Igyál eleget, mert ezzel jót teszel az egészségednek!

Egészség

Mit és mennyit iszunk, iszunk-e egyáltalán eleget? Ezek a kérdések nap mint nap érintenek. Odafigyelünk a szervezetünkre, a helyes táplálkozásra, szeretnénk megtartani karcsú vonalainkat, a kérdés már csak az, hogy a folyadékbevitel és folyadékleadás egyensúlyban állnak-e egymással. Ha igen, akkor ezt a harmóniát vajon meg tudjuk-e hosszú távon tartani. És egyáltalán, mennyi folyadékot célszerű egy-egy nap bevinnünk, és egyáltalán miért szükséges ilyen sokat foglalkozni ezzel a látszólag egyszerű kérdéskörrel.

A probléma aktualitásának és fontosságának megértéséhez először is azt fontos tisztán látnunk, hogy miért kell „annyit” innunk. Miért igyunk például akkor is, amikor látszólag nem vagyunk szomjasak. Egy felnőtt szervezetnek átlagosan 2,5 liter folyadékbevitelre van szüksége naponta. Az „átlag” szót azért fontos kiemelni, mert a folyadékbevitel mértékét több körülmény (sport, szaunázás, éghajlat és betegség) befolyásolhatja. Az említett 2,5 liter minimális bevitelt azonban tartani kell, odafigyelve, hogy napközben biztosítsuk a folyamatos folyadékbevitelt. Ha úgy esik, akkor tartsunk magunknál egy kis üdítős vagy vizes palackot, amiből akár a munkahelyen, az autóban vagy az utcán is bátran kortyolhatunk.

A folyadékbevitel garantálja a folyadékfelvétel és folyadékleadás folyamatának egészséges egyensúlyát. Biztosítja szervezetünk zavartalan működését. Ha szeretnéd, akkor teljes valóságában, belülről is szemlélheted saját szervezetedet. Nem csak sejten kívül, hanem sejten belül is. Ott, ahol például a vérplazma, a nyirok, a vizelet, valamint az egyéb testnedveink (nyál, emésztősavak, orrváladék, könny és izzadság) is találhatóak. Ha már testünk 50-60 százalékát víz alkotja, akkor látnod kell, hogy a víz mire szolgál a mindennapok során.

Biztosítja például a vérkeringést és aktívan befolyásolja a vér összetételét. Nem hiába, hogy akik rendszeresen isznak megfelelő mennyiségű vizet, azoknak mindig jobb eredményeket mutat a vérképük. Ebből fakadóan a víz és a vízpótlás a vérnyomás egyensúlyának fenntartásában is közrejátszik, mindamellett, hogy lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok szállítását; fenntartja a szervezet állandó, belső hőmérsékletét és biztosítja az ízület megfelelő működéséhez szükséges körülmények (ízületi folyadék) meglétét.

Te is láthatod, hogy víz nélkül nincs élet, és nincs egészség. Mi, akik Közép-Európában élünk és a csapból mindig folyik a víz, az élelmiszerboltokban pedig rendelkezésünkre állnak a legkülönfélébb palackozott ásványvizek, forrásvizek, gyógyvizek és üdítőitalok, addig nincs okunk attól tartanunk, hogy nem tudunk inni. Csupán oda kell figyelni arra, hogyha szükség van rá, akkor ott álljon a vizes palack a polcon, a hűtőszekrényben vagy éppen a táskánkban.

Tedd fel most magad is a kérdést, hogy vajon iszol-e megfelelő mennyiségű vizet? Ha nem, akkor ezen az állapoton változtatnod kell! Ne feledd: a szervezet nem mindig jelzi, ha vízre van szüksége. Nem csak akkor kell inni, ha szomjasak vagyunk. A vízutánpótlásról mi magunknak kell gondoskodnunk. Tedd meg az első lépést a saját egészségedért! És szólj a környezetedben élőknek is, hogy igyanak eleget, biztosítsák a szervezetük számára a szükséges folyadékbevitelt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email