Édes üdítők, ártalmas szokások

Egészség

A táplálkozási tanácsadások zöme arról szól, hogyan ne együnk túlzottan cukros és sós ételeket. Főleg a szülőket intik óvatosságra, hogy gyermekeiknek ne adjanak édességet nagy mennyiségben. Nem csak a csokoládé, cukorka, de az édes üdítők is abba a kategóriába tartoznak, melynél fontos a mérték. Nem szabad túlzásokba esni, mivel a rendszeresen evett-ivott cukor kóros folyamatokat indít el az emberi testben. Egy fejlődésben lévő gyermeknél különösen nagy a kockázat, mivel az elhízás mellett más betegségeket is gerjeszthetnek a cukor elbomlásából keletkező vegyületek.

Bár egyre többen tudják, hogy a víz a legjobb szomjoltó, sokan mégis üdítő isznak. Rostos, szénsavas italok váltakoznak az étrendben, aminek következménye egy részt a cukortól való önkéntelen függés, és a plusz kilók. Nem a frissen facsart gyümölcslével van a gond, hanem azzal „frissítővel”, ami kevés gyümölcsöt, viszont sok cukrot tartalmaz. Mivel bőséges a kínálat és a reklámok is szorgalmazzák, az emberek szívesen megveszik és isszák a színes üdítőket. Az alkalmankénti fogyasztással nincs gond, ám ha víz pótlására, szomjoltóként veszik meg, akkor elgondolkodtató, hová vezet.

A tudatosan odafigyelő és felelősségteljes szülő esetében kisebb az esély, hogy a gyermek megszokja a túlzóan édes ízeket. Változatosan készíti el az ebédet és az iskolába pakolt tízórai is zöldséget-gyümölcsöt tartalmaz. Információval látja csemetéjét a helyes táplálkozásról és odafigyel testmozgására. Persze nem kell a ló másik oldalára átesni: elegendő szem előtt tartani a korosztály szerinti szükségleteket, és a szerint járni el. Világos, hogy egy csecsemő nem eszik sült krumplit, de szívesen fogyaszt gyümölcs-, zöldségleveket korának megfelelően válogatva. A nagyobb gyerekek szeretik a tejcsokoládét, de egy-egy ünnepi alkalmat eltekintve, a szülő friss gyümölccsel pótolja. Nem a teljes eltiltás a lényeg, hanem a helyes szokásrendszer kialakítása.

A természetes tápanyagok bevitele nagyon fontos, és ajánlott a mesterségesen előállított étel-, italféleségek kerülése. A mértékletesség elvét betartva, nem lenne semmi gond, ám sok családban nem működik a tudatos kontroll. Mivel apa és anya reggeltől estig dolgozik, a gyermek kiszolgálja magát, és világos, hogy ha megteheti, nem vizet fog inni! A megszokott édes ízek napról napra erősítik a gyermekben a vágyakozást, ami egy idő után megüti a kritikus szintet. Főleg a koffeintartalmú üdítőknél léphet fel függőség, amivel akár betegség kialakulásához is vezethet. Az idegrendszerre gyakorolt negatív hatásokat figyelték meg a kutatók, ezért fokozott óvatosságra intenek lépten-nyomon a szakemberek. Nem szabad félvállról venni, mivel terheljük szervezetünket, mert előbb-utóbb visszaüt a hosszú ideig fenntartott, rosszul választott étrend.

Ahogy a fűben-fában orvosság mondásra ráfogjuk, igaz, az is tény, hogy a természet maga gondoskodik ellátásunkról. Mindenféle finomság forrása, azonban nem becsüljük meg, és az ember kreálta szintetikumokkal egészítjük ki. A rendszeresen fogyasztott gyorsételek, hirtelen sültek és tartós kész ételek okkal nevezhetők betegségek forrásainak, amit sokan csak későn ismernek fel. A szülői felelősség éppen ezért nem csekély; az anyai-apai nevelési elveken múlik, hogy milyen felnőtt lesz gyermekből.

Az egészség megtartása gyakran választás kérdése; minden ember többé-kevésbé szabadon eldöntheti, hogyan kívánja életét élni: természetes élelmiszerek pozitív hatásával felvértezve vagy a mesterséges – adalékanyagokkal felturbózott – készételek romboló hatását élvezve? A döntés a fogyasztó kezében van, aki bevásárló kosarával a vizes- és üdítős palackok előtt állva hezitál, mit válasszon. Hosszútávra szóló elhatározásról van szó, érdemes megfontolni, minek mi a következménye. Az sem utolsó szempont, hogy egy 2 liter palack víz még mindig olcsóbb, mint egy márkás üdítő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email