítása, egymásból nyíló utcái terei, melyet a barokk stílusban felépített belváros koronáz meg, szintén csalogató lehet a kikapcsolódni vágyók számára. A látnivalók közül első helyen szerepel az Egri vár. De látványosságként szolgálhat a belváros szívében emelkedő, barokk stílusban épült Minorita Templom is.
Évszázadok óta jelentős borkultúra helyszínéül is szolgál ez a tájegység. Hazánk legismertebb borai – például az Egri Bikavér vagy az Egri Leányka -, erről a vidékről származik. Mindezek mellett fürdőkultúrájáról is híres a város és környéke. Még az 1500-as török megszállás idejéből fennmaradt török fürdők várják szolgáltatásaikkal az utazókat. Az Egerbe látogató vendégek több apartman, hotel és vendégház közül is választhatnak.

A Dél-Alföld szívében fekvő Gyula szintén kedvelt turisztikai célpont az elmúlt években. A történelem nyomai itt is fellelhetőek, a Gyulai vár és a benne kialakított Várszínház, valamint a körülötte elterülő csónakázó tó az, ami igazán a városba vonzza az embereket. Egerrel ellentétben nem borairól, hanem híres pálinkájáról – mely világszerte már több díjat is bezsebelt -, vált ismertté ez a terület. A Gyulai Pálinka Manufaktúra gondoskodik a jobbnál jobb pálinkák előállításáról. Borkóstoltatáshoz hasonlóan lehetőség van a különleges pálinkák megízlelésére is, erre szolgál a manufaktúra által fenntartott Kóstolóház, mely egész évben nyitva áll a vendégek előtt. Az italok zamatának megismertetése mellett nagy hangsúlyt fektetnek maga a pálinka készítés folyamatának bemutatására is. Tehát akik ellátogatnak a Kóstolóházba, nem csak kóstolhatják, de akár a pálinka készítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek. A wellnessezni vágyókat a Gyulai Várfürdő várja, ahol a szokásos szolgáltatások mellett éjszakai wellnessre is lehetőség nyílik. Attól függően, hogy kinek mire van igénye, panziók, hotelek, apartmanok, valamint vendégházak és kempingek várják a Gyulára látogatókat.

Bár az utóbbi években népszerűsége némileg alább hagyott, még mindig sokan választják úti célul a hazánk nyugati részén fekvő Sopront. Történelmi és művészeti látványosságai mellett, talán az osztrák határ közelsége és a Fertő-tó okozhatja leginkább a város népszerűségét. Sopron jelképe a barokk stílusban épült Tűztorony. Az 53 méterbe nyúló toronyból pompázatos kilátás nyílik az egész városra. A barokk stílus elemei az egész városban megtalálhatóak, a belváros épületei egytől egyik ebben a stílusban épültek. A város központjában elhelyezkedő Fő tér minden egyes épülete műemléknek számít. Itt található az előbb említett Tűztorony is. A város egyébként bővelkedik a tágas terekben: Deák tér, Petőfi tér, Széchényi tér – amelyek a látnivalók mellett pihentető séták helyszínéül is szolgálhatnak. Az aktív kikapcsolódásra vágyók számára a Sopront körülvevő hegységek kitűnőek lehetnek túrázáshoz.

Ezt olvastad már?

Utazás

Fesztiválturizmus

Hazánk fesztiváljai erősen a turizmus egyik ágazatává nőtte ki magát. Elsősorban a könnyűzenei fesztiválokra gondolok, melyekből évről évre egyre több van Magyarországon. Ezek azok az események, melyek a legtöbb külföldi

Utazás

Nyaralnál? Foglald le időben a szállást!

Imádunk nyaralni. Főleg, ha van miből és nem kell minden egyes dolgon spórolni és azon agyalni, hogy hogyan húzhatnánk még jobban össze a nadrágszíjat. Ha azonban már időben elkezded szervezni

Utazás

Karácsonyi szokások

Akár országon belül is akadhatnak eltérések, kik hogyan ünneplik a karácsonyt. Így van ez Magyarországon is, bár az egyes családi szokások között nem mutatkoznak hatalmas eltérések, mégsem ugyan úgy ünnepel