Színház vagy mozi?

Életmód

Színház vagy mozi? Melyiket szeressük jobban, melyiket támogassuk azáltal, hogy megvesszük a jegyet az előadásra vagy éppen a filmre. Az elmúlt évek tendenciája nyomán és látva, hogy a színházbevételek egyre inkább, évről évre visszaesnek, szót emelünk a színházért, annak rendszeres látogatásáért és annak a fontosságáért, hogy a színház adta hagyományt éltessük, azt életben tartsuk. De persze mindezt elfogulatlanul és reálisan tesszük. Összevetjük az érveket és ellenérveket és párhuzamba állítjuk őket. Vajon a végén melyik fog győzedelmeskedni? Színházba vagy inkább moziba menjünk holnap este?

A színház gyökerei sokkal régebbi időkbe nyúlnak vissza, szemben a mozival: az első nyilvános mozi vetítésre (amit akkoriban mozgóképszínháznak neveztek) ugyanis 1895-ben, Párizsban került sor a híres Lumiere-fivérek rövid némafilmjeinek köszönhetően. A színház kezdete ezzel szemben már az ókori időkbe, a római korba nyúlnak vissza, ahol a beszéd és az érzelmek kifejezése művészet volt, a színházba járás pedig egy megszentelt alkalomnak számított.

Az, hogy vajon ma a színházba járás lehet-e kiemelt, megszentelt alkalom, már vitába lehet bocsátkozni. Hiszen a Nemzetitől a Madáchon át a kísérletező, alternatív színházvilágig napjainkban már nem muszáj ünnepi, elegáns ruhában és befelé forduló lélekkel érkezni. Úgy megyünk, ahogy csak akarunk. Ahogy a kedvünk és hangulatunk éppen engedi. Elegendő, ha az előadás kezdete előtt gyorsan csak rápillantunk a jegyünkre, hogy mire is megyünk el. Nem számít, ha úgy ülünk végig egy előadást, hogy azt sem tudjuk, mit néztünk meg.

Talán túl szigorúak vagyunk a színházba járókhoz, hiszen kivételek mindig, mindenhol vannak. De ha így folytatjuk, már színházba járók (különösképpen fiatalok) is alig maradnak. A színház ideje korántsem járt le, de a nézők száma folyamatosan fogy. A jegypénztárakban üldögélő pénztárosok sóvárogva tekintenek a járókelőkre, hiszen szívesen eladnának nekik jegyeket, de nem nagyon akarja megvenni senki sem…

Marad akkor a hangzatos, színes és nagy bevételi eredményekről beszámoló mozi, ahol a kasszasikerek, a nagy drámák, a látványos sci-fik és az izgalmas akciófilmek a hollywoodi nagy sztárok neveivel eladják magukat a jegypénztárak Led-falai előtt. A mozinak jobban megy. Kérdés az, hogy miért? Hiszen a színház és a mozi is a történetről, a hősökről és a stábról szól. Mindkét szórakoztató ipari ágazat telitalálat lehet a nézők számára, hiszen a színházban testközelből szemlélhetik a történéseket, míg a moziban, 3D-ben olyan maradandó élménnyé varázsolja a film minden percét, hogy a film-élmény magával kísér több héten át.

Akkor mégis mi lehet a döntő ok a mozi mellett? Miért járunk többet moziba? Két oka lehet. Az egyik a megfelelő marketing, hogy a fiatalok és középkorúak igenis halljanak az aktuális előadásról vagy filmpremierről. A másik a színészek és a rendező „neve” szakmai és nézői körökben. A legtöbb filmet ugyanis éppen a színészek és/vagy a rendező neve adja el. A színházról ezt egyre kevésbé mondhatjuk el. Az utóbbi években elmaradnak és kiveszőbe vannak a nagy színházi színész nevek. Nincs megfelelő utánpótlás. Vagy ha van is, akkor a széles közönségréteg nem látja azokat.

Marketing és produktum. Reklám és végtermék, maga a termék, a rendező, a színész és a teljes stáb így együtt. Ha a mozi tarol is, a színház azért ne maradjon le. Tartsa a lépést. Hiszen a színház maga a pillanat. Amikor elhisszük, hogy még az idő múlását is megállíthatjuk. Kár lenne ezt az élményt elszalasztani. Nagy kár…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email