Mire van szükség az egészségünk megőrzéséhez?

Életmód

Közhelynek számító fogalom, hogy az egészségvédelem mindannyiunk felelőssége. Pedig így van. Aki úgy gondolja, hogy a levegő, a víz minőségének megóvása csupán írott malaszt, melynek nincs racionalitása, az téved. Aki a tápláló anyaföld szennyezésére fittyet hány mondván, nem érdekel, hibát követ el, hisz a megtermelt élelmiszerek jó minőségére mond nemet. A felsoroltak mind-mind összefüggnek az egészség megőrzésével, mivel az élethez nélkülözhetetlen elemek megóvása létkérdés az ember számára. A környezet tisztasága igenis számít, mert fontos, hogyan érezzük magunkat és milyen az egészségi állapotunk.

Nemcsak a magunk érdekeit, de a gyermekeink jövőjét kellene szem előtt tartani, amikor elhajítva a szemetet nem gondolunk arra, mit tesz az a környezettel. A lakóterületek és a természet ember általi szennyezése olyan probléma, amit már sokan próbáltak orvosolni több-kevesebb sikerrel. Akciótervek születtek a lakosság összefogására, hogy mindenkinek érdekévé váljon lakhelye tisztán tartása. Felvilágosító előadásokkal kampányoltak illetékesek, hogy elmondják, a tisztaság és az egészség szorosan összefügg egymással.

Fontos, hogy milyenek az életkörülmények; a higiénia alapvető hiányából kikövetkeztethető pl. a betegség kialakulása. A táplálkozási szokások is meghatározóak; aki rendszeresen eszik friss zöldséget és gyümölcsöt, várhatóan kisebb eséllyel kapja el az influenzát. Az immunrendszer erőssége vagy gyengesége múlik életfelfogáson, amit legjobb, ha már gyermekkorban elsajátít az ember. A szülő felelőssége megtanítani a gyermekét, hogy tisztelje környezetét és ne nézze szemétdombnak! Figyeljen oda, mit és mennyit eszik!

Rendszerességgel fokozatosa elérhető, hogy egy fiatal életébe beépüljön a rend szeretete, mint alapkő, amire már lehet építeni. A felnőttek világában egyértelmű irányelvként szerepelhet a helyes életszemlélet, amivel mások életére is lehet hatni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán azt kell megérteni, hogy döntéseink kihatással vannak a világra. Akkor is, ha első pillantásra apróságnak tűnnek, lényegtelennek, de számít, mit teszünk. Hogyan étkezünk, hová dobjuk a hulladékot, megbecsüljük-e a maradékot. Az egészséges kosztolás mellett figyelünk-e testünk kondícióban tartására és nyitottak vagyunk-e embertársaink problémáira.

Az egoista szemlélet háttérbe szorításával nemcsak magunk, de környezetünk egészségére is befolyásunk van, hisz a tettek akár életet is menthetnek. Nem szabad fél vállról venni tehát a közhelyeket, és ha egészségvédelemről van szó, komolyan oda kell figyelni, mit tehetünk érte. Az első lépés a helyes életmód felé annak elfogadása, hogy felelősek vagyunk azért a földért, mely táplál, éltet minket. Második lépésben pedig már a tudatos felvállalása az egészséges életvitelnek, mely mintaként szolgálhat másoknak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email