Testi-lelki felüdülés

Életmód

Az elmúlt években újra divatba jött a sportos életmód. Elárasztották az emberek a konditermeket, folyamatosan képeket posztolnak a közösségi oldalaikra, megmutatva milyen eredményeket értek el. A futás és a konditerembe járás mellett sokan hódolnak a testi-lelki felüdülést biztosító jógának és a pilatesnek is.

Országszerte jóga-stúdiók tömkelege nyílik, hogy kielégítsék a mozogni vágyók igényeit. Ez a fajta mozgásforma kortól és nemtől függetlenül, bárki számára kielégítő lehet. A jóga alapvetően egy keleti bölcselet, mely több ezer éve Indiában alakult ki. Alap feltevése, hogy a testet és lelket össze kell kapcsolni, mer az így létrejött összhang szükséges ahhoz, hogy egymást gyógyítani tudják. A joga által elért lelki kiegyensúlyozottság komoly hatással van a testi egészség fenntartására is. Ezzel a több ezer éves mozgásformával, különböző reumatikus fájdalmak is megszüntethetőek. Mindezek mellett fogyáshoz, magas vérnyomás megszüntetésére is kiváló lehet. Sokan kételkednek, hogy komoly sportról van-e szó, vagy csak gyógyító mozdulatokról. Míg nem próbáljuk ki, addig azt hihetjük, hogy egy nem túl megterhelő mozgásforma a jóga.

A helyes jógagyakorlat három fontos dologból tevődik össze. Egymásból következő, hosszú ideig kitartott pozitúrákból, amihez társul a megfelelő légzéstechnika elsajátítása, s a relaxáció, mely a lelki egyensúly megteremtéséhez szükséges. Ez akár egy folyamatként is felfogható, ugyanis ahhoz, hogy megfelelően tudjunk meditálni, a különböző pozitúrákkal először meg kell erősíteni a testet. A tökéletes ellazulást segítik a különböző relaxációs zenék, melyek a foglalkozás alatt végig szólnak. Többféle jóga közül lehet választani, kezdőknek mindenféleképpen egy bevezető típus ajánlott, ezután meg lehet ismerkedni a többivel, ugyanis sok éves gyakorlat szükséges, ahhoz hogy az egyes technikákat tökéletesre fejlessze valaki.

Egy másik mozgásforma is igencsak divat lett mostanában, ez a jógához elég közel álló pilates. Gyakorlatai ugyanúgy a testet és a lelket is formálják. Legalább akkora odafigyelést és koncentrációt igényel, mint a jóga. Akadnak azért különbségek is a két technika között. Míg a jóga inkább a gerincet és a végtagokat edzi, illetve a hajlékonyság növelésére szolgál, addig a pilates első sorban a hasüreg izmaira koncentrál. Nem a felszíni izmokat igyekszik kiépíteni, hanem a mélyebb rétegekben lévőket. A jóga alap koncepciója, hogy először a megfelelő légzéstechnikát sajátítsuk el, ez után jöhetnek a mozdulatok. A pilates esetében inkább a mozgáson van a hangsúly, a test középpontjából ered és a végtagokban teljesedik ki.

A pilates és a jóga két különböző légzéstechnikára épül. A jóga esetében a lágy légzés és a belső hőmérsékletet emelő légzés váltakozik, ezzel szemben a pilatesnél a légzés többnyire lassú, a rekeszizmokból történik. Abban is különbség mutatkozik, hogy az egyes mozgásokat milyen pózban kell végezni. A jóga esetében többnyire állva végzik a gyakorlatokat, míg a pilatest földön fekve, hiszen így tudják a legnagyobb erőt kifejteni a hasizomra. Bár a pilates is első sorban a helyes testtartást és az egészséges életmódot szolgálja, az erőteljesebb mozdulatok miatt, hatékonyabban lehet vele fogyni, mint a jógával. A pilates egyébként Joseph H. Pilates nevéhez fűződik, aki saját betegségeinek kezelésére találta ki a különböző gyakorlatokat. Később a második világháború alatt sérült katonák rehabilitációjául is szolgált ez a mozgásforma.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email