Női motorosok: még mindig elcsodálkozunk vakmerőségükön!

Életmód

Ma már elfogadott tény, hogy a nőknek nem muszáj a konyhában robotolniuk egész nap. Hogy sokkal többre képesek és többet akarnak az egyszerű házi munkák elvégzésénél. Valljuk, hogy a gyengébbik nem igenis rendelkezhet nem mindennapi, vagány és extrém foglalkozásokkal. Olyanokkal, melyeket még a férfiak is megirigyelnek tőlük. Női motoros egy gyorsulási versenyen? Elég csak Varga Kata versenyzőre gondolni, akinek fő élettere a versenypálya, és aki szerint egyedül az adrenalin és a sebesség hozhatja elő az ember igazi énjét.

Gyerekkortól kezdve folyton ezt kérdezik a legkisebbektől: na és mi akarsz lenni, ha nagy leszel? Persze, ha a gyermek válaszol erre a kérdésre és mond egy extrém foglalkozást, például azt, hogy motorversenyző szeretne lenni (főleg, ha szoknyás, fonott hajú kislány szájából hangzik mindez), akkor persze már más a helyzet. Ilyenkor ugyanis nagyra nyílt szemmel tekintenek a gyermekre és az évek múlásával valahogy megpróbálják afelé terelni őt, hogy ezt a nem hétköznapi szakmát verje ki a fejéből.

De vajon amit a férfiaknak lehet, azt a nőknek miért nem? Miért néznek furcsán arra a nőre, akinek például az átlagnál egy kicsit férfiasabb szakmával rendelkezik, és aki számára fontos a karrier? Aki elvégzi a házimunkákat, ugyanakkor több értékes hobbival is rendelkezik? A női egyenjogúság ezek szerint mégsem éli virágkorát? Erre a kérdésre több szemszögből is adhatunk választ: hiszen a korlátlan szabadság Magyarországon minden nőt jogilag is megillet, ám mégis, amint kirívó példával találkozunk, már jön a „kibeszélés”, máris a környezet annak érdekében munkálkodik, hogy ugyan „a jó útra tereljék a nőt”.

Az, hogy kinek mi számít jó útnak az csak és kizárólag a személyiségtől függ. Hogy kinek mik az erősségei, mit szeretne elérni a szakmájában. Ám az már egyértelmű kérdés lehet, hogy vajon honnan ered ez a beolvadási mánia? Miért kellene mindenkinek ugyanazokat a szakmákat választania? Miért beszélünk önmegvalósításról és karrierről, ha valójában az iskolák és gimnáziumok a népszerű foglalkoztatási ágazatokról tartanak hosszas előadásokat és afelé terelik a diákokat, hogy legyenek ügyvédek, orvosok, építészek vagy éppen mérnökök.

Szíved vágy: a foglalkozásod. A foglalkozás egyet jelent azzal, aki valójában te vagy. Ha azzal foglalkozol, amit valójában szeretsz és kitartasz az elképzelésed mellett akkor is, ha a családod, a barátaid, a tanáraid esetleg lebeszélnének vágyaidról. Motoros- vagy autóversenyző szeretnél lenni? Netán híres énekesi vagy színészi pálya érdekel? Programozó vagy kertészmérnöknek tudod elképzelni magadat? Annyi, de annyi színes foglalkozás és izgalmas szakma van a világban, ami könnyen a te szíved vágya lehet. Kérdés, hogy mi tesz téged igazán boldoggá.

Varga Katát kétségtelen, hogy a sebesség utáni vágy és az adrenalin adta erő inspirálja. Számára minden verseny egy új út, melyre csak rá kell lépnie motorának kerekeivel, hogy aztán elméletben átlépve a fizikai idő korlátait, járgányával ő érjen be elsőként a célba, övé legyen a leggyorsabb kör. Bármilyen gyermek vagy felnőttkori versenyről is legyen szó, az egyet jelent azzal, hogy az ember a legjobb szeretne lenni a szakmájában. Abban a hivatásban, mely versenyhez köthető. Olyan megmérettetéshez, mely alapulhat a sporton, a motor- és autóversenyzésen, valamint a művészeti ágakon (például tánc) is.

Ha benned is ott rejtőzik a versenyszellem, ha egy egészséges bizonyítási vágy fűt, vagy ha csak egyszerűen van olyan dolog, melyért odavagy, melyet kutatsz, melyet minden számtani képlettel bizonyítanál, akkor azt tanácsoljuk: ne mondj le az álmaidról! Ne add fel a küzdelmet és érd el azt, hogy azon kevesek közé tartozol, aki valóban azzal foglalkozik, amit imád és, ami valóban inspirálja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email