Német nyelvet tanulsz? Segítünk, hogy könnyebb legyen!
Egyéb 2015-08-24 729

Német nyelvet tanulsz? Segítünk, hogy könnyebb legyen!

Sikerélmény nélkül nem megy. Hiába tanulsz, minden tudásodat, szorgalmadat beleadod, ha nem érzed, és nem tapasztalod, hogy haladsz, akkor sajnos a tanulást úgy, ahogy van, megunod, és abba is hagyod. Néhány ügyes praktikával azonban gyorsíthatod a haladásodat, megérthetsz könnyebben bizonyos nyelvtani összefüggéseket, és ha már rendelkezel egy erős alappal, akkor sokkal egyszerűbb lesz a kommunikáció nem csak írásban, hanem szóban is. Bárhol is járj pillanatnyilag a németben, ha nehézségekkel küzdesz, ne add fel!

Akár az iskolában, egy tanfolyamon, magántanárral vagy pusztán egy kezdőknek szóló könyv segítségével is vágsz bele a német alapokba, elsőre mindenképp túlságosan komplikáltnak, nehéznek tűnik majd a nyelv. Egyrészt, mert a németek erős akcentussal beszélnek. Máris a kiejtésük valahogy utánozhatatlan, ráadásul másképpen írják le a szavakat és másképpen ejtik ki. Ja, és ehhez még hozzátársul az is, hogy tartománytól függően más és más nyelvjárásban beszélnek.

A kiejtés mellett a nyelv bonyolultságát a kezdők számára a nyelvtan szokta okozni. Hiszen minden egyes szó külön névelővel és külön többes számú alakkal rendelkezik. Másképpen viselkedik a szórend egy sima, kijelentő mondatban és másképpen mondjuk egy kérdő mondat esetén. A kötőszavak (és, de, habár, amiatt, azért stb.) után is mindig meg kell tanulni, hogy milyen szórend következik. Ez melós, sok időt és energiát igényel, azonban ha mindehhez gyakorlatias módon állsz hozzá, ha minden szót, minden nyelvtani szabályszerűséget úgy tanulsz meg, hogy azt alkalmazni is tudod, akkor egészen biztos, hogy a tudásod be fog épülni a kommunikációdba. És ha immár németül beszélsz, akkor ez sikerélményt fog adni számodra. Máris megszűnik a tanulás hiábavalósága, hiszen egyértelműen látni és tapasztalni fogod a tanulás hasznosságát és valódi értelmét.

Sajnos az iskolákban (sokszor még a nyelviskolákban, magántanári órákon is) mindenről szó esik, csak éppen a gyakorlati alkalmazás fontosságáról nem. A gyerekek százával tanulják a szavakat, bemagolják a szabályokat, csak éppen egyetlen egyet sem tudnak alkalmazni ezek közül. Kimondják, hogy „der Stuhl” csak éppen mondatba már nem tudják foglalni a szót. Elmondja a gyerek az iskolában, hogy mi az az egyenes szórend, csak éppen már egy mondatba nem is ismeri fel az egyenes és a fordított szórend közötti különbséget.
A tanulás során, amit Neked feltétlenül szem előtt kell tartani, az az alkalmazás fontossága. Hogy soha ne magolva, hanem mindig értve és alkalmazva tanulj.

Kétségtelen, hogy a német nyelvről bőven akad tudnivaló, de hát ezen nincs mit csodálkozni: ez egy idegen nyelv. A tanulás során a megszokott anyanyelvi magyar struktúrától egy teljesen más, számodra új rendszerrel kell, hogy megismerkedj. Valójában olyan ez, mint egy izgalmas kaland, amikor az ember egy új világot, egy új gondolkodásmódot fedez fel saját maga számára.
Éppen ez a kulcsa mindennek. Hogy egyértelműen lásd a nyelvtani alapok rendszerét, hogy megtanulj hatékonyan szavakat tanulni névelő- és többes számú alakokkal együtt. Hogy később aztán magától értetődő módon tudd a gondolataidat immár német nyelvű mondatokba foglalni mind írásban, mind pedig szóban.

Általában a kezdő tanulók a névelőktől riadnak meg. Hiszen minden főnévhez, azaz egy konkrét dologhoz, fogalomhoz névelőt (hímnemet, nőnemet, semleges nemet) rendelnek hozzá. Ilyenkor nincs mit tenni: ezeket külön-külön meg kell tanulni.

Nem tudom, hogy vajon Te mennyire vagy vizuális típus, de amikor szavakat tanulsz, azt tedd hangosan, próbáld meg mondatba helyezni és lásd magad előtt, amit kimondasz. Nekem ez a módszer bevált.
Természetesen mindenki másképpen tanul, de amit kijelenthetünk teljes magabiztossággal, hogy a német nyelv csodálatos. Egy szép kerek egységet alkot mind nyelvtanában, mind pedig a kiejtésvilágában. Számos francia eredetű szóval rendelkezik, a nyelvtanuk is bizonyos területeken hasonló, így ha a francia közel áll hozzád, egészen biztos, hogy a németet is szeretni fogod!

Ezt olvastad már?

Egyéb

A Mikulás története

Évről évre gyerekek milliói tüsténkednek azon december 5-e estéjén, hogy minél tisztábbra pucolják csizmáikat, hogy az éjszaka folyamán legyen mibe beleraknia a Mikulásnak az ajándékokat. Hisz mindenki tudja, december 5-e

Egyéb

Színház vagy mozi?

Örök kérdés: színház vagy mozi? Melyiket szeressük jobban, melyiket támogassuk azáltal, hogy megvesszük a jegyet az előadásra vagy éppen a filmre. Az elmúlt évek tendenciája nyomán és látva, hogy a

Egyéb

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése banki átutalással

„Az egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a magánszemélynek kell fizetnie, aki a Tbj. szerint nem minősül biztosítottnak, illetve nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra.” „Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek be kell