Budapest menő: jönnek a turisták!
Utazás 2015-07-18 965

Budapest menő: jönnek a turisták!

A Budapestre látogató turistacsoportok jót tesznek a városnak: aki ide jön, az ugyanis pénzt költ. Nem is keveset. A vendéglátó helyiségekben, szuvenír boltokban, a múzeumok pénztárjaiban és a magyar kézműves shop-okban. Azok, akik budapestiek, azok joggal tehetik fel a kérdés: de vajon miért jönnek ilyen tömegesen? Ez a sok turista busz a belvárosban, amerikai, angol, holland és francia párok, fiatalok és idősebbek a közértekben és a nagyobb helyeken térképpel és kamerával a kezükben… miért jönnek ide? Vajon mit csinálnak itt?

A Budapestre látogató turistacsoportok, fiatalok, családok és párok általában egy hosszú hétvégét töltenek a fővárosban. Sokan kedvezményes áron kapható, fapados járatokkal érkeznek hozzánk, és kedvenc időtöltésük a rakparton, a Bazilikán és a parlament körüli sétákon kívül, hogy beüljenek a „menő” (nekünk drága, nekik kényelmesen megfizethető) éttermekbe, kávézókba, a fiatalok pedig az olcsó alkoholos italokról ismert pub-okba, zenés kocsmákba, a belvárosi szórakozó helyekre.

Hogy miért fontos beszélni ezekről az koktélozó helyekről? Mert hiába szemet gyönyörködtető a város építészete, vannak nálunk különleges és szép dolgok (lásd a Parlament vagy éppen a Budai vár), ha tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy Európa nagyvárosaiban hozzánk a hasonló helyeket ezek a turisták láthatnak bőven. Sőt, ennél tisztább, monumentálisabb és még különlegesebb építészettel és még pezsgőbb és sokszínűbb élettel megáldott városokat is.

Az, hogy miért jön hozzánk ilyen sok turista magyarázható azzal is, hogy általában a nagyobb európai városokat (például Párizst, Londont, Rómát, Milánót, Barcelonát) ezek az emberek legalább egyszer az életükben már látták. És most valami másabbra, valami „közép-európai”-ra kíváncsiak. De magyarázható emellett azzal is, hogy itt olcsóbb az élet. Különösképpen megéri ide jönni a buli kedvéért, hiszen az alkohol jóval kedvezményes áron kapható nálunk.
Ha végignézünk a turista tömegen, láthatjuk, hogy rengeteg fiatal érkezik hozzánk. Csütörtök estétől vasárnap délutánig Budapest legkedveltebb utcái megtelnek a mosolygós, vagány külsejű, jól öltözött és pénztárcával a kezükben sétáló és bulizó fiatallal, akik alig várják, hogy belevethessék magukat a nagy fővárosi éjszakába.
A buli központi helyszíne az V. kerületi Király utca, mely végül is a város buli zónájának számít. Itt aztán a „beülős”, olcsó helyekből nincs hiány. Kávézók, gyorséttermek és zenés pub-ok váltogatják egymást és meg kell hagyni, hogy ez az utca valóban világszínvonalú: kellemes fények, szép kis teraszok és a jó zene jellemzi ezt a környéket.

A külföldiek szemszögéből Budapest egy vadregényes, kalandos és színes hely. A fiatalok a kellemes, folyton pezsgő közeg miatt, míg az idősebbek a kulturális sokszínűségért, a szép utcákért, a minőségi, mégis megfizethető éttermekért szeretnek a fővárosba járni. Van, aki a budapesti buli vagy éppen a budapesti romantika kedvéért képes akár többször is a ebbe a városba látogatni. A hostelek, a panziók, a hotelek, a kereskedelmi- és vendéglátó egységek szívesen fogadják a külföldieket. Kedves mosollyal köszöntik őket és nem utasítják vissza a borravalót sem.
Hozzáállás kérdése, hogy mi vajon tanulhatunk-e valamit ezektől a külföldi vendégektől. Azért a hozzáállással függ ez össze, mert ha az ide látogatókat barátsággal szemléljük, akkor a belőlük áradó pozitív életszemléletet, a kiegyensúlyozottságot és az általuk képviselt életszemléletet egészen biztos, hogy elleshetjük és egy kicsit magunkénak is érezhetjük.

Ezt olvastad már?

Utazás

Te mennyire bírod a trolizást? Áldjuk vagy szidjuk a budapesti közlekedést?

Valaki imádja, szereti, megvan vele vagy éppen utálja, és emiatt folyton bosszankodik. Hogy milyen okból? Hát a budapesti közlekedés káosza miatt! Hogy miért? Mert sokszor a városban valóban fejetlenség és

Utazás

Balaton, a turisztikai paradicsom

A mi magyar tengerünk évről évre egyre több turistát vonz magához, úgy tűnik egyaránt megunhatatlan a hazai és külföldi közönség számára is. Természetesen a nyári szezon vonzza a legtöbb embert

Utazás

Tengerparti nyaralás

A tunéziai múzeumrobbantás után, amikor civil turistákat öltek meg egy arab szélsőséges szervezet fanatikus tagjai, kétszer is meggondoljuk, hogy vajon hová menjünk nyáron nyaralni. Mert hát nem árt időben megtervezni,