Könyvajánló a téli napokra
Életmód 2016-01-02 885

Könyvajánló a téli napokra

A téli napokon hajlamosak az emberek kicsit befordulni, pusztán azért, mert nincs kedvük kimozdulni a hideg időjárás miatt. Ám legyen, de abba a hibába már ne ess bele, hogy csak a televízió előtt punnyadsz. Bár az ünnepek már elmúltak, egy kis forró csoki és karácsonyi süti mindig kellemes hangulattal árasztja el a szívünket. Ehhez már csak egy jó kis könyvet kell választanod, kucorodj le a kanapéra és kezdődhet az este. Adok néhány tippet, különböző műfajú könyvek bemutatásával.

Jane Austen bármelyik könyvét bátran ajánlom, ám most a Büszkeség és balítéletre esett a választásom. Nem titkok, hogy személyes kedvencem is ez a mű. A könyv a Bennet család két nagyobbik lányának hányattatott szerelmi vívódását írja le. Nem kell attól tartani, hogy egy szokásos, unalmas szerelmi történetről van szó. Tele van fordulatokkal és még némi humor is fellelhető benne. Ilyen például a Bennet család háziasszonya, aki hajlamos túlzásokba esni, és ezzel egész családja agyára menni. Ízelítőnek ennyi elég is, olvassátok el, és lányok a könyv végéhez közeledve nem árt ha bekészítetek némi zsebkendőt, mert nem kizárt, hogy a könyv befejezése után, könnyekben fogtok kitörni.

Ha már az otthon ülést választottad ahelyett, hogy kimozdulnál volna valahova a barátaiddal, töltsd az időt tanulással, tágítsd a tudásod, ismerd meg a valódi világot. Stephan Hawking: Az idő rövid története című könyve a legkiválóbb ehhez. Hawking alakja bizonyára mindenki számára ismert, még azoknak is, akik nem tudományos körökben mozognak, ha másból nem is, de a nem rég róla készült önéletrajzi filmből. Amit szintén ajánlani tudok, mert remekül mutatja be ezt a csodálatos elmét és az őt megtámadó betegséget. Visszatérve a könyvre, nem kell attól tartani, hogy egy tudományos kifejezésekkel és egyenletekkel teletűzdelt műről van szó. Ha sohasem foglalkoztál a csillagászattal és a kozmosz rejtélyeivel, akkor is meg fogod érteni, miről beszél az író. A könyv olvasása közben hasonlóan a világegyetemhez, tudásod és világnézeted egyre csak tágulni fog.

Azok, akik szeretik a kitekert humorral, és társadalomkritikákkal teli történeteket, és attól sem riadnak meg, ha egy-egy obszcén szóval találják szembe magukat, olvassák el Emil Ajar: Előttem az élet című regényét. Arra azonban figyelmeztetek mindenkit, hogy ezt a könyvet nem elég olvasni, de a szavak mögé is látni kell. A történet egy árva arab kisfiúról, Momoról szól, akinek cseppet sem mondható hétköznapinak az élete. A kisfiút Rosa mama neveli, aki egy illegálisan működő, árvaháznak ugyan nem mondható, de ahhoz hasonló szervezetet próbál fenntartani. Momot egy igen színes kultúra veszi körül. Zsidók, arabok, négerek és még prostituáltak is megjelennek a regényben. Ha érdekel egy a társadalom szélére kitaszított fiúcska története, aki már kész felnőttként látja a világot, vágj bele és már holnap kezd el olvasni.

Ha már unod a mélyenszántó gondolatokat és valami könnyed hangvételű szösszenetre vágysz, olvasd el Kiss Ádám: Szütyiő című könyvét. Ahogy azt Ádám is jelzi az előszóban, nem önéletrajzi regényről van szó, hanem a stand up comedy stílusához hasonló irományról. Rövid, ám néha könnyfakasztóan vicces sztorikat mesél el. Nekem első olvasásra Örkény, Egypercesek novellája jutott eszembe, amit szintén csak ajánlani tudok. Tehát, ha rossz a kedved, vagy egyszerűen csak nevetnél már valamin egy jót, láss hozzá és fogyaszd egészséggel, biztosan jól fog esni a lelkednek.

Ezt olvastad már?

Életmód

Szórakozás kortalanul, korlátlanul

Ki mondta, hogy a legjobb dolgok az életben csak a fiataloknak járnak? Miért is ne lehetne 60 fölött is élvezni az élet adta apróbb örömöket, amit bizonyos szórakozási lehetőségek kínálnak.

Életmód

Méregtelenítés: tudja mi kell a testnek

Sokan, sokfélét tanácsolnak nekünk, ha fogyásról van szó. Tuti receptekkel jönnek. Olyanokkal, melyek „ősi”eredetűek, hatékonyságuk valóban igazolt, mondják: ezekben aztán nem lehet csalódni…! Aztán a csodarecept, a csodagyógyszer vagy segít

Életmód

Téli gyümölcs szezon: ne feledkezz meg a szükséges vitaminbombáról!

Télen még inkább hajlamosak vagyunk engedni a nassolás csábításának. Különösen jól esik a csokoládé, és előszeretettel teszünk a reggeli kávénkba a szokásosnál is több cukrot. A karácsonyi sütemények és sültek