Ajándékozás: hogyan kerüld el a felesleges lóti-futit?

Életmód

Aki már átélt egy olyan karácsonyt, hogy nem tudta magát igazán átadni az ünnepi hangulatnak, annak be kell látnia, hogy bizony az ajándékok beszerzési stratégiáján változtatnia kell. Merthogy az ajándékok beszerzése jól felépített stratégián alapul, ami azt jelenti, hogy tervet kell készíteni, mi és hogy legyen. A stratégia lépései mindössze néhány pontban összefoglalhatóak.

1. Fel kell írni, hogy kinek szeretnél venni ajándékot.
2. Jegyezd fel, hogy az egyes személyeknek mit szeretnél venni.
3. Nézz utána, hogy a kiválasztott termékeket hol tudod megvenni.
4. És végezetül, hogy mennyiért szerezhetőek be ezek a termékek.

A listát érdemes időben elkészíteni, akár még az adventi időszak előtt, hogy mindenre maradjon időd és ne kelljen a végén kapkodni. Gondolj bele: mi van, ha nincsen elegendő pénzed és emiatt át kell alakítanod az ajándékok listáját? Mi van, ha plusz munkát kell bevállalnod annak érdekében, hogy végül mindenre maradjon elegendő pénzed?

A másik pedig, ami szintén a pénzhez kapcsolódik, hogyha mindent az utolsó percre hagysz, akkor nem találod meg azokat az üzleteket, ahol az egyes termékeket jobb áron, akár kedvezményesen is beszerezheted. Muszáj utánanézned, hogy hol érdemes megvenned a kiszemelt ajándékokat, hiszen így akár tíz-húszezer forint közötti értéket is simán megtakaríthatsz.

Egyébként is: a karácsony nem csak az ajándékokról szól… mi van a karácsonyi menüvel?

Amikor meggyújtjuk Advent első gyertyáját, akkor kezd csak igazán tudatosulni bennünk, hogy néhány héten belül itt vannak az ünnepek, ezért be kell szereznünk az ajándékokat. A nagy kapkodásban azonban csak telnek a napok, de érdembeli előremozdulás aligha történik, és persze az egyik legfontosabbról, az ünnepi menüről mindenki alaposan megfeledkezik.

Ki veszi meg a halakat, a húsokat, a süteményekhez való friss alapanyagokat? Az ünnepi, terített asztalnak mégiscsak fontosabbnak kellene lennie az ajándékoknál, de mégsem ez a tendencia. Éppen a kapkodás és a szedett-vetettség miatt feledkezünk meg az ételről, pedig annak beszerzése is legalább egy, de inkább másfél napot vesz igénybe.

Éppen, amikor a hangulat elveszni látszik…

Ez az, amikor a kapkodás és az időhiány a lényegről egy szempillantás alatt eltereli a figyelmet. Amikor a stressz és az idegesség miatt a karácsony szeretetbeli hangulata kerül háttérbe. Ajándékozni ma már szinte szokás. Az ember óriási elvárásokat támaszt maga elé, mondván, hogy neki ezt és ezt „meg kell vennie”. Pedig nem kellene ezt ennyire véresen komolyan venni. Lazábban kellene az egészhez hozzáállni egy pontról pontra rögzített stratégia és ügyes terv segítségével.

Készítsd el te is a saját ajándék beszerzési listádat! És miközben összeállítod, ne feledkezz meg az időről sem. Ne tétovázz, ne elmélkedj feleslegesen! Csak annyit mélázz, ami még nem veszi el tőled az időt! Ha okosan és ésszel állsz a dolgokhoz, minden karácsonyi ajándékot időben beszerezhetsz! De ha nem így teszel, félő, hogy az idei karácsonyod is a kapkodásról és rohanásról fog szólni.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email