Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!
Életmód 2015-08-25 748

Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!

Egészséges életmód. Mit és mennyit iszunk, vajon iszunk-e egyáltalán eleget. Ezek a kérdések nap mint nap bennünket is érintenek. Odafigyelünk a szervezetünkre, a helyes táplálkozásra, szeretnénk megtartani karcsú vonalainkat, a kérdés már csak az, hogy vajon az életünkben a megfelelő folyadékbevitel és folyadékleadás egyensúlyban állnak-e egymással. Ha igen, akkor ezt a harmóniát vajon meg tudjuk-e hosszú távon tartani. És egyáltalán, mennyi folyadékot célszerű egy-egy nap bevinnünk és miért szükséges ilyen sokat foglalkozni ezzel a látszólag egyszerű kérdéskörrel.

A probléma aktualitásának és fontosságának megértéséhez először is azt fontos tisztán látnunk, hogy miért kell „annyit” innunk. Miért igyunk például akkor is, amikor látszólag nem vagyunk szomjasak, nem jelez a szervezetünk. Egy felnőtt szervezetnek napi átlagosan 2,5 liter folyadékbevitelre van szüksége. Az „átlag” szót azért fontos kiemelni, mert a folyadékbevitel mértékét több körülmény (aktív sport, szaunázás, éghajlat és betegség: hányás, hasmenés, láz) befolyásolhatja. Az említett 2,5 liter minimális bevitelt azonban szigorúan tartani kell. Odafigyelve, hogy napközben biztosítsuk a folyamatos folyadékbevitelt. Ha úgy esik, akkor tartsunk magunknál egy kis üdítős vagy vizes palackot, amiből akár a munkahelyen, az autóban vagy az utcán is bátran kortyolhatunk.

A folyadékbevitel garantálja a folyadékfelvétel és folyadékleadás folyamatának egészséges egyensúlyát. Biztosítja szervezetünk zavartalan működését. Ha szeretnéd, akkor teljes valóságában, belülről is szemlélheted saját szervezetedet. Nem csak sejten kívül, hanem sejten belül is. Ott, ahol például a vérplazma, a nyirok, a vizelet, valamint az egyéb testnedveink (nyál, emésztősavak, orrváladék, könny és izzadság) is találhatóak. Ha már testünk 50-60 százalékát víz alkotja, akkor látnod kell, hogy a víz mire szolgál a mindennapok során.

Biztosítja például a vérkeringést és aktívan befolyásolja a vér összetételét. Nem hiába, hogy akik rendszeresen isznak megfelelő mennyiségű vizet, azoknak mindig jobb eredményeket mutat a vérképük. Ebből fakadóan a víz és a vízpótlás a vérnyomás egyensúlyának fenntartásában is közrejátszik, mindamellett, hogy lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok szállítását; fenntartja a szervezet állandó, belső hőmérsékletét és biztosítja az ízület megfelelő működéséhez szükséges körülmények (ízületi folyadék) meglétét.

Te is láthatod, hogy víz nélkül nincs élet, és nincs egészség. Mi, akik Közép-Európában élünk és a csapból mindig folyik a víz, az élelmiszerboltokban pedig rendelkezésünkre állnak a legkülönfélébb palackozott ásványvizek, forrásvizek, gyógyvizek és üdítőitalok, addig nincs okunk attól tartanunk, hogy nem tudunk vizet inni. Csupán oda kell figyelni arra, hogyha szükség van rá, akkor ott álljon a vizes palack a polcon, a hűtőszekrényben vagy éppen a táskánkban.

Tedd fel Te most magad is a kérdést, hogy vajon iszol-e megfelelő mennyiségű vizet. Ha nem, akkor ezen az állapoton hogyan tudsz változtatni. Ne feledd: a szervezet nem mindig jelzi, ha vízre van szüksége. Nem csak akkor kell inni, ha szomjasak vagyunk. A vízutánpótlásról mi magunknak kell gondoskodnunk.

Tedd meg Te az első lépést a saját egészségedért! És szólj a környezetedben élőknek is, hogy igyanak eleget, biztosítsák a szervezetük számára a szükséges folyadékbevitelt.

Ezt olvastad már?

Életmód

Szórakozás kortalanul, korlátlanul

Ki mondta, hogy a legjobb dolgok az életben csak a fiataloknak járnak? Miért is ne lehetne 60 fölött is élvezni az élet adta apróbb örömöket, amit bizonyos szórakozási lehetőségek kínálnak.

Életmód

Mérhető a boldogság?

2012 óta március 20-át tartják a boldogság nemzetközi világnapjának. A közeli évforduló szolgál annak apropójául, hogy foglalkozzunk a mostanság oly népszerű boldogság index feltérképezésével. Érdesség, hogy Bhutánban 1972 óta létezik

Életmód

Mi történik a babaszülés után? Vajon mikorra válsz Te magad is érett felnőtté?

A kórház után otthon jön csak a java… Mert, ha azt hiszed, hogy a babaszüléssel túl estél a nehezén, akkor bizony tévedsz. A rózsaszín babaköd helyett ugyanis inkább tudatos életmódra